Rămâi conectat

Curier Județean

Zeci de mii de apeluri la 112 pentru a salva o viaţă sau agoniseala de o viaţă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ziua europeană a numărului de urgenţe 112 a fost marcată şi la Alba Iulia. Dispeceratul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă din Alba Iulia a fost vizitat de un grup de elevi din Berghin, însoţiţi de prof. Daniel Morar. Şeful serviciului 112 din Alba, mr. Cătălin Cioară, le-a arătat acestora utilitatea şi importanţa acestui număr de urgenţă de care, în extrem de multe cazuri, depind viaţa şi bunurile oamenilor. Deşi conform unui sondaj făcut în UE, 3 din 4 europeni nu cunosc semnificaţia numărului 112, elevii care au vizitat ieri Dispeceratul 112 Alba au plecat acasă cu lecţia învăţată, ba chiar şi cu o misiune de mare importanţă: aceea de a-şi învăţa, la rândul lor, părinţii şi colegii de utilitatea acestui număr. Copiii mai curajoşi au putut testa în dispecerat cum decurge un apel la 112 şi au conştientizat faptul că o descriere cât mai clară şi mai scurtă a locului unde s-a întâmplat o nenorocire ajută foarte mult operatorul 112 să devieze apelul spre ambulanţă, poliţie, jandarmi  sau pompieri, după caz. Elevii au primit diplome din partea conducerii Dispeceratului 112 în urma unui test de evaluare a cunoştinţelor.
Numai în ianuarie 2011, la Dispeceratul 112 din Alba au fost primite 20.528 de apeluri din care 2450 au necesitat într-adevăr intervenţia Ambulanţei, 1451 a Poliţiei, 761 a Pompierilor şi SMURD-ului şi în 99 de cazuri a fost necesar să intervină jandarmii. În 15.759 de cazuri nu a fost necesară o intervenţie de urgenţă a acestor agenţii.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Stadionul Cetate din Alba Iulia va fi modernizat cu instalaţie de încălzire a gazonului și aspersoare automate. Ce valoare are investiția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Stadionul Cetate din Alba Iulia va fi modernizat cu instalaţie de încălzire a gazonului și aspersoare automate. Ce valoare are investiția

Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru elaborare documentație tehnico – economică faza: D.T.A.C., D.T.O.E., P.T.+C.S.+D.D.E., inclusiv verificare tehnică (dacă este cazul) a asistenței tehnice și a execuției lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „modernizare și reabilitare complex Sportiv Victoria Cetate Alba Iulia, respectiv sistem de încălzire gazon, sistem automatizat de irigație și înlocuire gazon cu rulou”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 1.984.100 de lei, fără TVA.

Stadionul „Victoria Cetate” găzduieşte meciurile de fotbal ale echipei “ C.S.M. Unirea ALBA IULIA”, dar şi numeroase întreceri la nivel judeţean şi uneori naţional. Terenul, respectiv suprafaţa de joc a stadionului în prezent este din gazon natural. Starea structurală a acestuia, în lipsa unor sisteme de irigaţie şi degivrare, este puternic influenţată de condiţiile meteo şi de anotimpuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conform proiectului tehnologic încălzirea suprafeței de joc se face cu un sistem de cabluri încălzitoare utilizând energia electrică, puterea fiecărui cablu fiind de 4227 W.

  • Suprafața încălzită este de 106 m x 69 m = 7 314 mp și este împărțită longitudinal, în șase zone.
  • Cablurile încălzitoare dintr-o zona vor funcționează independent de celelalte zone.
  • Numărul total de cabluri încălzitoare folosit este de 144 buc.
  • Toate cele 6 zone, vor avea 24 cabluri încălzitoare.
  • Realizarea gazonarii cu gazon rulori al terenului de fotbal;
  • Pentru realizarea lucrărilor de gazonare se vor respectă următoarele etape thnologice:
  • Prelucrarea suport pământ vegetal în vederea plantării: eliminare bălării, cioturi, bolovani. Erbicidarea totală a suprafeței pregătite, împotriva buruienilor mono- și dicotiledonate. Decopertarea terenului, cca. 15 cm și transportul materialului rezultat din această operațiune;
  • Umplutură cu amestec de nisip cu zeolit și îngrășăminte organo-minerale, (cca. 15 cm), compactarea+tavalugirea+nivelarea suprafețelor, asfel încât să se realizeze o suprafața în patru ape, cu pante de 0,5% către marginea terenului, pentru a asigura scurgerea rapidă a apelor de suprafața.
  • Montarea rulourilor de gazon, va fi efectuată cu tractoare echipate cu atașamente speciale de montat gazon rulouri de tip “Big Roll”.
  • Irigarea terenului de joc prin aspersoare automate;

Instalația va fi compusă din tubulatura de apă , electrovane, componente electrice și aspersoare, aceste produse puse împreuna sunt destinate să aducă aportul zilnic de apă necesar supraviețuirii și dezvoltării corespunzătoare a gazonului, în condițiile climatice locale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Alergătorii Vasile Hârjoc din Cugir și Ilie Cioca din Alba Iulia au câștigat Crosul ,,15 Noiembrie 1987″ desfășurat la Brașov

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Alergătorii Vasile Hârjoc din Cugir și Ilie Cioca din Alba Iulia au câștigat Crosul ,,15 Noiembrie 1987″ desfășurat la Brașov

Duminică,13 noiembrie 2022 la Brașov a avut loc edițiaa a 33-a a Crosului ,,15 Noiembrie 1987″, eveniment la care au luat parte 220 de atlete și 350 de atleții reprezentând toate categoriile de vârstă. Au participat și atleți din 14 tari.

Distanța de parcurs a fost de 5 km reprezentând traseul de la Uzina Steagul Roșu până la sediul Prefecturii, distanța ce au strabatut-o muncitorii în 15 Noiembrie 1987 când s- au revoltat împotriva regimului comunist.

În aceeași zi s-a organizat și C.N. de Seniori – U 23 și C.N.- U 20 – Crosul ,,15 Noiembrie 1987″, cursă populară unde au luat parte toate categoriile de atleți amatori de la +12 pana la +70 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

La această cursă au participat cei mai mulți alergători. Din județul Alba au participat sportivi din: Alba Iulia, Aiud, Blaj și Cugir, atleți legitimați la categoria Masters – seniori, juniori și copii. La categoria +70 a câștigat Ilie Cioca (CSM Alba Iulia) cu timpul de 22min 28sec.La categoria + 45 Aurelian Zagrean ( CS Mica Romă Blaj) a terminat pe locul 3 cu timpul 18min iar la categoria + 65 Vasile Hârjoc (CS Metalurgistul Cugir) a terminat cursa pe locul I cu timpul 20 min 07sec. La competiție au mai luat parte si alergători nelegitimați.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Lăsatul Secului, sărbătorit de elevii școlii gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia: Expoziție culinară tradițională

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

FOTO| Lăsatul Secului, sărbătorit de elevii școlii gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia: Expoziție culinară tradițională

Luni, 14 noiembrie 2022, elevii claselor a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatul Secului” de Postul Crăciunului printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție condusă de prof. Gabriel Bucur.

Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și tradițiilor spirituale ale neamului nostru și a fost realizată în parteneriat cu Biserica Maieri I. Îndrumați de diriginții: Ioana Toma, Gabriela Marina, Alina Moldovan, Iulia Calistru, dar și de părinți, elevii celor patru clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat în fața juriului mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora. Jurizarea produselor expuse s-a făcut de către: prof. Lăcrimioara Burde, director adjunct, prof. Anca Mocanu, consilier educativ, Camelia Pop, profesor documentarist și Simona Medrea, profesor informatician.

Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.

Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului menținerea sănătății și pentru viața spirituală, atât din mesajul domnului director, cât și din expunerea doamnei profesoare de religie, Simona Florea. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă.

De asemenea, li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.

La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii implicați în proiect și a cuprins momente muzicale și umoristice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea