WEEKEND cu “de toate” la Alba Iulia: Concerte, filme, istorie, spectacole şi concursuri pe alese, pentru toate vârstele

Concerte, paradă a personajelor istorice, salve de tun, poveşti cu romani şi daci, filme, concurs de biciclete  şi o paradă de maşini retro, de toate acestea se vor putea bucura toţi cei care vor alege să-şi petreacă  acest weekend în Alba Iulia. Este vorba despre Festivalul Internaţional „Alba Jazz”, „Noaptea Muzeelor”, deschiderea cinematografului 3 D din Alba Mall, programate în acest sfârşit de săptămână, dar şi multe altele.

Un lucru este sigur: merită să vă petreceţi acest weekend la Alba Iulia.

ELIT

Vă prezentăm mai jos doar o parte dintre evenimetele ce vor avea loc  în oraş:

În acest weekend, între 16–18 mai, ne vom bucura împreună de cea de-a III-a ediţie a Festivalului Alba Jazz, care pe lângă acest gen de muzică originală, are în acest an şi spectacole de street-dance, muzică de cameră, teatru, dar şi ateliere interactive de chitară sau jazz. Dedicat în întregime cetăţii, în sensul locaţiei şi, mai ales, în acela al comunităţii, Alba Jazz este, în esenţă, festivalul celor care cântă, simt şi gândesc muzica bună. E ceea ce completează, dacă nu chiar întregeşte oferta culturală a spaţiului dintre cele şase porţi ale cetăţii. Astfel, Alba Iulia devine un spaţiu muzical, în care festivalul va aduce acel feeling inconfundabil al jazz-ului, care depinde în mod esenţial de locul unde se cântă şi de oamenii care îl ascultă.

Şi anul acesta vom avea nume mari şi foarte mari care ne vor onora cu prezenţa. Vorbim, aici, despre unii precum Mircea Tiberian, Carsten Dahl, Jazzapella, Ozana Barabancea, Lucian Ban & Mat Maneri, Stan Zamfirescu şi Orchestra de Cameră a judeţului Alba. Vezi programul AICI.

ADEZIUNE PLUS

„Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă”

Pentru al treilea an consecutiv, festivalul de jazz de la Alba Iulia se suprapune şi se completează excelent cu un alt eveniment de tradiţie, în cadrul căruia istoria prinde viaţă – Noaptea Muzeelor.  Timp de câteva ore vizitatorii au ocazia să facă o adevărată călătorie în timp, în care să parcurgă importante pagini din istoria acestor meleaguri. Asta deoarece de acum celebrele Personaje Istorice, întruchipate de angajaţii muzeului şi voluntari vor da viaţă expoziţiei de bază a muzeului. Astfel, personalităţi din istoria românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican vor putea fi întâlnite de cei prezenţi. De asemenea, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum şi Lupii Apoulonului, două proiecte de mare succes ale Muzeului Naţional al Unirii, vor însufleţi şi ele atmosfera. Evenimentul va începe la ora 19.00.

Se deschide cel mai nou şi modern cinematograf în Alba Iulia, „Colours Cinema” din Alba Mall

Începând de sâmbătă,17 mai, albaiulienii şi nu numai sunt aşteptaţi la film. Cel mai nou şi modern cinematograf “Colours Cinema”  îşi deschide oficial porţile şi îi va întâmpina pe cinefili cu cele mai recente producţii în materie de filme. Două săli de cinema multifuncţionale 2 şi 3D amenajate la cele mai înalte standarde, fiecare cu câte 110 locuri confortabile şi viu colorate, sunt gata să-şi deschidă uşile şi să-şi pornească proiectoarele pentru amatorii de filme. Inaugurarea va avea loc la ora 10.30, iar primul film va rula începând cu ora 11.30. “Selfie”, ”Neighbors”, Godzilla  3D, “The Amazing Spider-Man 2″  3D şi “The Other Woman” “Rio 2″, 3D, acestea sunt filmele pe care le puteţi viziona în weekend la Alba Mall. Vezi AICI programul.

Spectacol cu romani şi daci

Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonului se vor afla din nou în inima Cetăţii, spre deliciul tuturor pasionaţilor de istorie şi mai ales a celor mici. De la ora 19.00, soldaţii din Garda Romană şi dacii vor pleca în defilare din faţa Muzeului Naţional al Unirii spre Poarta a III-a a Cetăţii, şi se vor opri pe platoul din faţa Porţii a IV-a.

Iubitorii de istorie retrăită la intensitate maximă vor avea ocazia să asiste aici la un spectacol de reenactment antic, pus în scenă de trupele de romani şi daci.

Ceremonialul schimbului de Gardă a Cetăţii Alba Carolina. Paradă cu torţe şi salve de tun

Ceremonialul schimbului de garda43Spectacolul continuă la ora 21.00,  cu schimbul de Gardă a Cetăţii Albă Carolina. Celebrii toboşari, călăreţi, pedestraşi şi o paradă cu torţe vor crea în Cetatea Alba Carolina atmosfera de altădată. Ceremonialul va avea loc la Traseul Celor Trei Fortificaţii, Poarta a IV-a şi Poarta a III-a a Cetăţii. Sâmbătă, de la ora 21.00, are loc ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun.

 Aceste spectacole, atât cele cu romani şi daci, cât şi schimburile de gardă,  vor avea caracter de permanenţă în weekend, până la sfârşitul lunii septembrie.

 Concurs de biciclete pe „Transalpina de Mamut”

Amatorii de ciclism pot participa sâmbătă, 17 mai, la concursul „Mamutul, bicicleta şi busolă”. Acesta constă într-o probă cumulată de ciclism-anduranţă şi orientare turistică realizat pe asfalt şi pe macadam în zona dealului Mamut. Startul se va da la ora 09:00, din zona Schit, traseul va continuă prin poligonul militar – Valea Popii – Parcul dendrologic – traseul de biciclete al Primăriei Albă Iulia (zona de agrement), finalizându-se în acelaşi loc, Schit.

 Trabantişti din toată ţara se întâlnesc în weekend la AlbA Iulia

Cei care vor să revadă sau să vadă pentru prima dată maşinile care erau în vogă pe vremea comunismului sunt aşteptaţi sâmbătă între orele 12.00 – 15.00, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, unde are loc „Întâlnirea trabantiştilor” din toată ţara. Întâlnirea este cu atât mai interesantă întrucât se vor organiza concursuri, în urma cărora se vor decerna titluri precum “cel mai fain”, “cel mai naşpa”, “cel mai tânăr” sau “cel mai în vârstă” Trabant. Cei care pierd întâlnirea din timpul zilei, pot vedea maşinile pe timp de noapte, la Pensiunea „Drumul Dragostei”, locul în care sunt cazaţi „trabantiştii”.

 

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

Headliners Electric Castle 2021: twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Untold vă prezintă pe cei patru eroi donatori: un polițist, o asistentă medicală, un măcelar și un șofer RATB au salvat 852 de vieți donând sânge!

Untold și Neversea vă prezintă 4 oameni care spulberă mitul vampirului și salvează vieți prin donarea de sânge. Tărâmul lui… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Nicolae Stanciu, internaționalul român, a devenit tată! Andreea, soția lui, a nascut o fetiță perfect sănătoasă

Pentru fotbalistul originar din Alba, Nicolae Stanciu dar și pentru soția lui, Andreea, astăzi este o zi foarte importantă. Cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Program Cinema Inspire Alba Mall. Ce filme vor rula în perioada 2-8 octombrie 2020

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 2-8 octombrie 2020. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Show de Revelion oferit de UNTOLD, la Pro TV

UNTOLD pregătește cel mai asteptat party de Revelion pentru întreaga Românie, DAY ONE-ÎNCEPUTUL, ce va fi transmis la PRO TV.… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Neversea 2021 va avea loc între 8-11 iulie | Data festivalului aleasă de fanii din întreaga lume

Fanii celui mai mare festival de pe plajă din România, Neversea, au ales. A patra ediție a festivalului va avea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Untold Odyssey – 5 zile de festival pe un vas de croazieră în Mediterană!

UNTOLD, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, lansează un concept nou de entertainment și le propune… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Program Cinema Inspire Alba Mall. Ce filme vor rula în perioada 9-15 octombrie 2020

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 9 – 15 octombrie 2020. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

motzu' 16 mai 2014 at 9:14

E bine ca se mai intampla ceva si in satucu’ asta, sa nu mai plece lumea in weekend prin cluj si sibiu..daca ar fi si un strand!!

Comentariile sunt oprite