Rămâi conectat

Actualitate

Vouchere pentru alimente: Ce fapte le pot aduce amenzi beneficiarilor sau magazinelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere pentru alimente: Ce fapte le pot aduce amenzi beneficiarilor sau magazinelor

În cursul zilei de luni, 9 mai, primul ministru Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea de vouchere cetăţenilor cu nevoi, cu scopul ca aceştia să beneficieze de o masă caldă sau pentru a-şi procura alimente.

Proiectul de ordonanţă prevede, însă, şi sancţiuni, în anumite cazuri, pentru beneficiari dar şi pentru magazinele care vor accepta aceste tichete. Iată care sunt cazurile care constituie contravenţie:

Art.14 (1) Constituie contravenție următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:

a) utilizarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;

b) solicitarea și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților care acceptă tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există bănuieli întemeiate privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și beneficiarul acestora;

d) emiterea de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde de către altă entitate decât cea selectată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

e) comercializarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanță de urgență.

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:

a) între 1,5 și 2 puncte-amendă, faptele prevăzute la alin. (1) lit. a) și c);b) între 3 și 4 puncte-amendă, fapta prevăzută la alin. (1) lit. b);c) între 14 și 20 puncte-amendă, faptele prevăzute la alin. (1) lit. d) și e).

(3) Constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă fapta unității emitente de a alimenta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde cu nerespectarea prevederilor art. 8 alin. (1).

(4) Constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă fapta unității emitente de a emite tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde cu nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5).

(5) Constituie contravenție și se sancționează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde de la alte persoane decât destinatarul final.

(6) Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit în condițiile legii.

Art.15 (1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 14 se realizează de către MIPE prin personalul propriu sau de către alte organe abilitate.

(2) Contravențiilor prevăzute la art. 14 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea