Vouchere de 2.000 de lei: Cine va primi ajutorul de la stat. Sumele vor intra pe card zilele viitoare
Vouchere de 2.000 de lei: Cine va primi ajutorul de la stat. Sumele vor intra pe card zilele viitoare
Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, româncele care urmează să dea naștere în anul 2023 vor intra în posesia unor tichete sociale în valoare de 2.000 lei. Suma de bani va fi acordată sub formă de tichete pe suport electronic, pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor.
Citește și: BONURI DE MASĂ 2023: Valoarea tichetelor crește de la 1 iulie
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă luni că a efectuat astăzi plăţile aferente trusourilor pentru nou- născuţi pentru un număr total de aproximativ 10.000 beneficiari cupluri mamă – copil din toată ţara, sumele urmând a fi virate pe cardurile beneficiarilor în cursul zilelor viitoare. Ajutorul este finanţat prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate şi are un buget total de 12 milioane euro.
Ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş afirmă că, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) au acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România, fie sub formă de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educaţionale.
”Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuţi, iar în câteva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoţional şi fizic în primele luni de la naşterea copilului, care necesită multă atenţie şi grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor precopare. Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă şi lapte praf, acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere în program. Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor şi copiilor în situaţii dificile este de 450 de milioane de euro şi cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, şi alte tipuri de intervenţii precum creşterea oportunităţilor pe piaţa muncii pentru femei, finanţarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru cei mici”, a declarat ministrul Marcel Boloş.
Citește și: Vouchere de vacanță 2023 pentru toți angajații din domeniul public
În perioada 2024 – 2027, bugetul total destinat cuplurilor mamă – nou născut este de 120 milioane euro, mai precizează instituţia. Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuţi este de 2.000 de lei şi se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, dacă sunt se încadrează în următoarele categorii: Mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziţie scrisă a primarului; Mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; Mame aflate în situaţii de risc; Victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi altele asemenea şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate; Mame care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile; Mame minore. Potrivit Ministerului Investiţiilor, lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistenţă socială şi trimise instituţiei prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui judeţ, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi se emit de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor şi pot fi utilizate numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi, în reţeaua unităţilor afiliate programului, în termen de şase luni de la data emiterii acestuia.
”Pot fi achiziţionate, prin intermediul acestor tichetele electronice, produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (şampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câştigat procedura de achiziţie publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul. Conform listelor transmise de autorităţile locale, judeţele cu cei mai mulţi beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava şi Iaşi”, se menţionează în comunicat.
În perioada 2024 – 2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou născuţi vor fi finanţate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială, bugetul total dedicat acestei măsuri fiind de 120 milioane euro. Valoarea tichetului va fi în continuare de 2000 de lei şi se va acorda într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).
Alte forme de sprijin destinate mamelor şi copiilor din medii defavorizate, în perioada 2021 – 2027 sunt: Servicii de consiliere şi sprijin material adresat copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate, cu o finanţare totală de 160 milioane de euro incluzând aici acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, activităţi educative, activităţi de prevenire si combatere a comportamentelor negative; Măsuri pentru sprijinirea ocupării în rândul mamelor, printre care amenajarea unor spaţii destinate supravegherii şi îngrijirii copiilor cu vârstă preşcolară sau pentru crearea de parteneriate cu entităţi specializate care oferă servicii de îngrijire copii, precum şi pentru utilizarea unor forme de muncă noi sau flexibile, consiliere vocaţională, acompaniere în vederea inserţiei socio-profesionale – bugetul total alocat fiind de 41 milioane de euro; Măsuri cu o alocare totală de 80 milioane de euro destinate familiilor monoparentale; Sprijin pentru mamele din comunităţile de romi, bugetul destinat acestora fiind de 44 milioane de euro.
Ce categorii de femei beneficiază de sprijin. Astfel, categoriile de persoane care primesc respectivul sprijin, potrivit ordonanței de urgență sunt:
Mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
Mamele din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
Mamele cu dizabilități;
Mamele aflate temporar în situații critice de viață, precum victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale;
Mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
Mamele minore;
Mamele – cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Sursa: romaniatv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Călin Georgescu, fost candidat la președenția României susține că se așteaptă să fie arestat: „Acum se caută fabricarea de probe, de dovezi false”
VIDEO | Călin Georgescu, fost candidat la președenția României susține că se așteaptă să fie arestat: „Acum se caută fabricarea de probe, de dovezi false” Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2024, susține într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook că se așteaptă să fie arestat. Călin Georgescu: „Dragii mei, bine v-am regasit! […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 23 de ore
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
6 decembrie: Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și apărătorul credinței ortodoxe