Rămâi conectat

Curier Județean

VINERI: Sesiune de comunicări științifice organizată de muzeul din Sebeș. „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania” este genericul sub care conferențiază 36 de cercetători

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Sesiune de comunicări științifice organizată de muzeul din Sebeș. „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania” este genericul sub care conferențiază 36 de cercetători

Vineri, 15 octombrie 2021, începând cu ora 10.00, la Sebeş se va desfăşura cea de-a XIII-a ediţie a sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”. Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, în colaborare cu Primăria Municipiului Sebeş, şi se bucură de participarea a 36 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România:

Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara etc.

Evenimentul ştiinţific, devenit deja tradiţie, va fi organizat la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, respectând toate măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. Lucrările celor două secţiuni, Arheologie şi Patrimoniu şi Istorie, vor fi precedate de deschiderea oficială a lucrărilor, în cadrul căreia vor fi prezentate şi două dintre publicaţiile ştinţifice recente editate de personalul muzeului. Este vorba de anuarul muzeului municipal, Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis, una dintre cele mai bine cotate reviste de specialitate din ţară, ajunsă la cel de al doisprezecelea număr, și de lucrarea lui Radu Totoianu, Păstoritul în Mărginimea Sebeșului, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2021, rod al unei serioase și pasionate documentări desfășurate atât în arhive și biblioteci, cât mai ales pe teren, la stânele din Munții Sebeșului.

Comunicările participanţilor abordează probleme de maxim interes, atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul pasionat de istorie, amintind aici câteva titluri:

Braconarea patrimoniului arheologic din Munţii Şureanu. Studiu de caz: cetatea dacică de la Piatra Roşie, Un nou monument de epocă romană, cu reprezentarea lui Hercules, descoperit la Apulum şi câteva consideraţii privind protejarea patrimoniului arheologic din Alba Iulia, Antic – modern, urban – rural. Casele cu lei din arhitectura saşilor transilvăneni, Noi date privind lucrările de restaurare de la Castelul Corvinilor din Hunedoara (aprilie-iulie 1908), Căsătoria, un liant al relaţiilor latino-bizantine din prima jumătate a secolului al XIII-lea, Un exemplar al lucrării Sicriul de aur (Sebeş, 1683) în colecţia Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, Un transilvănean în India: Kőrösi Csoma Sándor (1784?-1842), Inundaţiile din 1932 în zona Alba Iuliei, precum şi altele. Pentru cei interesaţi, programul manifestării ştiinţifice poate fi accesat pe pagina de Internet a muzeului, la adresa https://www.cclbsebes.ro/cercetare-stiintifica/.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Acțiune în sistem integrat a polițiștilor și jandarmilor din Alba: Amenzi de peste 64.000 lei și sute de verificări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Acțiune în sistem integrat a polițiștilor și jandarmilor din Alba: Amenzi de peste 64.000 lei și sute de verificări În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea