Ziarul Unirea

VIDEO: Spectacol la deschiderea Taberei de iarnă a Legiunii XIII Gemina! Vezi parada militară cu romani, daci și nimfe!

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Astăzi, începând cu ora 15.00, în Piața Mihai Viteazul din Alba Iulia peste 100 de persoane au asistat la deschiderea taberei de iarnă a Legiunii XIII Gemina.

Garda Romană, lupii Daciei, nimfele Daciei, corturi de piele de vacă tradiționale romane, demonstrații de luptă, vin fiert după rețetă romană și multe alte surprize pregătite de organizatori au readus în Cetatea Alba Carolina o parte din atmosfera din urmă cu 2000 de ani. În același spațiu în care a funcționat Castrul Roman de la Apulum și legendara Legiune XIII Gemina.

ELIT

La deschidere au participat Mircea Hava, primarul municipului Alba Iulia, Ion Dumitrel președintele CJ Alba, Florin Roman vicepreședintele instituției şi Alin Cucui vice la CJ Alba.

Organizatorii au reușit reproducerea unor aspecte cât mai autentice a unei tabere romane militare (cort, palisadă de lemn, etc).

Mircea Hava și-a onorat o promisiune mai veche făcută membrilor Gărzii Romane și a adus pentru îmbogățirea recuzitei, o blană de urs și o piele de mistreț, pe care primarul le-ar fi vânat cu sulița.

Vizitatorii au apreciat și o macheta reprezentând o tabără romană, foarte bine documentată și excelent realizată de restauratorul Dan Anghel de la Muzeul Național al Unirii. Macheta a câștigat premiul I la Concursul Internațional de machete care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie la Alba Iulia.

Parada miltară și cele câteva tehnici de luptă prezentate de Garda Romană sau frumoasele nimfe ale Daciei au încins aparatele de fotografiat ale spectatorilor, plăcut impresionați de cele văzute.

Nu trebuie să pierdeți spectacolul Nimfele Daciei, venite tocmai de la Zalău (ora 18.00) și spectaculoasele lupte dintre romani și daci (ora 19.00).

Evenimentul va încheia cele 10 zile de manifestări ale Festivalului Iernii „Alba in magia Craciunului”.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

FOTO| Optsprezece elevi din Teiuș cu rezultate deosebite au fost felicitați și premiați cu stimulente financiare

Astăzi, optsprezece elevi din Teiuș cu rezultate deosebite au fost felicitați și premiați cu stimulente financiare. Într-un mesaj postat pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Copiii de la grădiniță, până la 5 ani, NU vor purta mască. Anunțul ministrului Educației

“Din 10 septembrie, Consiliile de Administrație ale școlilor vor prezenta comitetelor județene, Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP-urilor) și Inspectoratului școlar… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Program Cinema Inspire Alba Mall. Ce filme vor rula în perioada 18 – 24 iunie 2021

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 18 – 24 iunie 2021. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Peste 1.000 de tablete şi laptopuri, cu abonament de internet, cumpărate de Primăria Blaj pentru elevi

Curând, autorităţile din Blaj vor achiziţiona 933 de tablete şi 111 laptopuri, cu abonament de internet, conform necesarului solicitat de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VAMAFEST – primul festival digital al unei trupe din România

VAMA, una din cele mai iubite trupe pop-rock din România, va susține primul festival digital din România – un maraton… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mai mult de jumătate dintre părinții din România vor ore FIZICE pentru copii lor. Câți dintre ei își doresc învățământ online

Mai mult de jumătate (55%) dintre părinții elevilor români doresc revenirea la cursurile față în față, acordând cel mai crescut… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Declarația pe propria răspundere pentru părinți va fi ELIMINATĂ. Anunțul ministrului Educației despre începerea școlii

Conform ultimelor informații, declarația pe propria răspundere pentru părinți va fi eliminată din normele pentru începerea școlii, anunță ministrul Educației… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

15 Comentarii

Selena 23 decembrie 2012 at 23:05

Nistor iarasi e din partea primariei? ca asa am inteles ca era zilele trecute, reprezenta primaria municipiului.

Prost gust 24 decembrie 2012 at 10:40

Parada militara cu romani, daci si nimfe. S-a uitat a se preciza si enormul prost gust care insoteste atat manifestarea cat si reabilitarea Cetatii!

Costel* 24 decembrie 2012 at 17:07

La poza de grup Principele Hava si cu fostul Blejnar de Alba stau cu mainile in buzunare, asta e, prost gust. Pe ambii ii doare in … de ceilalti. Pacat ca la poza de grup au lipsit si resapatii Peres si Negrut …

@Costel* 24 decembrie 2012 at 19:58

Nu-i nici o poza de grup, nu-i o poza oficiala, iar primarul ca si ceilalti oameni de pe Terra cand ii este frig isi baga mainile in buzunare. Cam asa sunt toti din poze. Iar despre bun gust, chiar nu esti tu in masura sa dai verdicte, uita-te un pic la tine.

@Costel* 25 decembrie 2012 at 0:50

De ce ai lipsit ca era nevoie de un expert ca tine in pupat gaozurile pedeliste sau tu saruti numai dosuri de comunisti?

Costel* 25 decembrie 2012 at 16:19

@ fara nume dar pupincurist PDL-ist, bag sama ca la voi Principele nu are bani de manusi sau mai nou cand vine la manifestatii baga mana in buzunar sa schimbe vitezele. Va e rusine sa va puneti si un nume simbolic dupa cata materie portocalie ati mancat in ultimii ani. Nu imi ramane ca acum in periada sarbatorilor de iarna sa doresc multe succesuri domnului Presedinte Basescu resapat de Barroso „GUVERNATOR” si domnilor Peres si Negrut resapati de Curtea Constitutionala parlamentari.

@Costel* 26 decembrie 2012 at 10:29

Du-te si fa-ti meseria, dosurile comuniste trebuie sarutate.Spor la lins si ai grija sa nu fie pline de kkat(dosurile) si sa-ti ramana „material” printre dinti!

Costel* 26 decembrie 2012 at 10:34

Recunosc ca sunt un pupincurist usl,dar vreau sa lucrez sub acoperire…va rog nu-mi faceti reclama ca o sa am prea mult de „munca” si limba imi este tot mai subtire,oare cat o sa mai rezist?!

Aurelian 26 decembrie 2012 at 11:52

Poate ca a fost un „spectacol lamentabil”, dar nu se poate compara, cu „defilarea fonfului de la Cujer, si a slatei lui de pupincuristi PeNaLi”!

Costel* 26 decembrie 2012 at 12:57

@Aurelian, pe langa ca esti prost ca un iambor ai si nesimtirea sa scri in numele meu. Ma gandesc ca dupa cat rahat portocaliu ai inghitit la curtea principelui Hava nu poti gandi alfel. Prostul cand nu poate combate se baga in rahat scriind in numele altuia. Ca securist facut la apelul bocancilor si specializat in implementarea opozantilor cu pulanul a dragostei fata de cel mai iubit fiu al poporului, specializare despre care colegii tai spun ca in competitia cu dusmanul de clasa tu erai marele erou al institutiei. Te astept la Petresti la gospodaria anexa a firmei Elis pavaje, totul se leaga pe post de iambor ca duci bine!

Aurelian 26 decembrie 2012 at 17:51

Eminescu inca urmareste „politicienii PeNaLi”:

A fost odată ca-n povești,/ A fost, de-ar mai fi iară,/ Din neamuri tracice, regești,/ O prea frumoasă țară./ Si era una pe pământ /Si mândră-n toate cele/ Cum e icoana unui sfânt/ Si Luna intre stele./ Mă doare-n suflet când privesc/ La tot ce se intamplă, /Si in mormânt mă răsucesc/ Si cuie-mi intră-n tâmplă./ Eu nu mai simt miros de tei/ In viața mea postumă,/ Nu văd nici vajnici pui de lei,/ Doar mucegai si ciumă./ Luceferi nu mai strălucesc/ Când țara-i o ruină,/ Copii și mamele bocesc,/ Că n-au in blide hrană. /Cântat-am graiul românesc,/ Această dulce limbă. /Dar astăzi, cei ce-o mai vorbesc/ Prin alte țări o schimbă. /Degeaba v-am lăsat cu dor/ O „Doină”, să tresară !/ Trecutul nu e viitor/ Si viața ni-i amară. /Nici harta nu-i ca-n alte dăți, Din Nistru până-n Tisa./ Moldova-i astăzi jumătăți. /Cât rău făcutu-ni-s-a!/ Degeaba scris-am eu scrisori/ Din vremuri de urgie, /Si m-am rugat de-atâtea ori /Mai bine să ne fie./ Avut-am piatră la hotar/ Si-n țara noastră liberi/ Cules-am holde din brăzdar./ Acum n-avem nici linguri…/ O, biet popor român sărac/ C-o țară prea bogată ! /Tu vino-i răului de hac/ Să nu ți-o vândă toată !/ Si dă-i afară pe străini/ Pe toți inburgheziții,/ Să nu-ți mai fie-n alte mâini/ Guverne si Poliții !/ Cu trupe de comedianți /Numindu-se partide,/Suntem românii emigranți/ Din Rai in țări aride./ Pierdut-au banii țării-n vânt/ Si-i goală visteria. /Mai dați și ape si pământ/ Si vindeți România. /Mihai Viteazu ne-a lăsat /O țară tare mândră./Ei azi au scos-o la mezat,/ Străinii ne inundă. /Avem intinsul Bărăgan, /Si nu avem o pâine. /Avem si turme si ciobani, /Dar ducem vieți de câine./ Avem bogații munți Carpați/ Si dulcea Mioriță, /Păduri de brazi ce ne sunt frați,/ Si flori in poieniță./ Avem o deltă ca-n povesti,/ Vedeți să nu ne-o fure,/ Atâtea ape, atâți pești /Si nu mâncăm nici mure…/ Nici vii pe deal nu mai zărești, /Livezile s-uscară,/ Când mărul Tării Românești/ Este adus de-afară./ Nu vine Mircea cel Bătran, /Nici Stefan de la Putna,/ Să ni-l alunge pe păgân/ Când noi lăsat-am lupta !/ Albastrul cerului senin /Se-ntunecă mai tare/ De-atâția nouri de venin,/ De-atâta delăsare./ Nu voi a vă-nvața de rău/ Si-ncerc a vă-nțelege./ De ani si ani cădem in hău,/ Nimic nu ne mai merge./ Rușine să ne fie-n veci/ Că ne-am trădat străbunii/ De parcă n-am fi pui de dac/ Si rude-am fi cu hunii !/ Lăsați pe-ai vostri guvernanți/ Să vă inece-n smoală,/ Să fiți doar simpli figuranți/ In țara voastră goală…/ Un singur lucru eu voi ști/ In lumea care trece:/ Urmașul meu român va fi/ Si muritor și rece./ Eu nu mai am ce să mai sper./ Vă văd de-atata vreme/ Târându-vă in trai mizer/ De griji si de probleme./ Si nici nu pot a mai privi/ A voastră neputință./ Mă-ntorc la starea mea dintâi./ Mă-ntorc in neființă.”
Luceafărul vorbi profet /Spre neamul lui, spre țară./ Si, lăcrimând, se stinse-ncet./ Muri a doua oară…

cici1800 24 decembrie 2012 at 10:56

Felicitari pentru astfel de initiative!
sper sa mai fie.
Sa poti sa vii cu copii in cetate si sa aiba ceva de vazut.

O sugestie: daca ati putea modifica programul de vizita la muzeu si la sala unirii: adica sa fie in weekend deschis de dimineata pana seara(de exemplu cine lucreaza la privat nu prea poate sa ajunga in orele de vizita actuale sa isi duca copii la muzeu).

nelu 24 decembrie 2012 at 14:08

nistor e angajat in legiunea XIII Gemina ? …oricum hava ar putea macar atata rasplata sa-si arate fata de umilul sau servitor !!

calin 24 decembrie 2012 at 14:11

ce fericiti par, chiar fara motiv!!..daca ai sacii plini in caruta, iti da mana !!!

HH 26 decembrie 2012 at 22:49

CE BIZAR, CAT PROST GUST !
CE CHEF OR FI TRAS „BAIETII” ASTIA DUPA EVENIMENT DIN BUGETUL ACTIUNII !
INTREBARE- HAVA A RAMAS LEGAT CU CANDIDATUL NISTOR !
AU DEVENIT DE NEDESPARTIT, SE AU LA MANA RECIPROC CU CEVA….?

Comentariile sunt oprite