Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Secretul celor mai bune sarmale de Crăciun: Rețetă tradițională, veche de peste 100 de ani, pregătită de un bucătar albaiulian

Publicat

în

Secretul celor mai bune sarmale de Crăciun: Rețetă tradițională, veche de peste 100 de ani, pregătită de un bucătar albaiulian

Nelipsite de pe masa de Crăciun sunt sărmăluţele în foi de varză, un deliciu pe care românii nu ratează ocazie sau sărbătoare să le pregătească. Nunţile nu sunt complete dacă, spre dimineaţă, nu sunt servite gustoasele preparate în foi de varză, iar sărbătorile fără sarmale nu sunt sărbători.

Considerate ca mâncare tradiţională românească, sarmalele provin, de fapt, din bucătăria turcească, la fel ca multe alte mâncăruri considerate tradiţionale româneşti. Indiferent de unde ar proveni, sarmalele sunt dintre bucatele cele mai apreciate de către românii din toate zonele ţării.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Bucătarul albaiulian Călin Horvath ne-a dezvăluit ce ingrediente folosește și cum pregătesc cele mai delicioase sarmale de Crăciun, după o rețetă veche de peste 100 de ani, pe care o știe de la bunica lui.

Pentru o oală de sarmale bucătarul spune că foloseşte următoarele ingrediente:

-carne amestec în care a fost tocat și un cartof

-varză murată

-un ciolan de porc afumat

-ceapă roșie tăiată mărunt

-slănină de porc afumată tăiată cubulețe

-o bucată de sângerete

-șoricul de la slănina tăiată cubulețe

-flori de soc uscate

-orez

-2 ouă

Condimente: sare, piper, boia dulce.

Plante aromatice: mărar, cimbru, flori de soc uscate.

Pentru început, se topesc bucățelele de slănină. Într-o tigaie se lasă puțin la rumenit, până lasă unsoarea caracteristică în care se călește ceapa. Se adaugă și puțină sare care va accelera procesul de gătire. Orezul se spală în jet de apă rece, se scurge bine, iar boabele defecte se vor scurge odată cu apa. Când ceapa este aproape călită se adaugă condimentele.

Citește și: OBICEIURI, TRADITII şi DATINI de Crăciun în judeţul ALBA: Colindatul cu ţurca, „Piţărăii”, „Haida-duru”, „Junişenii”,”Irozii”, „Viflaimul” şi „Butea Feciorilor”

”Trebuie să știți că ingredientele se introduc spre sfârșitul preparării mâncării deorece își mețin mai bine în mâncare gustul. Dacă punem condimentele la început, gustul acestora dispare”, esplică Călin Horvath.

În compoziția gata călită se adaugă orezul, se amestecă și se lasă la răcit. Între timp se pregătește oala pentru sarmale. Albaiulianul spune că el preferă o oală de lut: ”Așa se fac sarmalele de Crăciun. Așa am văzut și am mâncat la bunicii noștri.” Pe fundul oalei se așează șoricul și bucata de sângerete. Deasupra se pune varză tocată mărunt, după care se pune și ciolanul de porc.

Conținut tigăii se amestecă cu carnea pentru sarmale, până se omogenizează complet. Cele două ouă crude se adaugă în compoziția de carne și se adaugă sare și piper. Carnea se lasă la ”hodinit”, timp în care ne vom ocupa de frunzele de varză murată. Frunzele se desprind de pe căpățâna de varză, se taie cotoarele. Acestea trebuie să fie de mărime potrivită și mai subțiri.

Partea cea mai delicată a preparării sarmalelor este împăturirea lor. Pe bucățile de foi de varză murată se pune câte puțină umplutură, cam o lingură, rulăm o dată, după care aducem marginile frunzei înspre centrul sarmalei și rulăm în continuare strâgând de ea.

Când am terminat cu împachetatul, sarmalele se așează în oală de jur împrejurul ciolanului. Se mai toacă niște varză, pe care o punem deasupra sarmalelor, împreună cu bucăți de slănină tăiate felii subțiri. Mai adăugăm câteva crenguțe de cimbru și mărar și pe deasupra vom pune capac oalei cu voi de varză pe care le așezăm în așa fel încât să acopere totul ca un capac.

Călin Horvath ne dezvăluie și secretul rețetei pe care o pregătește: ”Peste aceste foi de varză punem flori de soc uscate. Socul dă o aromă deosebită preparatului nostru și are și rol antiseptic”.

Nu ne mai rămâne decât să turnăm apă până la nivelul sarmalelor și să treacă de ele cu un deget, după care se pune capacul și le dăm la fiert. În oala de lut, sarmalele vor fierbe 3 ore, 3 ore jumătate, la foc mic, timp în care se verifică din când în când nivelul apei.

”Când eram noi copii mici, bunica făcea aceste sarmale în Ajunul Crăciunului și zâcea, mă copile trebuie să le facem acuma pentru ca atunci când vin colindătorii să miroase a sarmale în casă și așa și era. Le făcea la țară, pe soba de lemne”, povestește cu nostalgie bucătarul.

Serviți-le cu smântână și ardei iute, completate cu un vin roșu sau negru. Pofta bună, spor la bucătărit și Sărbători fericite!

Publicitate

Ştirea zilei

Medic pensionar din Cugir, despre un posibil CONFLICT armat la granițele noastre: „Majoritatea nu cunosc ce înseamnă o plagă împușcată, o arsură severă, amputație de membre sau o lovitură nucleară”

Publicat

în

Medic pensionar din Cugir, despre un posibil CONFLICT armat la granițele noastre: „Majoritatea nu cunosc ce înseamnă o plagă împușcată, o arsură severă, amputație de membre sau o lovitură nucleară”

Într-un timp în care dialogul și diplomația par să fie uitate și înlocuite cu forța militară, la fel ca și acum un secol, de către marile puteri ale lumii noastre, un medic pensionar din Cugir trage un semnal de alarmă în ceea ce privește un eventual conflict armat, purtat cu arsenalul din prezent.

„Urmărind emisiunile tv, presa și postările din rețelele sociale legate de actuala criză ucrainiană, am rămas surprins de ușurința acceptării unui conflict armat între superputeri de către majoritatea comentatorilor pro sau contra uneia dintre puteri.

În realitate cei mai mulți nu au habar ce înseamnă un conflict armat adevărat. Ei au impresia că, un conflict armat va fi unul asemănător cu cel prezentat în filmele de acțiune în care “binele” o să învingă, ei fiind practic neafectați și doar simpli spectatori. Se vor trezii ca dintr-un vis urât atunci când le vor fi distruse bunurile personale, când se vor trezi în postura de refugiați, când le vor fi rănite sau ucise persoanele dragi sau când vor fi ei însuși victime pe front.

Electrica Furnizare Discount

Mă îngrijorez când aud cu câtă ușurință se discută de lovituri precise cu rachete sau lovituri nucleare. Majoritatea nu cunosc ce înseamnă o plagă împușcată, o arsură severă, amputație de membre sau o lovitură nucleară (temperatură în focarul exploziei peste 300.000 grade C, undă de șoc distructivă pe o rază de mulți km, radiații radioactive, “iarnă nucleară” după explozia mai multor bombe etc.) și ce consecințe va avea pe termen lung.

Sunt ferm convins că, singura soluție rațională este continuoarea dialogului șI eforturile ambelor părțI pentru evitarea cu orice preț a unui conflict armat!

Dumnezeu să ne ajute!”, a fost mesajul medicului Karlheinz Ludwig, din Cugir.

Potențiala invazie a Ucrainei de către trupele rusești comasate la graniță este un scenariu tot mai discutat de analiștii politici și militari în ultimele săptămâni. Știrile externe se succed cu rapiditate și expun diverse ipoteze.

Recent, Marea Britanie acuza Rusia că vrea să răstoarne guvernul de la Kiev pentru a instala o conducere pro-rusă, ca parte a planului de a invada țara. În ultimele săptămâni, oficialii americani și NATO au declarat în repetate rânduri că se așteaptă și se pregătesc pentru un atac.

La Kiev, ucrainenii sunt îngrijorați pentru soarta țării lor, dar se declară pregătiți să meargă la luptă dacă li se va cere. Totuși, majoritatea populației speră că scenariul cel mai sumbru nu va deveni realitate.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Virgil Popescu, ministrul Energiei, REINFECTAT cu COVID-19: „De dimineață nu m-am simțit foarte bine, așa că am decis să fac un test rapid”

Publicat

în

Virgil Popescu, ministrul Energiei, REINFECTAT cu COVID-19: „De dimineață nu m-am simțit foarte bine, așa că am decis să fac un test rapid”

În cursul zilei de miercuri, 26 ianuarie, Virgil Popescu, ministrul Energiei a anunțat faptul că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și s-a izolat la domiciliu.

„De dimineață nu m-am simțit foarte bine, așa că am decis să fac un test rapid. Rezultatul a fost pozitiv. În urmă cu câteva minute am primit și rezultatele la testul RT-PCR, care a confirmat că sunt infectat cu COVID – 19”, a anunțat Popescu pe Facebook.

Electrica Furnizare Discount

„Am o formă ușoară, sunt izolat la domiciliu și iau tratamentul prescris de medici. Am făcut mai multe teste în ultima perioadă, ieri am avut test negativ”, a precizat el.

„Vă doresc tuturor multă sănătate, aveți grijă de voi și de cei dragi. Păstrați regulile de distanțare socială, purtați masca și protejați-vă. Da, recomand în continuarea vaccinarea, pentru că sunt încrezător că vom reuși să scăpăm de acest virus, care ne tot dă viețile peste cap”, a mai scris Popescu.

Ministrul a participat marți, la ședința de Guvern, iar apoi la conferința de presă unde a prezentat ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Modernizarea drumului național DN14B și a podurilor de la Teiuș și Crăciunel: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Modernizarea drumului național DN14B și a podurilor de la Teiuș și Crăciunel: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Drumul naţional DN 14, între Teiuş și Blaj, lungime estimate de aproximativ 23,7 km, este subdimensionat ca lăţime şi se află într-un proces de degradare care impune reabilitarea și modernizare lui astfel încât să asigure condiţii optime de exploatare în condiţii de siguranţă a circulaţiei rutiere.

Proiectul „Modernizare DN 14 B + Poduri (peste CF M200-Teiuș și CF M300 Crăciunel) (+creșterea siguranței)” este un obiectiv de investiții în lista proiectelor localizate pe rețeaua secundară – drumuri de conectivitate și transregio – punctul 3. Blaj- Teiuș-A10 (profil 1+1).

Electrica Furnizare Discount

Acest drum face parte din rețeaua rutieră secundară, rețea care are
rolul de a conecta reședințele de județ la rețeaua primară într-o manieră rapidă și sigură, pentru populație și mediul de afaceri. Rețeaua rutieră secundară funcționează ca sursă care alimentează rețeaua rutieră rapidă, crescând astfel atracvitatea invesțiilor.

Pentru realizarea invesțiilor în infrastructura de transport, este general acceptat faptul că acestea trebuie ghidate după o strategie de dezvoltare a sectorului. Planul Invesțional al Ministerului Transporturilor dezvoltă o strategie a asigurării finanțării necesare pe cei 10 ani de implementare plecând de la corelarea principalelor surse de finanțare disponibile României: PNRR, POT, CEF 2.0 și bugetul național.

Asfel pentru a se realiza acest obiectiv de investiții este necesară încheierea unui Parteneriat avut în vedere este unul de interes regional și urmărește stabilirea drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente pregătirii proiectului “Elaborare Studiu de Fezabilitate, PAC si elaborare Proiect Tehnic pentru „Modernizare DN 14 B + Poduri (peste CF M200-Teiuș și CF M300 Crăciunel) (+creșterea siguranței)”.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare