VIDEO: Pregătiri pentru perioada boncănitului – Spectacolul naturii din inima Parcului Natural Apuseni
VIDEO: Pregătiri pentru perioada boncănitului – Spectacolul naturii din inima Parcului Natural Apuseni
Imagini spectaculoase au fost surprinse în pădurile din Parcul Natural Apuseni de camerele de monitorizare a faunei, care au fost montate de specialiști.
Boncănitul cerbilor, care anunță perioada de împerechere a acestor animale, este momentul spectaculos care poate fi admirat doar o dată pe an. Începe de la mijlocul lunii septembrie, iar sunetele feroce ale cornutelor se pot auzi în păduri până în luna octombrie.
În această perioadă masculii se luptă pentru supremația teritoriului și cucerirea ciutelor, iar pentru asta își folosesc coarnele care s-au dezvoltat din primăvară până în toamnă. Cerbii își anunță prezența în pădure prin mugete puternice prin care încearcă să își intimideze adversarii, iar intensitatea sunetelor sunt un indiciu al poziției masculului în ierarhia speciei.
”La cerb împerecherea începe în luna septembrie, mai întâi în zonele de șes, apoi și la munte, terminându-se cu a doua jumătate a lunii octombrie. Între cerbii masculi se duc lupte aprige, pentru supremația cârdurilor de ciute. Este de reținut că în această perioadă, cerbii elimină un miros specific, ușor de perceput chiar și de către om”, spun reprezentanții Parcului.
RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Vremea în România în ianuarie 2025: Viscol puternic, ninsori și ger, în prima lună a anului
Vremea în România în ianuarie 2025: Viscol puternic, ninsori și ger, în prima lună a anului Vremea se va schimba drastic în luna ianuarie 2025, iar temperaturile vor scădea considerabil. Iarna își intră rapid în drepturi, iar în multe regiuni din țară zăpada s-a așternut deja. Deși luna decembrie nu va aduce ninsori semnificative în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum o zi
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum o zi
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 3 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare