VIDEO: Parcul Dendrologic Alba Iulia, o veritabilă grădină botanică forestieră, sub asaltul hoților de lemn

Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 41Mulți dintre dumneavoastră ați auzit deja despre Parcul Dendrologic “Dr. Ioan Vlad” din Valea Popii, zona Mamut, o veritabilă grădină botanică forestieră întinsă pe 21 de hectare – un proiect al Primăriei Alba Iulia aflat în curs de finalizare.

Acest parc cu peste 1000 de specii forestiere și zeci de plante unicat, majoritatea aclimatizate liber, reprezintă pentru unii dintre semenii noștri o sursă perfectă de lemne de foc.

ELIT

O sesizare în acest sens ne-a fost făcută de către un cititor cu simț civic al ziarului “Unirea”, care ne-a și trimis drept dovadă, un filmuleț făcut cu telefonul mobil. Albaiulianul ne-a explicat că duminică în jurul orelor 12.00, în timp ce orașul era sub o ceață densă, a ieșit la alergare pe aleile din Parcul Dendrologic. Aici era senin, soare, aer curat și un peisaj numai bun de făcut mișcare.La un moment dat, atenția i-a fost distrasă de zgomotul făcut de mai mulți bărbați, de etnie roma, după spusele martorului, care mânau două căruțe cu arbori proaspăt tăiați din zonă, deplasându-se în direcția Micești.

Chiar dacă i-a fost puțin teamă, cititorul nostru a reușit să filmeze cu telefonul mobil căruțele încărcate cu lemn și ni l-a transmis nouă, întrebând cine administrează această zonă frumoasă și dacă nu ar fi nevoie de pază aici, având în vedere că este un parc dendrologic, care adăpostește numeroase și variate specii de arbori și plante, unele unicat.

Vom reveni cu răspunsul Primăriei Alba Iulia, proprietarul și administratorul parcului, vizavi de această sesizare.

Parcul dendrologic Dr. Ioan Vlad din zona Valea Popii din Alba Iulia 55Parcul Dendrologic “Dr. Ioan Vlad” din Valea Popii este compus din trei importante obiective: Parcul Dendrologic în sine, zona de agrement, prevăzută cu alei pietonale, spaţii de joacă şi pista de bicilete.

Valoare totală a proiectului este de 11.398.022,80 lei, la care contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene este de 3.920.074,50 iar cea proprie, a Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Alba Iulia este de 7.477.948,30 de lei. Proiectul a început în  26 iulie  2011 şi are termen de finalizare primăvara lui 2014.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

ioana 30 decembrie 2013 at 14:33

Filmarea nu este facuta in parcul dendrologic, ci in zona pistei de biciclete. In interiorul parcului dendrologic nu exista pista pentru alergat sau pentru biciclete si, in plus, parcul este ingradit si inchis. Daca ar fi facut filmarea in parc se cheama ca ar fi intrat prin efractie.
Sarbatori fericite!

mda 30 decembrie 2013 at 14:48

Asa este. In filmare se vede doar padurea… Dar chiar si asa, aia e pista de biciclete nu de carute, iar acei concetateni „colorati” nu cred ca sunt proprietari de zona forestiera…

Bibi 30 decembrie 2013 at 21:14

Cind o sa traim si noi linistiti si civilizat in tara noastra?
Probabil niciodata.

dariana 30 decembrie 2013 at 22:13

ce bine ca ,,hotii,, nu vor pavele… ce mai simt civic am avea!! sa l vedeti pe primaru cum ar pune gardieni pe drumul de nicaieri….
PArcul dendrologic nu a fost inchis intotdeauna si nu s a plans nimeni ca fura cineva
cetateanul cu simtul civic asa de dezvoltat si cu conditie fizica si curajos pe deasupra ce dracu facea pe ceata acolo? dupa imagine carutasii erau pasnici si s au lasat fillmati. S a intrebat cineva ca poate aveau acte pt lemnele alea? e posibil, nu?

HH 30 decembrie 2013 at 23:21

CE ABORDARE PARSIVA !
1. PARCUL DENDROLOGIC A FOST MUNCA DE MULTI ANI DE ZILE A INGINERULUI PATRANJAN SI NU UN PROIECT AL PRIMARIEI
2. TIGANII CU CARUTELE NU SE AFLAU IN PARCUL DENDROLOGIC , SE AFLAU IN PADUREA MAMUT( CARE NU ARE NICI O LEGATURA CU PARCUL DENDROLOGIC DECAT IN IMAGINATIA UNORA)
3. ACUM AM INTELES CUI SERVEA O ALEE INEPTA PRIN PADURE, TAIEREA A 2-3.000 DE ARBORI SI CHELTUIREA A 3.000.000 DE EURO !

ion 1 ianuarie 2014 at 22:29

proiectul pu.ii…sa faci parc intr-o padure, cu milioane de euro! astia-s conducatorii (jefuitorii) orasului si judetului. si totusi se mai gasesc niste cozi de topor in presa sa-i laude!

Comentariile sunt oprite