VIDEO| Nicolae Furdui Iancu, moment emoționant la casa „Crăișorului munților”: „În munții Abrudului stau feciori Iancului”
VIDEO| Nicolae Furdui Iancu, moment emoționant la casa „Crăișorului munților”: „În munții Abrudului stau feciori Iancului”
Sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Memorială Avram Iancu din satul Incești sute de persoane au asistat la slujba religioasă de pomenire a eroului, urmată de momente evocatoare susținute de Nicolae Furdui Iancu, Dumitru Acu, Tiberiu Groza, Ion Cârje și Veta Biriș.
Printre momentele cele mai emoționante ale manifestării au fost cântecele patriotice cântate de celălalt moț Iancu, Nicolae Furdui. Cei prezenți au cântat alături de marele artist albaiulian versurile melodiilor și l-au aplaudat la scenă deschisă.
Nicolae Furdui-Iancu a reuşit să cucerească sufletele românilor cu vocea sa, cu cântecele sale, unul mai frumos decât altul, dar şi datorită felului său de a fi, atuuri care l-au plasat printre cei mai respectaţi şi iubiţi interpreţi de muzică populată din România.
Avram Iancu (1824 – 1872) a fost unul dintre principalii eroi ai mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849. A fost omul de care şi-au legat speranţele marea parte a moţilor implicaţi în acţiunile politice şi în luptele de apărare a comunităţilor de români din Transilvania acelor vremuri. Iancu a rămas în istorie ca un simbol al patriotismului, dar şi ca un personaj controversat, pentru că unele dintre acţiunile sale au fost mai puţin înţelese. Istoricii români l-au numit erou naţional, iar în prezent Iancu unul dintre cele mai omagiate personaje din istoria Transilvaniei.
FOTO: Facebook – Tiberiu Groza
Video: Facebook – Volcov Claudiu-Vasile
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tau”
Constantin Olar, elev al Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, premiul I la concursul de istorie „Spune povestea locului tău” Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a găzduit etapa finală a Concursului de Istorie pentru liceeni „Spune povestea locului tău”. Concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, a fost organizat de Asociația „PhiloHistoRiss” împreună cu Facultatea de […]
Proiect pentru edificarea unei hale industriale de peste 500 de metri pătrați în comuna Ciuruleasa: Aviz de mediu din partea APM Alba
Proiect pentru edificarea unei hale industriale de peste 500 de metri pătrați în comuna Ciuruleasa: Aviz de mediu din partea APM Alba Primăria Ciuruleasa a primit aviz de mediu pentru un proiectul care prevede construirea unei hale industriale destinată activităților de producție și depozitare. Terenul aferent investiției are o suprafață totală de 19.500 mp, iar […]
Autobuz pe linia Coșlariu Nou – Sântimbru – Alba Iulia: Cursă introdusă experimental
Autobuz pe linia Coșlariu Nou – Sântimbru – Alba Iulia: Cursă introdusă experimental Începând de luni, 12 mai 2025 a fost introdus un autobuz care circulă pe linia Coșlariu Nou – Sântimbru – Alba Iulia. Cursa pe această rută a fost introdusă experimental. Citește și: Programul de transport public din Alba Iulia – de la […]