Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO. Ion Dumitrel, președintele CJ Alba: Transalpina de Apuseni înseamnă dezvoltare. Este un drum care aduce mult mai aproape de lume o zonă uitată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cea mai importantă investiție în infrastructura județeană a primit miercuri, 28 august, ordin de începere a lucrărilor de modernizare. Este vorba de DJ 107 I, supranumit și „Transalpina de Apuseni”.

Execuția lucrărilor va demara în cursul lunii septembrie 2019, iar conform prevederilor contractuale, până în anul 2023, se vor moderniza 78,420 km de drum județean de la intersecția cu DN1 din municipiul Aiud până la intersecția cu DN74 la intrare în orașul Abrud.

La nivelul Consiliului Județean, prin direcțiile de specialitate, s-au început deja analizele dezvoltării ulterioare sau concomitente a acestei zone și anume la modul de dezvoltare și punere în valoare a zonei, a arhitecturii tradiționale, fiind vorba de proiecte și monumente istorice din zonă care vor fi urmărite și dezvoltate. Centrul de cultură Augustin Bena va pune în valoare deosebita zestre a tradițiilor zonei, ca și monumentelor naturii care aici sunt din belșug.

„Este unul din proiectele cele mai mari pe care Consiliul Județean Alba le-a derulat în cei 15 ani de când mă aflu eu aici. Am avut multe alte proiecte pe fonduri europene, multe alte proiecte pe fonduri guvernamentale sau fonduri proprii, dar un proiect de așa dimensiune nu am avut niciodată.

YouTube video

Vreau să mulțumesc celor care au făcut posibilă această finanțare, colegilor de la ADR, colegilor de la Consiliul Județean, care de ani de zile, și sunt mulți, de doi ani am semnat contractul de finanțare și după mai bine de doi ani, am ajuns să dăm ordin de începerea a lucrărilor.

A fost o muncă grea despre care și am ajuns la acest moment fericit. Este un drum foarte important, în primul rând pentru că le vom arăta locuitorilor județului Alba și românilor ce țară frumoasă avem, ce județ frumos avem, ce localități frumoase avem la Aiud, la Râmeț, la Ponor, la Mogoș și Bucium.

Acesta este primul lucru de care se pot bucura toți românii, iar în al doilea rând, dăm o șansă comunităților locale, partenere cu noi în acest proiect, pentru a se dezvolta, dăm o șansă celor care au trăit de-a lungul timpului în această zonă, celor care s-au născut aici și au plecat și dăm o șansă să reclădim o zonă deosebit de frumoasă și interesantă din județul Alba și din românia.

Este un drum care va însemna dezvoltare. Este un drum care face legătura cu autostrada care străbate județul nostru de la Sebeș la Cluj, este un drum care aduce mult mai aproape de lume o zonă uitată”, a spus Ion Dumitrel.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă.

Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş.

De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea