Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Groapa de gunoi de la Galda de Jos, incompetență fără sfârșit! „Bani grei” scoși din buzunare de populație pentru plata facturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Groapa de gunoi de la Galda de Jos, incompetență fără sfârșit! „Bani grei”, scoși din buzunare de populație pentru plata facturilor

Daniel Zdrânc, vicepresedintele ANRSC, a vorbit despre „povestea fără sfârsit” a gropii de gunoi de la Galda, care din nefericire, nu are un operator, iar locuitorii din județul Alba au fost nevoiți să scoată „bani grei” din buzunare, pentru plata facturii deșeurilor menajere.

Între 2015 si 2020, tarifele de salubrizare în Alba au crescut de 3, 4 ori!

Depozitul de la Galda trebuia finalizat încă din anul 2015, odată cu închiderea gropii neconforme de gunoi de la pârâul Iovului.

Însă, începând de atunci gunoaiele au început să fie duse la distanțe considerabile în alte județe pentru a fi depozitate. Una din aceste locații se află la Târgu Jiu, la o distanță de 400 de km, lucru care a afectat evident evoluția tarifelor la nivelul județului Alba.

Când ar fi trebuit să fie funcțional acest depozit?

În mod normal, odată cu închiderea gropii de la pârâul Iovului, Consiliul Județean a dat 5 termene de finalizare. În cursul anului 2016, niciunul din ele nu a fost respectat, tot la sfârșitul anului 2016 a fost deschisă și recepția pentru finalizarea acestui depozit.

Acest fapt s-a încheiat la sfârsitul anului 2017, iar în această perioadă de un an de zile au fost declarate cele mai multe probleme cu infiltrația, lucrări care întârziau foarte mult și multe alte probleme. Finalizarea acestui depozit a avut loc la sfârsitul anului 2017, însă nici astăzi nu este funcțional.

Au urmat două licitații ratate: una lansată la sfârșitul anului 2017 și una la sfârșitul anului 2018.

Astăzi, în anul 2020, suntem la a 3-a licitație, care a fost la rândul ei contestată, iar acum este în faza de evaluare a ofertelor, iar perspectiva de funcționalizare a acestui depozit nu pare să se întâmple nici măcar în anul 2020.

YouTube video

Consecințele faptului că depozitul nu a fost funcțional

Daniel Zdrânc este de părere că există 2 consecințe majore: una din acestea sunt tarifele. În cadrul acestora am suportat și acest transport al deșeurilor la distanțe considerabile, iar a 2-a consecință este colectarea selectivă, care nu se poate face eficient, pentru că gunoaiele sunt practic transportate, sunt transbordate, de exemplu din Alba Iulia la o platformă temporară, iar apoi încărcate și duse la Târgu Jiu.

Daniel Zdrânc este de părere că dacă acest depozit era funcțional și operațional, prețurile la operatorul final ar fi fost mult mai mici: ”Cu siguranță, de altfel a fost și una dintre promisiunile Consiliului Județean, atunci când au demarat acest proiect. Au spus că prețurile nu vor mai crește, dar din păcate prețurile au crescut constant în ultimii ani și le plătim cu toții”.

Doua licitații, fără un rezultat final în desemnarea operatorului

Prima licitație, cea din 2017, lansată în 2017, a fost anulată datorită unor probleme cu documentația de atribuire, documentație întocmită de Consiliul Județean, iar în cadrul celei de a doua licitații, au fost probleme grave în ceea ce privește modul în care CJ a gestionat relația cu cei care au licitat. A fost și o decizie CNSC, ulterior a fost anulată complet procedura și acum suntem așa cum am spus, practic la a 3-a licitație.

Soluții pentru ca depozitul ecologic de la Galda să fie deschis

Zdrânc a afirmat că deși CJ nu a găsit nici o soluție, la sfârșitul anului 2019, la inițiativa lui, a fost propusă o soluție care ar fi implicat delegarea temporară a operării către un operator privat pe perioada desfășurării citației.
Aceasta urma să fie adoptată printr-un memorandum de Guvern.

Consiliul Județean respinge soluționarea problemei

Fiind practic parafată de guvern putea fi implementată oricând. CJ Alba nu a considerat însă că merită să fie implementată această soluție.

Utilajele și construcția lipsite de garanție în prezent

Timpul termenului de garanție a început să curgă odată cu realizarea recepției la sfârșitul anului 2017, acesta fiind de 2 ani de zile, iar în 2018, a expirat și garanția acestui obiectiv complet. Astfel, operatorul va prelua un obiectiv fără garanție, iar consecințe sunt foarte greu de estimat.

Problemele multiple din cadrul gropii de gunoi

Potrivit lui Daniel Zdrânc în perimetrul acestui obiectiv au existat în trecut alunecări de teren și infiltrații de apă biologice: „Au existat multiple probleme, inclusiv infiltrații de apă în hală, s-a surpat platforma de beton de deasupra bazinului de levicat, deci au fost multe probleme și este foarte greu de estimat ce se va întâmpla când depozitul va deveni efectiv operațional”.

Pentru verificarea corectă a calității lucrărilor, este necesară garanția, atunci când utilajele și construcția se află într-o stare optimă de funcționare.

Aceste utilaje au fost puse în funcțiune pentru o perioadă foarte scurtă, în momentul în care s-a întrunit comisia de licitație, pentru recepția finală.

A 3-a licitație, un posibil final

Modul în care CJ a tratat problema gropii de gunoi, a cauzat întinderea proiectului pe o perioadă mare de timp.

Daniel Zdrânc: „În ceea ce mă privește nu cred că în anul 2020 se termină această licitație sau dacă se termină, probabil că se va termina foarte târziu, la sfârsitul anului 2020 și efectiv poate în anul 2021 vom avea un operator la groapă. Să nu uităm că în 2016 ne gândeam că poate 2019 o să fie un an în care vom avea un operator, dar din păcate 2019 nu a fost anul acela. Suntem în 2020 și nici acum nu cred că vom avea un operator la acest depozit”.

Având în vedere faptul că la CJ nu a luat în considerare soluția propusă și transpusă în memorandum, singura variantă în prezent este așteptarea finalizării licitației, în speranța că nu vor fi contestații odată cu anunțarea câștigătorului”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inima mare! Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud

Unirea Ziarul

Publicat

în

Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud Timp de o săptămână mai mulți voluntari din Franța, Germania, dar și alte state europene s-au aflat la Aiud, unde au construit un loc de joacă pentru copii. Toate materialele din care s-a realizat parcul de joacă pentru copiii aiudeni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea