VIDEO: Evanghelie foarte valoroasă din perioada fanariotă, expusă la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

Începând de astăzi la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia este expusă o piesă rară și foarte valoroasă -Evanghelia scrisă în limbile greacă şi romană, tipărită la Bucureşti în 1693.

La vernisajul exponatul lunii aprilie, au participat  directorii muzeului și cercetătorul Ana Dumitran care a și prezentat exemplarul aflat în patrimoniul muzeului.

ELIT

Volumul este împodobit cu o foarte bine lucrată ferecătură de argint aurit, pe o parte fiind reprezentată scena Învierii în varianta coborârii în Iad, iar pe cealaltă Răstignirea.

Evanghelia a fost dăruită de voievodul Constantin Brâncoveanu unchiului său, marele spătar Mihail Cantacuzino. Tipăritura s-a făcut pe cheltuiala lui Constantin Brâncoveanu, iar de pregătirea textelor s-au ocupat boierul Şerban Greceanu şi Antim Ivireanul însuşi. Volumul este una dintre primele tipărituri ale lui Antim Ivireanul, Mitropolit al Ţării Rămâneşti, cel care a introdus definitiv limba română în slujbele Bisericii Ortodoxe Române

Mihail David - 2020

Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii a ținut să le mulțumească și restauratorilor din cadrul Centrului de restaurare carte veche din Alba Iulia, care au adus această importantă piesă într-o stare impecabilă.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

“A fost o formă de manifestare a naționalismului greg, neputându-se manifesta în Greciaa, s-a manifestat la noi. Aceasta este cauza numeroaselor cărți tipărite în greacă în perioada fanariotă”, a spus Ana Dumitran.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...