Rămâi conectat

Cultură Educație

VIDEO: Evanghelie foarte valoroasă din perioada fanariotă, expusă la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând de astăzi la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia este expusă o piesă rară și foarte valoroasă -Evanghelia scrisă în limbile greacă şi romană, tipărită la Bucureşti în 1693.

La vernisajul exponatul lunii aprilie, au participat  directorii muzeului și cercetătorul Ana Dumitran care a și prezentat exemplarul aflat în patrimoniul muzeului.

Volumul este împodobit cu o foarte bine lucrată ferecătură de argint aurit, pe o parte fiind reprezentată scena Învierii în varianta coborârii în Iad, iar pe cealaltă Răstignirea.

Evanghelia a fost dăruită de voievodul Constantin Brâncoveanu unchiului său, marele spătar Mihail Cantacuzino. Tipăritura s-a făcut pe cheltuiala lui Constantin Brâncoveanu, iar de pregătirea textelor s-au ocupat boierul Şerban Greceanu şi Antim Ivireanul însuşi. Volumul este una dintre primele tipărituri ale lui Antim Ivireanul, Mitropolit al Ţării Rămâneşti, cel care a introdus definitiv limba română în slujbele Bisericii Ortodoxe Române

Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Unirii a ținut să le mulțumească și restauratorilor din cadrul Centrului de restaurare carte veche din Alba Iulia, care au adus această importantă piesă într-o stare impecabilă.

“A fost o formă de manifestare a naționalismului greg, neputându-se manifesta în Greciaa, s-a manifestat la noi. Aceasta este cauza numeroaselor cărți tipărite în greacă în perioada fanariotă”, a spus Ana Dumitran.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea