Ştirea zilei
VIDEO| Elevii unui liceu din Alba, în PRACTICĂ la cel mai mare și mai modern liceu agricol din Danemarca
Elevii unui liceu din Alba, în PRACTICĂ la cel mai mare și mai modern liceu agricol din Danemarca
Elevii Liceului Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” Ciumbrud din județul Alba, alături de elevii Liceului „Demostene Botez” din Trușești județul Botoșani au parte de o experiență inedită în această perioadă în cadrul unor stagii de practică desfășurate la cel mai mare și mai modern liceu agricol din Danemarca, „Green Academy Aarhus”, în contextul unui proiect ERASMUS desfășurat între România și Danamerca :”Formare inițială în context european pentru viitorii fermieri români”
Ferma didactică a Green Academy, în care elevii desfășoară activitățile de instruire practică, se întinde pe o suprafață de 55 de hectare, având atât producție animală (30 de vaci, 50 de porci, cai, capre, găini etc.), cât și producție vegetală (orz, grâu, porumb, trifoi, legume și flori).
”Urmărim să creăm o lume mai bună prin puterea profesiilor”
La rândul lor, și profesorii vor avea ocazia să înțeleagă cum funcționează, cum este organizată și condusă o fermă didactică auto-sustenabilă, aliniată atât din punct de vedere managerial, cât și din punct de vedere tehnologic la standardele din piață, o fermă care concurează pe piață cu oricare altă fermă daneză.
De asemenea, aceștia vor învăța despre cum funcționează sistemul danez de formare profesională, cum este organizată și condusă o școală din învățământul profesional și tehnic, cum își atrage elevii și cum se desfășoară activitățile de formare profesională. Aceste stagii se vor desfășura între 18 și 22 octombrie.
”Urmărim să creăm o lume mai bună prin puterea profesiilor, dezvoltând și promovând excelența în profesii și formarea profesională la standarde internaționale. Fundația WorldSkills România invită și alți factori interesați: profesioniști, companii, patronate și sindicate să se alăture parteneriatelor construite deja cu Ministerul Educației și alte instituții educaționale, în clădirea unui ecosistem național de formare profesională orientat către viitor,a transmis Victor Dumitrache, Director de Programe, WorldSkills România.
Proiectul, intitulat Formare inițială în context european pentru viitorii fermieri români, este inițiativa Fundației WorldSkills România și este realizat în parteneriat cu Green Academy Aarhus, din Danemarca, și cu 5 licee agricole din România: Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu” din Miroslava, Iași, Liceul Tehnologic Agricol „A. Borza” din Ciumbrud, Alba, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești, Ilfov, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” din Târgu Mureș și Liceul „Demostene Botez” din Trușești, Botoșani.
Proiectul beneficiază de un sprijin financiar de 305.986 EUR prin Programul Erasmus+, acțiunea cheie 1, pentru proiecte de mobilitate în domeniul VET (n.r învățământ profesional și tehnic).
Înființată în 2016, Fundația WorldSkills România contribuie activ la formarea viitoarei generații de profesioniști și de meseriași, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu sprijinul comunității de afaceri.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Lămâi uriașe, de aproape un kilogram, au captivat atenția la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: „Ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea”
Lămâi uriașe, de aproape un kilogram, au captivat atenția la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: „Ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea”
Un bărbat din județul Alba a reușit să cultive niște lămâi impresionante, care ajung până la 900 de grame. Fructele provin din livada sa proprie, pe care o îngrijește cu mare grijă.
Bărbatul, pe nume Ioan Szakacs, a reușit să obțină aceste lămâi uriase după ce a experimentat diferite metode de îngrijire a plantelor și a folosit îngrășăminte speciale.
Deși Ioan Szakacs a avut parte de un mare succes în cultivarea acestor lămâi, el este conștient că nu poate obține mereu astfel de rezultate. Cu toate acestea, este hotărât să continue să îngrijească livada sa și să experimenteze cu diferite metode de cultivare, pentru a obține mereu cele mai bune rezultate.
Citește și: Un bărbat din Alba cultivă lămâi uriașe. Fructele din livada sa ajung și la 900 de grame
Bărbatul din satul Colțești, județul Alba, a devenit rapid cunoscut printre restul comercianților care și-au făcut prezența la Târgul Grădinarului 2023, ediția a XIII-a, el devenind un veritabil veteran al acestui eveniment.
Pasiunea pentru creşterea lămâilor datează la Ioan Szakacs de aproape 15 ani şi i-a fost insuflată, întâmplător, de către un prieten din Ungaria. „Am primit de la un prieten o plantă mică de lămâie pe care am pus-o în solar, alături de celelalte plante obişnuite pe care le cultiv. Surpriza a fost să constat că lămâiul s-a integrat perfect în condiţiile climatice pe care le aveam şi a dat un rod foarte bogat. Nu m-am ocupat special de lămâi, doar l-am udat la fel ca pe celelate plante. A crescut repede, a înflorit şi a făcut fructe. Iniţial am crezut că este un lămâi obşnuit, dar am fost plăcut surprins să constat că m-am ales cu lămâi uriaşe“, a spus horticultorul din Colţeşti. Acesta este specialist în domeniu, fiind absolvent al Şcolii Horticole din Ciumbrud şi mai cultivă flori şi diverse legume.
„De la primul lămâi am luat seminţe pe care le-am plantat şi am obţinut descendenţi cu aceleaşi calităţi. Arbustul nu are o înălţime mare, ajunge la maximum un metru, dar poate să facă chiar şi zece fructe. Randamanetul este, prin urmare, unul foarte mare. La noi în familie nu mai cumpărăm lămâi de mulţi ani“, afirmă agricultorul din Alba. În timp, creşterea lămâilor cu fructe gigant a devenit şi o mică afacere pentru Ioan Szakacs.
Acesta a obţinut un certificat de producător şi merge cu lămâii la vânzare prin pieţe şi târguri. De asemenea, vinde şi de acasă, atât fructe, cât şi puieţi, localnicilor, dar mai ales turiştilor care vin în număr mare în cele două localităţi turistice din depresiunea Trascăului: Colţeşti şi Rimetea. „Nu este o afacere din care să te îmbogăţeşti, dar ne ţine ocupaţi şi ne oferă satisfacţii pe care altfel nu le-am avea“, spune horticultorul.
Ştirea zilei
Primăria Alba Iulia plătește REGEȘTE pentru amenajarea și întreținerea zonelor verzi din oraș: Licitație de peste 32 de MILIOANE de lei
Primăria Alba Iulia plătește REGEȘTE pentru amenajarea și întreținerea zonelor verzi din oraș: Licitație de peste 32 de MILIOANE de lei
Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru amenajarea și întreținerea zonelor verzi din municipiu. Valoarea totală estimată a contractului este de 32.108.000 lei, fără TVA.
Zonele verzi din municipiul Alba lulia sunt alcătuite din parcuri, scuaruri, grădini, aliniamente stradale, care au în compoziție suprafețe înierbate, rabate cu flori, trandafiri, arbori și arbuști omamentali, piese de mobilier urban, alei și alte dotări.
Obiectivele pe care trebuie să le atingă lucrările de amenajare și întreținere zone verzi din municipiul Alba Iulia sunt următoarele:
-îmbunătățirea calității mediului de viață;
-promovarea calității și eficientă activităților de amenajare și întreținere zone verzi;
-protejarea domeniului public, a zonelor verzi și punerea în valoare a acestora, protecția mediului înconjurător, cu evidențierea măsurilor de protecție a mediului pe -etape de dezvoltare, în concordanță cu programul de adaptare la normele Uniunii Europene.
Descrierea lucrărilor
- Curățarea spațiilor verzi
Tunderea și curățarea gardurilor vii
Cosit zone verzi: parcuri, scuaruri, aliniamente stradale și în jurul blocurilor
Plantat flori
Îndepartat flori trecute din rondouri, rabate, scuaruri, jardiniere, etc.
Plantat gard viu la un rând sau două rânduri
Plantat arbori și arbuști foiosi și rășinoși
Executat (săpat) farfurii la arbori și arbuști
Toaletarea arborilor
Curățarea tulpinilor arborilor și arbuștilor
Tăierea arborilor
Extragerea rădăcinilor arborilor
Plantat trandafiri
Îngropat (musuroit) trandafiri
Dezgropat (dezmusuroit) trandafiri
Mobilizarea solului (săpat cu cazmaua) la trandafiri
Tăiat flori trecute la trandafiri
Mobilizarea solului și insamantarea cu gazon
Montare rulou cu gazon
Așternere, completat și nivelat pământ vegetal
Tratamente fitosanitare
Administrarea îngrășămintelor
Diverse lucrări executate de muncitori calificați și necalificați
Sapalugitul rondurilor, rabatelor, etc. cu flori, trandafiri sau gard viu
Plivitul scuarurilor, rondurilor etc.
Montat și demontat ghivece cu flori pe stâlpi
Udarea plantelor, gazonului, arborilor și arbuștilor
Curățat iarbă și buruieni de pe alei și trotuare
Erbicidat iarbă și buruieni de pe alei și trotuare
Lucrări de amenajare cu piatră ornamentală – se execută pentru îmbunătățirea aspectului estetic din anumite zone în care există solicitări
Lucrări de amenajare cu scoarță de copac – se execută pentru îmbunătățirea aspectului estetic din anumite zone în care există solicitări
Închiriat buldoexcavator
Închiriat autospecială PRB
Curățirea luciului apei din bazinele amenajate
Prestatorul trebuie să aibă personal calificat, inginer horticol și inginer peisagist. Răspunderea dimensionarii numărului de personal și dotarea acestuia cu echipament de lucru și de protecție revine prestatorului. Salopetele din dotare trebuie inscripționate cu numele firmei prestatoare.
Ştirea zilei
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A10, la intrarea Alba Iulia Sud: O mașină a ajuns între benzile de circulație
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A10, la intrarea Alba Iulia Sud: O mașină a ajuns între benzile de circulație
Un accident rutier a avut loc sâmbătă, 25 martie, în jurul orei 17.30, pe autostrada A10 Sebeș-Turda, intrarea Alba Sud.
Din primele informații se pare că un autoturism a ieșit în decor, a trecut printre parapeții de protecție și a ajuns între benzile de circulație.
La fața locului se află pompierii, paramedicii de la SMURD care acordă primul ajutor persoanelor implicate în accident și polițiștii care dirijează circulația în zonă.
Potrivit reprezentanților IPJ Alba, nu s-a înregistrat victime.
Vom reveni cu amănunte.
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe. Credincioșii au dezlegare la pește
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 9 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 12 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Sportacum 8 ore
FOTO, LIVE-TEXT: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 2-0 (1-0), în derby „de Alba” | Cugirenii, primul succes al anului, „alb-negrii”, întâia înfrângere!