Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO| Brudina de la Acmariu, piesă de muzeu după 50 de ani în folosul comunității: Cum funcționa mijlocul de transport arhaic cu care oamenii au treceau Mureșul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Brudina de la Acmariu, piesă de muzeu după 50 de ani în folosul comunității: Cum funcționa mijlocul de transport arhaic cu care oamenii au treceau Mureșul

Brudina sau bacul, singurul mod de traversare a râului Mureș, timp de zeci de ani, pentru cei care călătoreau pe DC 57, între Balomiru de Câmp și Acmariu a devenit piesă de muzeu.

Aceasta a fost renovată și pusă la loc de cinste pentru a fi admirată de către cei ce vor veni în satul Acmariu.

„Dupa 50 de ani de muncă în folosul comunității Acmariu și nu numai, am îmbracat-o în straie de sărbătoare!! Apoi am așăzat-o, cum se zice pe la noi, la loc de cinste în semn de recunoaștere și multumire ca generațiile viitoare să vadă și să știe ce a fost inaintea podului pe Mureș la Acmariu”, au scris reprezentanții primăriei Blandiana pe Facebook.

YouTube video

Numită de localnici brod sau brudina, bacul era o instalatie veche care folosea curentii Mureșului pentru a se propulsa pâna pe cealalta parte a râului, cu tot cu încărcătura de pe ea. Aceasta putea transporta orice vehicul sau încarcatură, cu o sarcină utilă de pâna la 10 tone, iar traversarea dura câteva minute.

Instalatia era deservită de o singiră persoană care percepe o taxă în funcție de greutatea încarcaturii. Iarna, cand Muresul era umflat și înghetat, folosirea brudinei nu era posibilă, iar deplasarea localnicilor devenea foarte dificilă.

Uneori, traversarea Mureşului cu brudina este o aventură periculoasă, care se poate încheia tragic. În urmă cu mai mulți ani, un bărbat de 49 de ani din comuna Blandiana s-a răsturnat cu o autoutilitară de pe brudina de la Şibot, după ce siguranţa de susţinere a mecanismului de antrenare a podului s-a rupt. Pentru a încerca să se salveze, victima a sărit din maşină în râul Mureş, unde a înotat pe o distanţă de câţiva metri în aval, după care a dispărut în apele râului. De asemenea, s-a mai întâmplat ca podul plutitor să se blocheze pe râu cu tot cu încărcătură.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea