Actualitate
Victimele COVID-19 în România: 209 pacienți, cu intubaţie invazivă la ATI, cu cea mai severă formă a bolii
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că 209 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Acest fapt este unul îngrijorător pentru starea acestora, întrucât deseori, în stadiul acesta al bolii apare decesul.
„În spitalele suport COVID avem 1.050 de paturi de terapie intensivă complet dotate, în acest moment sunt 613 paturi ocupate, din care avem 209 persoane pe ventilator, cu intubaţie invazivă. Noi suntem în momentul în care reevaluăm fiecare caz în parte. Indicaţiile noastre au fost pentru terapiile intensive de a reeavalua fiecare pacient.
Există şi acele paturi de terapie intermediară în care specificăm că acei pacienţi care nu sunt pe ventilaţie asistată şi sunt pe un suport de oxigen, în funcţie de nivelul de insuficienţă respiratorie pot beneficia de aceste paturi de terapie intermediară, celelalte, care sunt complet dotate cu ventilatoare, rămânând pentru cei care trebuie intubaţi.
Evaluarea fiecărui pacient o face medicul curant. Evaluarea fiecărui compartiment de terapie intensivă este în funcţie de focarele existente în acea localitate sau în judeţele din jur”, a spus Tătaru, după ce a efectuat o vizită la Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Sursa: stiripesurse.ro

Actualitate
Record de cereri pentru pașapoarte, în Alba, în prima jumătate a lui 2022. Cererea a crescut de trei ori după războiul din Ucraina
Record de cereri pentru pașapoarte, în Alba, în prima jumătate a lui 2022. Cererea a crescut de trei ori după războiul din Ucraina
Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte (SPCP) Alba a eliberat în prima parte din 2022, aproape 17.000 de paşapoarte, de trei ori mai multe faţă de perioada similară a anului trecut.
Cererea de paşapoarte a explodat şi în Alba, la fel ca în restul ţării, după declanşarea războiului din Ucraina. Astfel, dacă anul trecut, în perioada 1 ianuarie – 17 iunie, au fost înregistrate 5.276 de cereri privind eliberarea documentelor de călătorie, în acest an au fost depuse 16.718 astfel de cereri.
Dintre acestea, în perioada menţionată din 2022, au fost emise aproape 14.900 de paşapoarte, din care au fost înmânate titularilor circa 9.800, ceea ce înseamnă că un număr semnificativ de persoane nu s-au prezentat încă la ghişeu pentru ridicarea acestora.
Majoritatea paşapoartelor sunt simple electronice, dar au fost şi solicitări, respectiv peste 1.000, de paşapoarte simple temporare. Au fost emise şi 129 de paşapoarte simple electronice pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate primite prin ghişeu.
În ceea ce priveşte perioada de două luni de după izbucnirea războiului din Ucraina, respectiv între 1 martie şi 30 aprilie, au fost primite 9.545 de cereri, dintre care 9.061 în regim normal, iar 482 în regim urgent, potrivit Agerpres.
Comparativ, în perioada corespunzătoare din 2021 au fost 1.604 cereri pentru eliberarea de paşapoarte, din care 263 în regim urgent. Asta înseamnă că anul acesta, în cele două luni, au fost de aproape şase ori mai multe solicitări pentru eliberarea de paşapoarte decât în martie-aprilie 2021.
La momentul actual, cei care doresc să depună cereri la SPCP Alba sunt programaţi online cel mai devreme în 20 iulie, în condiţiile în care programul a fost prelungit cu două ore. Chiar şi aşa, perioada de aşteptare s-a redus, deoarece, de exemplu, persoanele care s-au programat online la mijlocul lunii aprilie au avut de aşteptat două luni pentru depunerea cererii.
Sursa: adevarul.ro
Actualitate
Val de caniculă în România: Ce temperaturi vor fi în următoarele zile
Val de caniculă în România: Ce temperaturi vor fi în următoarele zile
România se va afla în următoarele zile sub un val de caniculă. Va fi vorba, în anumite locuri din țară, de temperaturi de peste 38 de grade.
Aceste temperaturi vor fi resimțite și mai puternic de organismul uman și trebuie să ne luăm măsuri de precauție.
Cât durează acest val de caniculă și cât de periculos este el pentru România, ne spune Elena Mateescu, directorul general ANM.
”Mâine, 35-36 de grade în Câmpia de Vest. Același ecart al valorilor de temperaturi până la 36 de grade, tot în partea de vest a țării, miercuri, după care de joi și sfârșitul de săptămână va putea fi caracterizat e valori de temperaturi în creștere până la 37 de grade inclusiv în partea de vest și sud a țării, inclusiv în Capitală, 35-36 de grade.
În aceste condiții, disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat. Vor mai fi izolat posibile precipitații slabe în prima parte a săptămânii, în special în zona de munte și local în partea de sud și sud-est a țării.
Așadar, o vreme caniculară pentru sfârșitul primei luni din această vară, dar și începutul lunii lui cuptor.
Cel puțin până în jurul datei de 10 iulie ne așteptăm ca, într-adevăr, masa de aer tropical să persiste în zona țării noastre și să fie caracterizată de valori de temperaturi de până la 37-38 de grade și temperaturi resimțite mult peste 38 de grade”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru Antena 3.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Pedepse mai aspre pentru trafic și consum de droguri: Câți ani de pușcărie riscă traficanții de narcotice
Pedepse mai aspre pentru trafic și consum de droguri: Câți ani de pușcărie riscă traficanții de narcotice
Potrivit unui proiect pentru modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, adoptat în şedinţa de luni a Senatului, traficanţii de droguri sau cei care pun la dispoziţie locuri amenajate în scop de consum riscă pedepse cu închisoarea de la 7 la 15 ani.
Potrivit deputaţilor de la PNL care au iniţiat acest proiect, „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea. extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă faptele prevăzute (…) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.
Proiectul de act normativ mai prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de rise pentru consum propriu, fără drept”. Dacă faptele menţionate privesc droguri de mare risc, pedeapsa este detenţie de la 2 la 7 ani.
Pedepse cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi riscă şi cei care pun la dispoziţie, „cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri”, conform aceluiaşi proiect.
„Indiferent de cauză, dependentul de droguri este o persoană care este prinsă emoţional şi fizic de droguri şi a cărui viaţă este centrată în jurul obţinerii acestor droguri. Dependenţa îl afectează pe toate planurile: fizic, emoţional, socio-profesional şi spiritual. De aceea, consider că înăsprirea legislaţiei în acest domeniu, a pedepselor mai ales pentru cei care sunt traficanţi de droguri este absolut necesară”, argumentează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de act normativ, potrivit Agerpres.
Proiectul legislativ a fost transmis spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Sursa: digi24.ro
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Nume care se sărbătoresc de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – aproape 500.000 de români îşi serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de Sfinţii Petru și Pavel 2022. Urează-le un călduros ”La mulți ani” celor apropiați
-
Opinii - Comentariiacum 37 de minute
Obiceiuri, Tradiţii şi Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel: Se dă de pomană pentru sufletele celor morţi, apar licuricii şi nu mai cântă cucul
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel haioase! Felicitări şi urări de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel 2022. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite sărbătoriților
-
Ştirea zileiacum 16 ore
FOTO| JAF la Mamaia: Câți lei costă o pizza sau o bere într-un restaurant
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| APEL UMANITAR: Fratele portarului Mihai Mincă are nevoie de ajutor financiar, pentru două intervenții chirurgicale. Estimările preliminare indică o sumă de peste 40.000 de euro
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali
-
Sportacum 18 ore
LPS Alba Iulia a câștigat toate meciurile, la Festivalul Național de MiniBaschet de la Costinești
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Aplicația din România care găsește cele mai mici prețuri la carburanți. Este GRATUITĂ
-
Actualitateacum 23 de ore
Românii vor fi notificați când le sunt accesate datele cu caracter personal: Guvernul a aprobat ordonanţa privind serviciile de cloud guvernamental
-
Sportacum 18 ore
Dan Roman, noul antrenor principal al CS Ocna Mureș! Paul Ciucă, doar un sezon pe banca ocnamureșenilor