Viața la bloc: Amenzi de peste 1.000 de lei pentru românii care pornesc mașina de spălat sau aspiratorul în timpul programului de liniște
Viața la bloc: Amenzi de peste 1.000 de lei pentru românii care pornesc mașina de spălat sau aspiratorul în timpul programului de liniște
Cei ce nu respecta orele de liniște la bloc în anul 2023 riscă amenzi de mii de lei. O mașină de spălat zgomotoasă poate aduce o amendă de 1.000 de lei, bormașina ajunge până la suma de 1.500, iar boxele cu muzică tare ajung la 3.000 de lei.
Orele de odihnă, respectiv orele de liniște de la bloc, sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991. În cazul în care legea nu este respectată, veți primi amenzi usturătoare. Iată ce prevede legea şi cine poate fi amendat dacă nu o respectă.
Mulţi dintre noi avem tendinţa să asimilăm regula orelor de linişte la bloc cu vremuri de mult apuse însă trebuie să ştiţi că există o lege care spune că cei care nu respectă orele de linişte riscă amenzi de mii de lei. Conform legii, orele în care trebuie să respectăm liniştea la bloc sunt 22.00-08.00 şi 13.00-14.00.
Însă, programul de linişte poate suferi modificări în urma unei eventuale decizii a adunării generale a asociaţiei de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea ca programul de linişte din timpul zilei să fie cuprins între orele 13.00 şi 16.00. Trebuie precizat şi că programul de linişte trebuie afişat în mod corespunzător, la intrarea în bloc, astfel încât toţi locatarii să-l vadă.
Cei care nu respectă orele de linişte la bloc riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Suma se măreşte în cazul în care persoana vizată nu este la prima abatere. Ba, mai mult, se poate ajunge chiar într-acolo încât o persoană să execute ore de muncă în folosul comunităţii, în cazul în care nu respectă orele de linişte la bloc.
Autorităţile susţin că cel mai bine ar fi ca, în cazul în care o persoană nu respectă programul orelor de linişte la bloc, să solicitaţi intervenţia poliţiştilor. În mod normal aceştia ar trebui să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancţiuni.
La capitolul abateri poate fi cazul spălatului la mașină la ore nepotrivite sau chiar folosirea aspiratorului.
Amenzi la bloc, prevederi exacte din Legea 61/1991
- tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor din bloc prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
- tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
- organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.
Potrivit legii, persoanele care produc zgomote puternice în bloc sau chiar la casă riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. În cazul în care folosiți în timpul orelor de liniște la bloc aparatură care face zgomot puternic sau instrumente muzicale de intensitate mare, atunci puteți fi sancționat cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Legea mai arată că pentru petreceri cu caracter privat și pentru utilizarea de aparatură muzicală la un volum ridicat în timpul orelor de liniște amenda poate să fie între 2.000 și 3.000 de lei.
Sursa: romaniatv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România Studenții români care învață în străinătate vor fi asigurați la sănătate în România, conform Legii 309/2024, publicată luni, 9 decembrie 2024, în Monitorul oficial. Citește și: Asigurare de sănătate GRATUITĂ pentru studenții care vor să urmeze cursurile unei facultăți în străinătate În […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite