Rămâi conectat

Actualitate

Vești proaste pentru români: Centralele termice pe gaz ar putea fi interzise și se va trece la energie din surse regenerabile

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vești proaste pentru români: Centralele termice pe gaz ar putea fi interzise și se va trece la energie din surse regenerabile

Persoanele care trec la energia verde ar putea primi un pachet de sprijin financiar de mai multe miliarde de euro, pentru trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii mai ecologice, precum pompele de căldură.

Germania vrea să interzică instalarea de noi sisteme de încălzire pe gaz și petrol de anul viitor pentru a favoriza sursele de energie regenerabilă, a declarat, joi, ministrul Economiei și Climei. „De zece ani nu s-a făcut nimic”, a spus ministrul Robert Habeck, care consideră că este „urgentă” accelerarea calendarului planificat inițial pentru înlocuirea celor mai poluante sisteme de încălzire, scrie Le Figaro, citată de Rador.

Coaliția guvernamentală a lui Olaf Scholz a convenit inițial asupra unei interdicții din 2025 a sistemelor de încălzire care nu produc cel puțin 65% din căldură din energii regenerabile. Proiectul unei interdicții de anul viitor, prezentat săptămâna trecută de presă, stârnește deja controverse, inclusiv în cadrul guvernului unde partidul liberal FDP îi cere ministrului Mediului să-și revizuiască politica.

Noul calendar ar avea consecințe economice și sociale „dezastruoase”, a asigurat Christian Lindner, liderul partidului și ministrul de Finanțe, pentru cotidianul „Bild”. Acest subiect se adaugă la o listă lungă de dispute între cei doi parteneri ai coaliției conduse de social-democrați: liberalii și ecologiștii își manifestă dezacordul și în ceea ce privește politica de transport sau chestiunile de ajutoare sociale.

Trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, ar veni cu un pachet de sprijin financiar de mai multe miliarde de euro pentru persoanele care trec la energia verde, a promis joi Robert Habeck. „Neutralitatea climatică nu ar trebui și nu va deveni o problemă socială”, a spus el. O serie de aspecte mai trebuie clarificate înainte de prezentarea unui proiect final, a subliniat el. Acestea includ și dacă industria va fi capabilă să răspundă cererii tot mai mari de pompe de căldură, o provocare pe care Robert Habeck o consideră realizabilă.

Până în 2045, toate sistemele de încălzire cu petrol și gaze ar trebui interzise în țară. Cea mai mare economie a Europei este angajată într-o transformare fără precedent a modelului său energetic, care implică o reducere a utilizării combustibililor fosili, o ieșire din energia nucleară și dezvoltarea accelerată a energiilor regenerabile, cu scopul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2045.

Vești proaste pentru românii care au centrale de apartament! UE le-a interzis în mai multe țări, iar acum urmează și România

În foarte multe țări din UE aceste centrale termice au fost interzise și se pare că și în România va fi implementată această directivă europeană.

Vești proaste pentru românii care au centrale de apartament!

În prezent, Uniunea Europeană lucrează la o nouă legislație privind reducerea emisiilor de carbon care ar trebui să fie implementată în toate statele membre, până în anul 2050.

Programul „Fit for 55” prin care oficialii UE vor să reducă emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, conține un set de propuneri de revizuire și actualizare a legislației comunitare și de introducere de noi inițiative cu scopul de a asigura că politicile europene sunt în conformitate cu obiectivele climatice convenite de Consiliu și de Parlamentul European.

Una dintre măsurile impuse prin „Fit for 55” vizează centralele termice de apartament ce folosesc combustibili fosili, cărbunele, sau gazele naturale, care deja au fost interzise în mai multe state europene precum Danemarca, Norvegia, Olanda, Franța.

În România acest proiect ar urma să fie implementat până în anul 2050, iar acest lucru îi va afecta pe cei 2,6 milioane de români care folosesc deja aceste centrale termice de apartament.

„Există și în România o astfel de inițiativă la Cluj-Napoca, în care practic s-a discutat ca să fie o astfel de interdicție impusă pentru tot ceea ce înseamnă apartamente noi care se construiesc şi ele să aibă doar centrală de scară sau de bloc, să nu mai existe această situație.

În acelaşi timp, noi ar trebui să fim realiști și ceea ce construim să fie în concordanță cu situația care există la noi. Și v-aș da niște date statistice.

În momentul de față, în România încălzirea imobilelor se face doar în proporție de 1% cu resurse regenerabile, adică în mare parte avem biomasă, avem gaz și avem termoficare pentru încălzirea imobilă.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că din energia primară, în momentul de față, doar 11% este energie regenerabilă, în rest este o energie fie fosilă, fie energie nucleară.

Toate aceste elemente particularizează situația României și cred că angajamentele care trebuie făcute și negocierile care trebuie duse în ceea ce privește aceste noi impuneri viitoare trebuie să fie unele foarte raționale pentru a nu ajunge în niște situații dramatice.

Ar putea fi foarte multe persoane afectate de această decizie. O să vedem când se va implementa exact”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedinte la Asociația Energia Inteligentă, la Antena 3.

Sursa: romaniatv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea