Economie
Verificarea Tehnică Periodică (VTP) a centralei – o ştampilă pe nişte hârtii sau un complex de servicii ce-ţi pot salva viaţa?!
În cele ce urmează, cu sprijinul specialiştilor de la Albanic Service, companie membră a Simodor Grup şi Centru de Excelenţă Service atestat de Baxi România pentru centralele termice mărcile Baxi şi Westen, îţi vom prezenta în detaliu care sunt etapele activităţii de VTP, precum şi practicile pe care anumiţi „meşteri” le aplică pentru a-şi rotunjii veniturile, abuzând de lipsa de informare a clienţilor şi de încrederea pe care aceştia le-o arată.
Verificarea tehnică periodică, denumită generic şi VTP este o reglementare legislativă aplicată echipamentelor de încălzire individuale (centralelor termice) ce se realizează numai de către un prestator de specialitate autorizat de către ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat), la solicitarea proprietarului, atunci când acesta consideră necesar, fiind obligatorie la maximum doi ani, pentru reautorizarea funcţionarii echipamentului.
Respectă prevederile legale
Conform Legii nr. 64/ 21.03. 2008, persoana fizică sau juridică ce utilizează un echipament termic are obligaţia să obţină autorizaţia de funcţionare iniţială sau reautorizarea, să ia măsurile necesare şi să se asigure că echipamentul este utilizat în condiţii de siguranţă, prin efectuarea reviziilor, reparaţiilor şi întreţinerii de către persoane autorizate de producător conform instrucţiunilor tehnice ale acestuia. Nerespectarea legislaţiei în vigoare privind utilizarea centralelor termice fără VTP de o firmă autorizată ISCIR duce la decuplarea de la reţeaua de combustibil gazos şi la o amendă cuprinsă între 2.000 şi 25.000 lei.
VTP-ul îţi poate salva viaţa
VTP-ul este o operaţie necesară şi obligatorie, în primul rând pentru a evita dezastre materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti generate de utilizarea unor echipamente ce nu au fost instalate corespunzător sau care nu funcţionează în maximă siguranţă. Dacă sunt montate şi întreţinute corect, centralele termice sunt echipamente sigure. Mai mult, dacă sunt verificate periodic, se poate optimiza consumul de combustibil. O centrală termică ce nu este supusă verificărilor periodice ajunge să consume mult peste limita obişnuită, devenind practic ineficientă. Mai mult, neîndeplinirea acestei obligaţii poate conduce şi la pierderea garanţiei pentru echipament, asigurată de către producător.
Etapele VTP-ului
1. Contactul cu firma de service
O dată la doi ani, în calitate de posesor al unei centrale termice pe gaz, trebuie să contactezi firma de la care ai achiziţionat echipamentul sau care l-a preluat în garanţie (indiferent dacă acesta este sau nu în termenul de garanţie dat de producător), pentru a solicita efectuarea VTP.
De exemplu, în cazul centralelor termice Baxi, cu garanţie extinsă de 8 ani de zile, dacă vei apela pentru VTP la alte firme, neautorizate de producător, sau la diverşi „instalatori” recomandaţi, vei pierde garanţia extinsă a echipamentului tău – drept câştigat la achiziţionarea centralei termice!
O firmă serioasă, care îşi respectă clienţii şi care pune accent pe calitatea serviciilor oferite, are un dispecerat sau un call center, care-ţi va prelua apelul, stabilind de comun acord data şi ora programării. În cazul unor probleme urgente la echipament, ce nu necesită amânare, apelul tău va căpăta importanţă majoră, fiind prioritar la programare. Dacă este vorba doar de o verificare, iar echipamentul funcţionează la parametrii normali, firma de service va programa vizita tehnicianului de service în cel mult 48 de ore, şi-ţi va comunica tariful serviciilor ce urmează a fi prestate. Pe piaţă sunt companii ce oferă servicii în intervalul orar 9-18. Pentru a-ţi sincroniza programul cu tehnicianul de service, va trebui să lipseşti şi tu de la lucru, în cazul în care nu e altcineva acasă. Neplăcut dar… nu ai încotro. Evident că te-ar avantaja colaborarea cu o firmă ce-ţi poate oferi serviciile sale şi în afara programului tău de serviciu, după ora 18, sau chiar în weekend. Există aşa ceva?! Da, există. De exemplu Albanic Service societate membră a Simodor Grup este la dispoziţia ta 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Şi nici nu percepe tarife diferite pentru serviciile prestate în afara orelor standard de lucru. În plus, ai plăcuta surpriză să ţi se reamintească că-ţi expiră autorizaţia de funcţionare a echipamentului cu cel puţin o lună în avans, şi asta datorită investiţiilor realizate în tehnologiile software de evidenţă a clienţilor săi.
2. Ştii cine îţi face VTP-ul ?
Ai făcut programarea, aştepţi să vina „specialistul”. Ştii oare cine îţi intră în casă, şi ce interese are? lată câteva recomandări:
– solicită să ţi se arate legitimaţia tehnicianului de service! Fii atent la valabilitatea acesteia. Sunt „meşteri” care au legitimaţii cu termenul expirat, de la firma la care au lucrat anterior, care însă nu mai sunt valabile. Aceştia se vor folosi de numele şi prestanţa firmei, pentru a-ţi sustrage veniturile din serviciile prestate. Reţine numele şi identifică persoana cu poza din legitimaţie, pentru eventuale reclamaţii.
– ţinuta tehnicianului trebuie să fie decentă, să reflecte seriozitate, profesionalism. Prezenţa a cât mai multor articole personalizate cu sigla firmei de service certifică acest lucru (tricou, salopetă, echipamente, unelte de lucru, formulare, documente). Solicită o carte de vizită a acestuia
3. În faţa centralei, operaţiunea VTP. Află pe ce se duc banii tăi.
Sunt cazuri în care „meşterul” nostru îţi solicită actele, eventual desface capacul centralei, îşi aruncă o privire în interior, pune capacul la loc şi spune că a terminat VTP-ul, pe baza căruia eliberează autorizaţia de funcţionare şi încasează onorariul serviciilor prestate.
Însă nu aşa ar trebui să stea lucrurile. Tehnicianul de service ar trebui să desfăşoare următoarele operaţiuni:
– să verifice documentele centralei (certificatul de garanţie, data ultimei VTP, anumite intervenţii de service etc.)
– să solicite detalii despre eventuale probleme pe care le-ai constatat la centrală. ÎI va ajuta să identifice defecţiunea şi să intervină în cel mai scurt timp posibil, eliminând cauzele
– să îţi pună întrebări cu privire la modul de utilizare al echipamentului, la istoricul acestuia
– funcţie de problemele semnalate, să îţi comunice tarifele pentru serviciile şi eventualele piese de schimb ce urmează să le înlocuiască – şi asta înainte de a se apuca să îţi desfacă centrala!
– Dacă este vorba doar de VTP, trebuie să desfăşoare următoarele operaţiuni:
l deschiderea centralei, inclusiv partea cu camera de ardere
l curăţarea de praf şi impurităţi a interiorului centralei – se face cu ajutorul aspiratorului din dotare şi cu o pensulă; părţile cu suprafeţe mai drepte pot fi şterse cu o cârpa uscată.
l verificarea vizuală şi auditivă a anumitor părţi componente – ex. prezenţa ruginei datorită condensului acid sau a scurgerilor pe la îmbinările cu garnituri, sunetul pompei în funcţionare, sunetul vanei de gaz la cuplare etc. Se verifică principalele elemente de siguranţă cum ar fi protecţia la supra temperatură, la lipsa de apă sau de gaz.
l verificarea presiunii de aer din vasul de expansiune, care trebuie să fie aprox. 0,8 bar.
l efectuarea de teste absolut necesare pe apă caldă şi pe încălzire, pentru a observa funcţionalitatea centralei.
l efectuarea analizei gazelor de ardere cu ajutorul analizorului de noxe.
l întocmirea actelor prin consemnarea stadiului echipamentului şi semnarea acestora de ambele părţi.
l sigilarea centralei pentru a evita intervenţia unei persoane neautorizate. De regulă, firmele specializate menţionează pe sigilii numărul de telefon la care pot fi contactate, precum şi data expirării verificării actuale.
l în funcţie de rezultatele obţinute, VTP poate avea rezoluţia:
– „se admite continuarea utilizării”
– „se interzice funcţionarea în continuare a aparatului”
l Rezultatele se trec în „Raportul de verificări, încercări şi probe în vederea autorizării funcţionarii aparatului”.
În cazul în care se impune înlocuirea unor piese de schimb, verifică originalitatea acestora! Numai produsele originale, de la producător, certifică compatibilitatea şi perfecta funcţionare a echipamentului tău, în condiţii de siguranţă maximă. Nu accepta piese „second hand” sau alte mărci diferite de marca centralei, chiar dacă sunt mai ieftine. Riscurile sunt mult mai mari, iar cheltuielile tale vor creşte exponenţial la perioade scurte de timp. În plus, rişti să îţi pierzi garanţia dată de producător pentru echipament. Solicită factura şi chitanţa pentru bani pe care îi dai.
4. Follow-up
La scurt timp după ce ţi s-a făcut VTP-ul, prin sondaj, firma de service te-ar putea contacta pentru a verifica gradul de satisfacţie faţă de calitatea serviciilor prestate de angajatul său. Nu ezita să îţi exprimi părerea, pentru că, firmele serioase, vor ţine cont de feedback-ul tău şi vor căuta să îmbunătăţească calitatea serviciilor sale şi a angajaţilor săi. De asta te vei convinge ulterior!
Pe scurt, sfatul specialistului:
l VTP-ul trebuie efectuat cel puţin o dată la doi ani
l Tu eşti responsabil pentru a solicita VTP-ul
l Contactează numai firmele autorizate de producător. Doar astfel vei avea certitudinea ca beneficiezi de servicii profesionale şi piese originale pentru echipamentul tău
l Află de la primul contact cu firma de service cât vei plăti pentru VTP. Evită surprizele neplăcute. Informează-te în avans care sunt preţurile pieţei
l Atenţie la cine îţi intră în casă! Legitimaţia trebuie să fie valabilă, cu datele de contact ale persoanei şi ale companiei de service
l Asigură-te că vei plăti pentru servicii complete de revizie şi VTP, nu pentru o ştampilă pe documente
l Solicită chitanţa şi factura pentru sumele plătite
l Nu te lăsa amăgit de sume plătite la negru. Rişti să primeşti piese „second hand” şi servicii de slabă calitate sau să îţi pui în pericol siguranţa căminului tău. Mai devreme sau mai târziu vei afla de ce ai plătit mai puţin
l Oferă-i firmei de service feedback-ul tău faţă de serviciile prestate de angajatul său. Va fi în beneficiul tuturor.
Economie
Anunț începere proiect „INVESTIȚII ÎN RETEHNOLOGIZAREA SOCIETĂȚII SPERANTA E.L. SRL”
Comunicat de presă
Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea poziției pe piață a firmei în domeniul transporturilor, dupa pierderea suferită în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-9.
Rezultatele finale în urma implementării proiectului determinate de atingerea obiectivelor general și specifice sunt:
1.7 utilaje achiziţionate: Utilaje care îndeplinesc criteriile care atestă caracterul verde și DNSH. Acestea reprezintă mijloace fixe performante care vor asigura executarea lucrărilor în timpi optimi și la un nivel calitativ superior a operațiunilor de excavare în vederea creșterii gradului de tehnologizare, a unei cupe concasoare (necesare pentru reciclarea resturilor și reutilizarea lor) care vor ajuta totodată la optimizarea procesului de execuție și asigurarea protejării mediului înconjurător în urma utilizării unor utilaje prietenoase cu mediul prin diminuarea consumului de combustibil și reducerea emisiilor poluante.
- Productivitatea muncii în anul 3 de sustenabilitate mai mare cu minimum 15% față de exercițiul financiar de referință 2021.
- 13 locuri de muncă menținute.
Valoarea totală a proiectului este de 4.797.166,61 lei.
Valoarea totală a finanţării nerambursabile este în sumă maximă de 2.409.397,33 lei, echivalentă cu 60% din valoarea totală eligibilă aprobată.
Perioada de implementare a proiectului de la data de 16.05.2023, data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și până la data de 31.12.2023.
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.
Date de Contact
SPERANTA E.L. SRL
Sediu social: str. Gării, FN, localitatea Cetatea de Baltă, județul Alba, România
Reprezentant legal: Natanael NAGY
Telefon: 0744335776
E-mail: [email protected]
„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
Comunicatul din data de 30 mai 2023
Comunicatul din data de 31 mai 2023
Economie
Pe firul carburantului cu OSCAR Downstream (P)
Pe firul carburantului cu OSCAR Downstream (P)
OSCAR Downstream a organizat în luna mai evenimentul Ziua Porților Deschise în cadrul depozitului din Zădăreni, județul Arad. Clienții, partenerii OSCAR, au fost duși pe firul carburantului OSCAR.
Evenimentul a reușit să fie nu doar o vizită, ci o poveste spusă celorlalți despre eforturi, rezultate și profesionalism. Alături de specialiștii din echipa OSCAR, participanții la eveniment au putut afla și observa ce se întâmplă în interiorul unei companii de top din domeniul distribuției de carburant și întreg procesul care stă la baza furnizării de produse și servicii către ei.
Depozitul din Zădăreni este unul dintre cele șapte depozite pe care compania le deține. Patru, printre care și acesta, sunt construcții Greenfield, cu tehnologie nouă și atenție fată de mediu.
Pentru a răspunde prompt solicitărilor, dar şi pentru a furniza carburantul în condiţii optime, depozitele sunt gândite la o distanţă de cel puțin 200 km unele de altele şi dispun de cele mai moderne sisteme şi instalaţii de monitorizare şi informare a clienţilor, toate automatizate. Manipularea carburantului se face cu maximum de precizie, cu o implicare minimă a factorului uman în procesele de descărcare, depozitare şi alimentare a autocisternelor.
Aceste depozite fac parte din lanțul logistic propriu, pentru dezvoltarea căruia OSCAR a investit peste 50 mil euro în ultimii ani.
În cadrul vizitei au fost prezentate sistemele de monitorizare ale cantității și calității carburantului OSCAR și fluxurile de descărcare – intrarea carburantului în depozit și încărcare – ieșirea acestuia din depozit, astfel încât aceștia să afle în detaliu modul în care compania lucrează și alte informații din culisele celei mai importante companii petroliere cu capital 100% românesc din țară.
Construcția depozitului de la Zădăreni a fost finalizată în 2015 și cu extinderea capacității în 2018, în prezent având o capacitate totală de stocare a carburantului peste 13.000 de mc: benzină, motorină și biodisel.
Livrarea carburantului se face prin cele trei debitmetre de motorină și două de benzină, fiecare debitmetru având trei linii de aditivare cu injectare directă a aditivului în linia de încărcare precum și sisteme automate de determinare a temperaturii și densității produsului la momentul încărcării. Odată introduse în program datele privind cantitatea de carburant ce trebuie încărcată, debitmetrele efectuează toate operaţiunile ce se impun, inclusiv oprirea, fără a mai fi necesară intervenţia umană.
Instalațiile depozitului permit amestecarea motorinei cu biodiesel în proporție de minimum 6,5% conform legislației, complet automatizat și asistat de către un soft dedicat acestei operațiuni.
Pozitionarea gandită de OSCAR pentru depozitele sale, la nivel national, ajută ca livrările către clienţi să se facă repede şi cu minimum de influenţe în ceea ce priveşte temperatura carburantului pe timpul transportului.
Toate acestea au transformat vizita de la Zădăreni într-o zi de socializare, de discuții libere, de întrebări ce și-au găsit răspunsurile pe drumul carburantului.
Depozitul de la Zădăreni aprovizionează clienţii din Arad şi judeţele învecinate.
OSCAR Downstream, companie parte din grupul antreprenorial românesc Alfa Group, înființat de Alin Niculae, se află pe piața de oil & gas din 2001, fiind cea mai mare companie independentă de distribuție a carburantului din România și în top cinci companii petroliere din țară, cu capital 100% românesc și acoperire la nivel național. În ultimii ani a derulat un program accelerat de îmbunătațire a infrastructurii logistice, ajunsă în prezent la peste 65.000 mc în cele 7 depozite OSCAR, cât și de creștere a capacității de livrare către parteneri, extinzând în mod constant flotă de autocisterne, până la 77 în prezent.
Rețeaua de benzinării a ajuns în prezent la peste 100 de stații: peste 70 de benzinării în franciză, sub brandul RO concept OSCAR, și 31 de stații proprii dedicate segmentului de clienți B2B sub brandul DIESELpoint Access.
Portofoliul OSCAR are în prim plan furnizarea de motorină prin utilizarea unor canale de distribuție variate: vânzare en-gross, stații de incintă OSCAR DIESELpoint, cardurile de carburant OSCAR, completate de servicii integrate personalizate pe specificul fiecărei industrii și fiecărui client în parte – și B2C prin franciză RO. Portofoliul de carburant este completat de benzină, OSCAR având în prezent 3 mărci proprii de carburant.
OSCAR. Aceleași valori în fiecare parteneriat.
Economie
Avantajele folosirii unui robot aspirator (P)
A avea o casă inteligentă este la modă în zilele noastre, dar un robot aspirator este o piesă destul de subevaluată când vine vorba de emularea unei experiențe de casă inteligentă. Un astfel de aspirator este practic un aspirator care utilizează tehnologie avansată pentru a curăța automat podelele în timp ce tu ești plecat sau ocupat cu alte activități.
Pe lângă beneficiul evident de a nu mai fi nevoie să te ocupi tu de această activitate, iată și alte avantaje ale deținerii unui aspirator robot: comoditate și economisire de timp. Poți să-l programezi să facă curățenie în timp ce ești la serviciu sau în timp ce te ocupi de alte treburi, eliberându-ți timpul pentru alte sarcini.
Un alt avantaj major este cât de bine curăță un robot aspirator colțurile casei tale în comparație cu tine. Aceste aspiratoare robot au adesea caracteristici avansate precum detectarea marginilor și capacitatea de a curăța diferite tipuri de suprafețe, asigurându-se că toate zonele casei tale sunt curate și lipsite de praf.
Curățarea podelelor este întotdeauna o sarcină enervantă și poate fi obositoare și plictisitoare. În zilele noastre, în această societate agitată, este și prea consumatoare de timp. Prin urmare, achiziționarea unui aspirator robotizat este o modalitate minunată pentru mulți oameni de a se elibera de astfel de treburi și de a-și curăța casa fără a investi atât de mult timp și energie în această sarcină.
Dacă nu ai luat în considerare niciodată achiziționarea unui aspirator robotizat, iată zece avantaje ale utilizării acestuia. S-ar putea să găsești un motiv pentru a-l cumpăra, în cele din urmă.
- Vei economisi mult timp cu ajutorul unui robot aspirator. Odată instalat, aspiratorul robotizat poate face aproape toată munca de curățenie, eliberându-ți mâinile și oferindu-ți mai mult timp pentru a face alte lucruri mai interesante.
- Aspiratoarele robotizate pot oferi un mediu mult mai curat și un corp mai sănătos. Orice praf, pată sau altă murdărie din casa ta pot afecta sănătatea ta, însă cu ajutorul unui aspirator robotizat, casa ta poate fi curățată complet, cu eficiență și calitate înaltă, ceea ce reduce posibilitatea de a fi expus unui mediu nesănătos. În plus, dacă ai probleme articulare sau de mobilitate, utilizarea unui robot este cu siguranță benefică pentru sănătatea ta.
- Este mai inteligent decât te aștepți. El poate simți modificările de suprafață și se adaptează în consecință. Indiferent dacă pardoseala este din lemn sau covor, robotul poate gestiona sarcina de curățenie perfect.
- Un aspirator robotizat este bun în detectarea limitelor. Cu senzori și o margine de protecție, el nu numai că se poate proteja împotriva deteriorării, dar poate evita și deteriorarea mobilei. De asemenea, poate detecta pereții și scările și va întoarce automat când întâlnește oricare dintre acestea. Unele modele mai avansate pot genera chiar o hartă în timp real și pot planifica o rută care permite o curățare mai eficientă și completă.
- În comparație cu aspiratoarele tradiționale, aspiratoarele robotizate sunt mult mai silențioase. Zgomotul poate fi o adevărată enervare și cu siguranță afectează confortul. În principiu, acești roboți au capacitatea de a regla zgomotul produs. Cu ajutorul lor, nu vei mai avea de-a face cu prea mult zgomot sau chiar deloc.
- Utilizând aplicația mobilă ca dispozitiv de control la distanță, poți controla robotul mult mai ușor, fără a fi necesară nicio operație manuală suplimentară. Dacă nu te afli acasă, el poate totuși să funcționeze: apeși câteva butoane de pe telefonul tău și asta e tot. Apoi va face munca conform cerințelor.
- Sunt ușor de depozitat și de transportat. Un robot aspirator este de obicei mult mai mic decât un aspirator tradițional, astfel că poate fi depozitat cu ușurință în orice spațiu — într-un dulap, sub pat sau oriunde ai loc. În plus, îl poți transporta ușor de la un loc la altul, datorită dimensiunii sale.
- Se încarcă singure. Ele se pot duce la stația de încărcare pentru a-și reîncărca bateria după ce au terminat lucrul sau atunci când nivelul bateriei este scăzut, astfel că utilizatorii nu trebuie să se îngrijoreze că rămân fără energie.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO, VIDEO| Zi magică de 1 iunie, în Cetatea Alba Carolina, pentru sute de copii: Prichindeii s-au bucurat de jocuri și tobogane gonflabile, concursuri de biciclete și diferite ateliere de Ziua Copilului
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
1 iunie| COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Ministrul Muncii: S-au mărit pe brut cu 1.000 RON salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice, nedidactice cu 400