Ziarul Unirea

Veniturile cabinetelor medicilor de familie vor scădea în 2011

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

În premieră, începând cu anul 2011, contractul cadru încheiat între casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de servicii medicale va reglementa condiţiile acordării de asistenţă medicală în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2 ani. Acest contract cadru aduce o serie de modificări pe toate palierele, inclusiv în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară. Dacă în prezent fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional pentru anul 2010 are următoarea structură: 70% pentru plata per capita şi 30% pentru plata pe serviciu-consultaţie, după ce au fost reţinute sumele necesare pentru plata medicilor nou-veniţi într-o localitate, odată cu noile acte, acest lucru se schimbă. Drept urmare pentru stabilirea valorii unui punct “per capita” şi a valorii minime garantate pentru un punct „per serviciu”, fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional pentru 2011 va fi compus din: 50% pentru  „per capita” şi 50% pentru ”per serviciu”. Aşa cum ne-a precizat dr. George Haber, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Alba, acest lucru duce, conform primelor calcule făcute la scăderea veniturilor cabinetelor medicilor de familie cu 30% în anul în curs. Se pare că noul contract-cadru va intra în vigoare din data de 1 aprilie a acestui an, până atunci lucrându-se în baza contractului-cadru încheiat în 2010. „Noul contract-cadru este în defavoarea medicinei primare. Dacă se va merge pe aceste modificări, atunci există posibilitatea ca medicii de familie care au liste mici să nu mai poată funcţiona. Sperăm că se vor mai putea purta negocieri în acest sens şi aşteptăm noile norme de aplicare a contractului-cadru”, a menţionat dr. George Haber. Prin această modificare, conform celor spuse de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, autorităţile sanitare urmăresc „creşterea responsabilităţii medicilor de familie în îngrijirea efectivă a persoanelor înscrise pe lista proprie, dar şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale în paralel cu dinamizarea activităţii la cabinet”. Fiecare judeţ şi practic fiecare medic de familie va decide dacă va semna sau nu noile contracte-cadru. În prezent, la nivelul judeţului nostru, au încheiate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba, un număr de 220 de medici de familie.
De asemenea, în noul contract-cadru s-a introdus şi obligaţia furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală primară  (pentru cazul încetării/rezilierii contractului/convenţiei, respectiv al excluderii medicului/medicilor din contractul/convenţia încheiat/încheiată cu casa de asigurări de sănătate) de a anunţa casele de asigurări de sănătate referitor la predarea documentelor medicale către medicii de familie pentru care au optat persoanele care au fost înscrise pe listele medicului/medicilor şi care nu se mai află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Totodată s-a prevăzut că schimbarea de către asigurat a medicului de familie se face pe baza cererii de transfer, al cărei model va fi prevăzut în norme şi în condiţiile prevăzute în norme. (L.I.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

toma 5 ianuarie 2011 at 7:15

Complicat si ineficient. Ca de obicei.Dar spuneti-ne si ce masuri s-au luat impotriva medicilor de familie ce ,,imparteau frateste,, la un moment dat, 27 milioane de romani si in contul carora s-au incasat sume importante ?
De altfel, aceasta masura , pare a fi in primul rind, legalizarea unei mici ciubucareli.

fane 5 ianuarie 2011 at 8:01

situatia la care te referi s-a produs din vina caselor de asigurari si nu a medicilor de familie. la alba, de prin 2000 – practic de la inceputurile sistemului – pacientii inscrisi la 2 sau mai multi medici au fost exclusi de la plata.

NECUNOSCUT 5 ianuarie 2011 at 18:53

Casele de asigurari reduc bugetul alocat medicilor de familie iar Consiliile locale maresc chiriile pentru cabinetele medicale inchiriate medicilor si medicii la urma urmei vor fi nevoiti sa instituie unele taxe pacientilor pentru a se putea descurca cu cheltuielile.

nadia 13 ianuarie 2011 at 19:18

STIMATII MEI ,EU SUNT ASISTENTA LA MEDIC DE FAMILIE SI CEEA CE SPUNETI CU 27 DE MILIOANE SUNT ABERATII!!!DEASEMENEA CU CIUBUCARERILE…………… VA SPUN CLAR NOI IN CALCULATORUL DE LA SERVICIU AVEM 1870 DE PACIENTI PENTRU CARE NI SE PLATESC „PER CAPITA” SI DE LA CAS AVEM O LISTA IN CARE SUNT PLATAITI EFECTIV 1632 DE PACIENTI ,IAR LISTA CU DIFERENTA(VA LAS PE VOI SA-I SOCOTITI)ESTE FARA PLATA SI IA GHICITI CINE ESTE IN ACEASTA LISTA?????SOTUL MEU DE EXEMPLU CARE ESTE ANGAJAT CONTINUU DE VREO12 ANI, DOAMNA DR.PENTRU CARE LUCREZ, NISTE PENSIONARI DE BOALA SI DE VARSTA IN ACELASI TIMP(AU BOLI INVALIDANTE DIN LISTA CELOR DIN PROGRAME NATIONALE) SI ASA MAI DEPATRE. SI ACUM VA INTREB DUPA ACESTI ASIGURATI CINE IA BANII???I CA NOI NU SI ASA AU PATIT SI ALTI MEDICI.SA REFFLECTEZE CINE MAI ARE DE AFIRMAT CATE CEVA LEGAT DE 27 DE MILIOANE; CA LA ANTENA 3 DE EXEMPLU SE DISCUTA ASEARA DESPRE ACESTE LUCRURI. CU RESPECT.

Comentariile sunt oprite