Ştirea zilei
Veniturile cabinetelor medicilor de familie vor scădea în 2011
În premieră, începând cu anul 2011, contractul cadru încheiat între casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de servicii medicale va reglementa condiţiile acordării de asistenţă medicală în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2 ani. Acest contract cadru aduce o serie de modificări pe toate palierele, inclusiv în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară. Dacă în prezent fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional pentru anul 2010 are următoarea structură: 70% pentru plata per capita şi 30% pentru plata pe serviciu-consultaţie, după ce au fost reţinute sumele necesare pentru plata medicilor nou-veniţi într-o localitate, odată cu noile acte, acest lucru se schimbă. Drept urmare pentru stabilirea valorii unui punct “per capita” şi a valorii minime garantate pentru un punct „per serviciu”, fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional pentru 2011 va fi compus din: 50% pentru „per capita” şi 50% pentru ”per serviciu”. Aşa cum ne-a precizat dr. George Haber, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Alba, acest lucru duce, conform primelor calcule făcute la scăderea veniturilor cabinetelor medicilor de familie cu 30% în anul în curs. Se pare că noul contract-cadru va intra în vigoare din data de 1 aprilie a acestui an, până atunci lucrându-se în baza contractului-cadru încheiat în 2010. „Noul contract-cadru este în defavoarea medicinei primare. Dacă se va merge pe aceste modificări, atunci există posibilitatea ca medicii de familie care au liste mici să nu mai poată funcţiona. Sperăm că se vor mai putea purta negocieri în acest sens şi aşteptăm noile norme de aplicare a contractului-cadru”, a menţionat dr. George Haber. Prin această modificare, conform celor spuse de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, autorităţile sanitare urmăresc „creşterea responsabilităţii medicilor de familie în îngrijirea efectivă a persoanelor înscrise pe lista proprie, dar şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale în paralel cu dinamizarea activităţii la cabinet”. Fiecare judeţ şi practic fiecare medic de familie va decide dacă va semna sau nu noile contracte-cadru. În prezent, la nivelul judeţului nostru, au încheiate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba, un număr de 220 de medici de familie.
De asemenea, în noul contract-cadru s-a introdus şi obligaţia furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală primară (pentru cazul încetării/rezilierii contractului/convenţiei, respectiv al excluderii medicului/medicilor din contractul/convenţia încheiat/încheiată cu casa de asigurări de sănătate) de a anunţa casele de asigurări de sănătate referitor la predarea documentelor medicale către medicii de familie pentru care au optat persoanele care au fost înscrise pe listele medicului/medicilor şi care nu se mai află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Totodată s-a prevăzut că schimbarea de către asigurat a medicului de familie se face pe baza cererii de transfer, al cărei model va fi prevăzut în norme şi în condiţiile prevăzute în norme. (L.I.)

Ştirea zilei
Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție
Cum se fac meniurile pentru pacienții SJU Alba: Câți bani sunt alocați pentru fiecare porție
Nicoleta Adelina Vesa, coordonatorul blocului alimentar al Spitalului Județean de Urgență Alba, aflată într-o emisiune la Radio Unirea FM a explicat faptul că spitalul se descurcă de minune cu suma de 22 de lei alocați pentru meniurile pacienților, deși suma este totuși mică.
Întrebată cum se stabilește meniul cu cei 22 de lei care sunt alocați, aceasta a răspuns că „meniul il stabilim in functie de regimul fiecăruia, pentru că avem niște regimuri, alocația diferă. Avem și cu 33 de lei pentru pacienții care sunt cu diabet, oncologie, hepaticii, arsul și atunci, în funcție de regim, în funcție de alocații, avem contracte pe care trebuie să le respectăm, trebuie să respectăm diversificarea, trebuie să respectăm proteinele, lipidele, glucidele fiecăruia în parte și așa se stabilește un meniu”, a declarat Nicoleta Adelina Vesa, coordonator bloc alimentar Spitalul Județean de Urgență Alba.
„Noi gătim, gătim foarte sănătos, gătim dietetic, nu prăjim nimic, avem aparatură, avem cuptoare foarte bine dotate, moderne și totul este gătit înăbușit, gătit la cuptor, nu prăjim nimic, deci totul se gătește dietetic. Se respectă regimul fiecărui pacient, nu există regim să nu putem oferi fiecăruia regim în parte”, a mai adăugat Nicoleta Adriana Vesa.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac
COMOARA găsită în județul Alba: Ce se știe despre monedele romane găsite la Jidvei și Noșlac
Mai multe monede antice au fost descoperite prin detecție în județul Alba, în localitățile Jidvei și Noșlac, lucru ce reprezintă o descoperire de-o importanță deosebită pentru cercetătorii din județul nostru și nu numai.
Într-o conferință de presă organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, arheologul George Bounegru a oferit o serie de informații referitoare la cele mai noi piese din colecția instituției.
„Cele două tezaure pe care le-am prezentat astăzi, au fost descoperite în localitățile Jidvei și Noșlac și au fost descoperite cu ajutorul detecției de metale, iar pentru recuperarea contextului arheologic au fost trimise autorizații de diagnostic arheologic.
Am mers, am procedat la fața locului, la o cercetare în teren și am recuperat și restul lăsat acolo. Tezaurul de la Jidvei a fost descoperit într-o pădure, se afla la o mică suprafață deasupra solului.
Probabil au fost depuse într-un suport textil, de pânză și s-au aflat concentrate într-o groapă de aproximativ 20 de centimetri adâncime. Primul tezaur provine de undeva de la mijlocul secolului al doilea, iar celelalte, de epocă dacică, secolul al doilea înainte de Hristos.
Al doilea tezaur, cel de la Noșlac, este de epocă romană clasică, avem monede de la Traian și, din ce am observat la prima vedere, se întind pe întreg parcursul secolului al doilea, până la Septimius Severus. Sunt piese foarte valoroase. Sunt ultimele tezaure intrate în colecția Muzeului Național al Unirii. Cel puțin primul tezaur, nu știu să avem piese similare în colecția muzeului și merită cu prisosință să fie depuse într-o sală specializată în cadrul muzeului”, a transmis arheologul George Bounegru, din partea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Ştirea zilei
Calculatoare SFF și pentru aplicații grafice, pentru angajații Primăriei Alba Iulia. Licitația de aproape 400.000 de lei, lansată în SEAP
Calculatoare SFF și pentru aplicații grafice, pentru angajații Primăriei Alba Iulia. Licitația de aproape 400.000 de lei, lansată în SEAP
Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziție în cadrul proiectului „Echipamente hardware – calculatoare pentru Primăria municipiului Alba Iulia”. Valoarea totală estimată este de 388.000 lei, fără TVA.
SPECIFICAŢII TEHNICE
Calculator desktop SFF şi monitor
DELL Optiplex 3000 SFF sau echivalent
Procesor – I5-12500: Gen. 12, 18 MB cache, 6 cores, 12 threads, 3.00 GHz to 4.60 GHz Turbo, 65 W
Memorie – 8 GB, 1 X 8 GB, DDR4, 3200 MHz, Max 64 GB
Stocare SSD – 512 GB, M2 PCIe NVMe
Video – Integrat UHD
Calculator pentru aplicaţii grafice
DELL Precision 3660 sau echivalent
Procesor – I9-12900: Gen. 12, 30 MB cache, 16 cores, 24 threads, 2.4 GHz to 5.10 GHz Turbo, 65 W
Memorie – 32 GB, 2 x 16 GB, DDR5, 4400 MHz, Max 64 GB
Stocare SSD – 1 TB, M2 PCIe NVMe HDD 2 TB 7200 rpm, SATA
Model placă video – NVidia T1000, 4GB GDDR6, 4 DP ports
-
Actualitateacum 14 ore
Codul rutier 2022: Pentru ce alcoolemie se pot alege șoferii cu un dosar penal
-
Ştirea zileiacum 8 ore
VIDEO| Sat din Alba readus la viață printr-un proiect turistic: Cum va arăta Baza de Agrement din localitatea cu doar 17 locuitori
-
Ştirea zileiacum 7 ore
VIDEO| SCANDAL în BOR: Un preot filmat în timp de LOVEȘTE puternic o femeie, chiar în curtea bisericii. Este celebru pentru sfaturile de viață, în mediul online
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO, VIDEO| S-a deschis primul magazin DECATHLON din județul Alba, în incinta Alba Mall
-
Actualitateacum 14 ore
10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare
-
Ştirea zileiacum 10 ore
VIDEO| ACCIDENT teribil în Sibiu: Un copil de 8 ani a fost spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni
-
Ştirea zileiacum 5 ore
LIVE VIDEO| TOPUL FIRMELOR 2021, în județul ALBA: Cele mai bune afaceri, premiate de Camera de Comerț în cadrul unei gale la Pavilion Mercur
-
Actualitateacum 9 ore
George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”