Vechiul port tradițional din satul Feneș – zona Zlatnei a fost reconstituit și va fi prezentat comunității sâmbătă, 12 noiembrie, la Căminul Cultural din sat
Portul tradițional din satul Feneș, zona Zlatnei, Munții Apuseni, port de secol XIX, aflat astăzi pe cale de dispariție, a fost reconstituit și va fi redat comunității în cadrul unui eveniment organizat special cu această ocazie, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la ora 17.00, la Căminul Cultural din sat.
După aproape un secol în care portul local al Feneșului a fost modificat și influențat în mod constant de porturile altor comunități din zona Apusenilor și nu numai, oamenii din Feneș și-au recâștigat, în sfârșit, adevăratul port tradițional. Portul de sărbătoare, atât bărbătesc cât și femeiesc, a fost reconstituit după metodele specifice vremii în care era purtat, cu materii prime și tehnici de lucru originale. Piesele vestimentare au fost realizate chiar de câteva femei iscusite, membre ale comunității satului, care au învățat meșteșugurile caracteristice de la strămoșii lor: țesutul, cusutul, prelucrarea lânii, cojocăritul.
Povestea portului tradițional din Feneș și întregul proces de realizare al portului sunt descrise cu lux de amănunte în cartea Portul tradițional din zona Zlatnei, scrisă de Petruța Pop și Adina E. Curta, iar imagini din timpul reconstituirii portului au fost imortalizate în cadrul unui film documentar cu același titlu.
Întregul proces a fost posibil prin implementarea proiectului cultural „Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, un proiect care are ca obiective creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume tradiționale.
Sâmbătă, 12 noiembrie, la ora 17.00, la Căminul Cultural din Feneș va avea loc prezentarea celor două costume, femeiesc și bărbătesc, vor fi lansate cartea și filmul documentar care prezintă în detaliu procesul de reconstituire al costumelor, iar în finalul evenimentului va avea loc un tradițional joc de prinderea postului Crăciunului, cu muzică, dans, plăcinte și alte bunătăți, transmite Asociatia ATMA – Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum o oră
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri