Vechiul port tradițional din satul Feneș – zona Zlatnei a fost reconstituit și va fi prezentat comunității sâmbătă, 12 noiembrie, la Căminul Cultural din sat

fenes-port-traditionalPortul tradițional din satul Feneș, zona Zlatnei, Munții Apuseni, port de secol XIX, aflat astăzi pe cale de dispariție, a fost reconstituit și va fi redat comunității în cadrul unui eveniment organizat special cu această ocazie, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la ora 17.00, la Căminul Cultural din sat.

După aproape un secol în care portul local al Feneșului a fost modificat și influențat în mod constant de porturile altor comunități din zona Apusenilor și nu numai, oamenii din Feneș și-au recâștigat, în sfârșit, adevăratul port tradițional. Portul de sărbătoare, atât bărbătesc cât și femeiesc, a fost reconstituit după metodele specifice vremii în care era purtat, cu materii prime și tehnici de lucru originale. Piesele vestimentare au fost realizate chiar de câteva femei iscusite, membre ale comunității satului, care au învățat meșteșugurile caracteristice de la strămoșii lor: țesutul, cusutul, prelucrarea lânii, cojocăritul.

ELIT

Povestea portului tradițional din Feneș și întregul proces de realizare al portului sunt descrise cu lux de amănunte în cartea Portul tradițional din zona Zlatnei, scrisă de Petruța Pop și Adina E. Curta, iar imagini din timpul reconstituirii portului au fost imortalizate în cadrul unui film documentar cu același titlu.

Întregul proces a fost posibil prin implementarea proiectului cultural „Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, un proiect care are ca obiective creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume tradiționale.

Mihail David - 2020

Sâmbătă, 12 noiembrie, la ora 17.00, la Căminul Cultural din Feneș va avea loc prezentarea celor două costume, femeiesc și bărbătesc, vor fi lansate cartea și filmul documentar care prezintă în detaliu procesul de reconstituire al costumelor, iar în finalul evenimentului va avea loc un tradițional joc de prinderea postului Crăciunului, cu muzică, dans, plăcinte și alte bunătăți, transmite Asociatia ATMA – Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...