Rămâi conectat

Ştirea zilei

Varianta Delta se răspândește la fel de rapid ca varicela. Avertismentul CDC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Varianta Delta se răspândește la fel de rapid ca varicela. Avertismentul CDC

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) consideră că varianta Delta a coronavirusului este la fel de transmisibilă ca varicela și avertizează că poate provoca forme grave de boală, mai ales în rândul persoanelor nevaccinate. În același timp, persoanele vaccinate nu sunt total protejate și pot fi la rândul lor purtătoare importante de virus, fapt ce face necesară purtarea măștii în continuare de către toată lumea, arată un raport intern citat de presa americană.

Varianta Delta este mai transmisibilă decât virusurile care provoacă MERS, SARS, Ebola, răceala comună, gripa sezonieră și variola, se arată în documentul publicat de The Washington Post. Această variantă a coronavirusului este comparabilă, din punct de vedere al transmisibilității, cu varicela (vărsatul de vânt), o infecție extrem de contagioasă, comună la copii, ce provoacă erupții cutanate și mâncărimi.

CDC subliniază că „războiul s-a schimbat” și de aceea purtarea măștilor, distanțarea fizică și alte măsuri ar putea fi din nou necesare, chiar și în acele țări cu campanii ample de vaccinare, în care restricțiile au fost parțial ridicate.

Israelul, de pildă, a reintrodus obligativitatea purtării măștii în interior și cere călătorilor să intre în carantină la sosirea în țară.

Raportul CDC spune că varianta Delta este foarte contagioasă și probabil mai severă decât alte variante de coronavirus. Datele CDC arată însă că vaccinurile rămân eficiente în prevenirea formelor grave de boală, a spitalizărilor și a deceselor.

Varianta Delta poate trece de protecția oferită de vaccinuri, însă autoritatea sanitară americană precizează că astfel de incidente sunt, totuși, destul rare și de aceea pledează pentru accelerarea campaniilor de vaccinare și schimbarea mesajului public.

Persoanele vaccinate pot transmite virusul. Masca trebuie purtată în continuare

Pe de altă parte, chiar dacă vaccinul protejează în majoritatea cazurilor de formele grave de boală, noile date arată că persoanele vaccinate, dar infectate cu varianta Delta purtau cantități enorme de virus în nas și în gât, ceea ce înseamnă că ele pot fi factori de răspândire, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky, pentru The New York Times.

Astfel, persoanele vaccinate, dar infectate cu delta pot fi capabile să transmită virusul la fel de ușor ca persoanele nevaccinate, pentru că au încărcături virale comparabile.

„Principalul lucru care se schimbă (din cauza Delta) este că măștile vor fi folosite în continuare, iar în țările în care această obligație a fost ridicată, va trebui reintrodusă”, a declarat Carlo Federico Perno, șeful departamentului de microbiologie și diagnostic imunologic de la Spitalul Bambino Gesù din Roma.

Chiar și persoanele care sunt vaccinate ar trebui să poarte măști în interior în comunitățile cu o răspândire virală substanțială sau atunci când se află în prezența unor persoane care sunt deosebit de vulnerabile la infectare și îmbolnăvire, a precizat CDC.

Vaccinarea rămâne cea mai bună armă

Vaccinarea rămâne, totuși, cea mai bună apărare împotriva unei variante care a devenit atât de contagioasă, încât acționează aproape ca un virus diferit, atingând țintele mai rapid decât Ebola sau răceala comună, arată CDC.

În ceea ce privește mortalitatea, varianta Delta este comparabilă cu tulpina inițială a noului coronavirus, în timp ce SARS, Ebola și alte boli au rate de mortalitate mult mai mari, se mai arată în raport. În continuare, există un risc mai mare de spitalizare și deces în rândul vârstnicilor în raport cu persoanele mai tinere, indiferent de statutul de vaccinare.

Documentul a prelucrat date obținute recent, încă nepublicate, din anchetele epidemiologice făcute în focarele de infecție, precum și studii externe.

Oamenii de știință de la CDC au fost atât de alarmați de noile descoperiri, încât agenția a modificat semnificativ, la începutul acestei săptămâni, recomandările pentru persoanele vaccinate, înainte de a face publice noile date, precizează The Washington Post.

Bazându-se pe aceste date, directorul CDC, Rochelle Walensky, a informat joi, în privat, membrii Congresului, CDC fiind așteptată să aducă vineri mai multe lămuriri publice.

Oamenii se pot simți trădați

Următorul pas imediat pentru autorități este să „recunoască faptul că războiul s-a schimbat” și să îmbunătățească înțelegerea publicului cu privire la riscul de infecție. Totodată, este important de transmis mesajul că persoanele vaccinate au un risc mai mic de a face forme grave, se arată în documentul american.

Documentul prezintă noi date științifice, dar sugerează, de asemenea, că este necesară o nouă strategie de comunicare, menționând că încrederea publicului în vaccinuri poate fi subminată atunci când oamenii experimentează pe propria persoană sau aud despre cazuri de infectare, mai ales după ce oficialii din domeniul sănătății publice au spus că astfel de posibilități sunt rare.

Documentul CDC citează scepticismul publicului față de vaccinuri ca fiind una dintre provocări: „Publicul este convins că vaccinurile nu mai funcționează”.

Matthew Seeger, expert în comunicarea riscurilor la Wayne State University din Detroit, avertizează că după ce oficialii din domeniul sănătății publice au subliniat marea eficacitate a vaccinurilor, realizarea faptului că acestea nu sunt perfecte poate fi resimțită ca o trădare.

Ce este de făcut

Documentul subliniază însă că vaccinarea oferă o protecție substanțială împotriva virusului, dar trage un semnal de alarmă că trebuie să se îmbunătățească comunicarea în legătură cu riscul individual de infectare în rândul celor vaccinați. Acest risc depinde de o serie de factori, inclusiv de vârstă și de faptul dacă cineva poatea avea un sistem imunitar vulnerabil.

Vaccinurile nu sunt la fel de eficiente în cazul pacienților imunodeprimați și al rezidenților din căminele de bătrâni, ceea ce ridică posibilitatea ca unele persoane la risc să aibă nevoie de o doză suplimentară de vaccin.

Dacă războiul s-a schimbat, așa cum afirmă CDC, la fel s-a schimbat și calculul succesului și al eșecului. Contagiozitatea extremă a variantei Delta face ca imunitatea de grup să rămână o țintă dificilă, au declarat experții în boli infecțioase.

Documentul subliniază ceea ce oamenii de știință și experții spun de luni de zile: este timpul să se schimbe modul în care oamenii gândesc despre pandemie.

Vaccinarea cât mai multor persoane rămâne prioritară, dar publicul ar putea fi nevoit, de asemenea, să își schimbe optica în relația cu un virus care aproape sigur va însoți omenirea în viitorul apropiat, spun specialiștii.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea