Rămâi conectat

Actualitate

Vara anului 2023, cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor. „Colapsul climatic a început”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Vara anului 2023, cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor. „Colapsul climatic a început”

În vara anului 2023, cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor, observatorul european Copernicus a înregistrat temperaturi medii globale record. Se pare că acest an va fi declarat cel mai cald din istorie.

Şeful ONU, António Guterres, a emis un avertisment în legătură cu „colapsul climatic” care pare să înceapă. În emisfera sudică, recorduri de temperatură au fost înregistrate în mijlocul iernii australe, în timp ce emisfera nordică a fost afectată de valuri de căldură excesivă, inundații și incendii.

Sezonul iunie-iulie-august 2023, corespunzător verii în emisfera nordică, locuința majorității populației mondiale, a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 16,77°C, conform Copernicus. Aceasta a fost cu 0,66°C peste media pentru perioada 1991-2020, care a suferit deja o creștere a temperaturii medii globale din cauza activității umane.

De asemenea, valoarea medie a verii din 2023 a fost cu două zecimi de grad Celsius peste recordul stabilit în 2019. Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată, iar august 2023 ocupă acum locul doi în această privință, conform Copernicus.

Temperatura medie globală pentru primele opt luni ale anului a fost doar cu 0,01°C mai scăzută decât cea din 2016, care a fost considerat cel mai cald an înregistrat vreodată.

Revenirea fenomenului climatic El Niño în Pacific adaugă la îngrijorări, deoarece se așteaptă o nouă creștere a temperaturilor. cDatorită excesului de căldură acumulat în oceane, există posibilitatea ca 2023 să devină cel mai cald an din istoria umanității.

Datele din baza Copernicus se extind până în 1940, dar se pot compara cu datele climatice din mileniile anterioare, obținute din inelele de creștere ale arborilor sau carotele de gheață. Conform acestor date, cele trei luni recente sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, de la începutul istoriei umane. Cu toate acestea, anii 2015-2022 au fost deja cei mai calzi înregistrati vreodată.

Supraîncălzirea oceanelor, care absorb 90% din excesul de căldură generat de activitățile umane încă din era industrială, contribuie semnificativ la această creștere alarmantă a temperaturilor. De la începutul anului 2023, temperatura medie a suprafeței oceanelor a crescut într-un ritm fără precedent și a depășit recordul din 2016, ajungând la un prag simbolic de 21°C, mult peste toate recordurile anterioare.

Această supraîncălzire a oceanelor are impact asupra atmosferei, generând ploi mai intense și furnizând mai multă energie ciclonilor tropicali. De asemenea, afectează biodiversitatea și nivelurile de nutrienți și oxigen din oceane, amenințând supraviețuirea florei și faunei marine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

380 de standarde ocupaționale și calificări, actualizate sau dezvoltate până în 2029, cu implicarea unor experți: Proiect al Ministerului Muncii

Lucian Daramus

Publicat

în

380 de standarde ocupaționale și calificări, actualizate sau dezvoltate până în 2029, cu implicarea unor experți: Proiect al Ministerului Muncii Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și Autoritatea Națională pentru Calificări lansează un proiect amplu dedicat modernizării formării profesionale în România. Este vorba despre actualizarea, revizuirea și dezvoltarea de noi standarde ocupaționale și calificări […]

Citește mai mult

Actualitate

Autostrada A13 Sibiu-Bacău: Un nou șantier va fi deschis pe lotul dintre Boița și Făgăraș, pe aproape 20 km. Valoarea contractului, 1,54 miliarde lei, fără TVA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autostrada A13 Sibiu-Bacău: Un nou șantier va fi deschis pe lotul dintre Boița și Făgăraș, pe aproape 20 km. Valoarea contractului, 1,54 miliarde lei, fără TVA Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis o autorizație de construicție necesară începerii lucrărilor unui nou șantier de autostradă. Este vorba de Lotul 2 Avrig – Mârșa (DJ 105G) – […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: „Cum se explică rezultatul alegerilor? Economia ne-a dat o bâtă în cap!”

Lucian Daramus

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: „Cum se explică rezultatul alegerilor? Economia ne-a dat o bâtă în cap!” Economistul Radu Georgescu afirmă că explicația pentru rezultatul alegerilor poate fi găsit în economie, la lecția despre inflație. „Mulți oameni sunt surprinși de rezultatul alegerilor de duminică. Eu nu sunt. Am explicat de mai multe ori că în anul 1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea