Rămâi conectat

Actualitate

Vara anului 2023, cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor. „Colapsul climatic a început”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Vara anului 2023, cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor. „Colapsul climatic a început”

În vara anului 2023, cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor, observatorul european Copernicus a înregistrat temperaturi medii globale record. Se pare că acest an va fi declarat cel mai cald din istorie.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Şeful ONU, António Guterres, a emis un avertisment în legătură cu „colapsul climatic” care pare să înceapă. În emisfera sudică, recorduri de temperatură au fost înregistrate în mijlocul iernii australe, în timp ce emisfera nordică a fost afectată de valuri de căldură excesivă, inundații și incendii.

Sezonul iunie-iulie-august 2023, corespunzător verii în emisfera nordică, locuința majorității populației mondiale, a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 16,77°C, conform Copernicus. Aceasta a fost cu 0,66°C peste media pentru perioada 1991-2020, care a suferit deja o creștere a temperaturii medii globale din cauza activității umane.

De asemenea, valoarea medie a verii din 2023 a fost cu două zecimi de grad Celsius peste recordul stabilit în 2019. Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată, iar august 2023 ocupă acum locul doi în această privință, conform Copernicus.

Temperatura medie globală pentru primele opt luni ale anului a fost doar cu 0,01°C mai scăzută decât cea din 2016, care a fost considerat cel mai cald an înregistrat vreodată.

Revenirea fenomenului climatic El Niño în Pacific adaugă la îngrijorări, deoarece se așteaptă o nouă creștere a temperaturilor. cDatorită excesului de căldură acumulat în oceane, există posibilitatea ca 2023 să devină cel mai cald an din istoria umanității.

Datele din baza Copernicus se extind până în 1940, dar se pot compara cu datele climatice din mileniile anterioare, obținute din inelele de creștere ale arborilor sau carotele de gheață. Conform acestor date, cele trei luni recente sunt cele mai calde din ultimii 120.000 de ani, de la începutul istoriei umane. Cu toate acestea, anii 2015-2022 au fost deja cei mai calzi înregistrati vreodată.

Supraîncălzirea oceanelor, care absorb 90% din excesul de căldură generat de activitățile umane încă din era industrială, contribuie semnificativ la această creștere alarmantă a temperaturilor. De la începutul anului 2023, temperatura medie a suprafeței oceanelor a crescut într-un ritm fără precedent și a depășit recordul din 2016, ajungând la un prag simbolic de 21°C, mult peste toate recordurile anterioare.

Această supraîncălzire a oceanelor are impact asupra atmosferei, generând ploi mai intense și furnizând mai multă energie ciclonilor tropicali. De asemenea, afectează biodiversitatea și nivelurile de nutrienți și oxigen din oceane, amenințând supraviețuirea florei și faunei marine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h

Ioana Oprean

Publicat

în

27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h Meteorologii ANM au emis duminică dimineața mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternic […]

Citește mai mult

Actualitate

Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire Stocurile de alimente și bunuri, în cazul producerii unor dezastre, sunt esențiale pentru supraviețuire. Populația țărilor Europene nu este suficient pregătită să reziste de la 72 ore până la 7 zile în situații de […]

Citește mai mult

Actualitate

Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite  și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei

Ioana Oprean

Publicat

în

Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite  și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei Consumatorii vulnerabili pot intra în posesia cardurilor de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, la Digi24. Este vorba de „un efort de 1 miliard de lei, dar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea