Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Economie

Valorificarea fructelor de pădure şi subvenţiile agricole au salvat traiul oamenilor din zonele montane ale judeţului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

     Aşa după cum ne-a informat dl. ing. Mihai Morar, directorul instituţiei, în acest an la fel ca şi în anii precedenţi, Direcţia Silvică Alba, pe lângă misiunea principală de gospodărire durabilă şi unitară în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice şi ale normelor de regim silvic în vigoare a fondului forestier proprietate publică a statului, s-a preocupat îndeaproape de recoltarea şi valorificarea fructelor de pădure, îndeosebi pe piaţa externă, dar şi la intern, într-o cantitate mai mică, în funcţie de solicitări. Asta deoarece datorită calităţilor lor multiple ca şi produse ecologice (medicamente, nectaruri, sucuri etc.) cu calităţi aromatice superioare, an de an piaţa externă se orientează tot mai mult către aceste produse naturale BIO din ţara noastră, care încep să devină prioritare atât sub aspectul lor ecologic, dar şi sub aspect economic, preţul acestora fiind din ce în ce mai ridicat. Astfel în 2011, Direcţia Silvică Alba a recepţionat (recoltat), pregătit şi livrat la export prin prin cele două centre de fructe – Centrul de Fructe Bistra-Câmpeni aparţinând de Ocolul Silvic Valea Arieşului şi Centru de Fructe Sebeş al Ocolului Silvic Sebeş o cantitate de 270 de tone, din care 140 tone afine negre, 110 tone afine roşii şi 20 de tone de măceşe, iar în prezent se produce pastă de măceşe pentru populaţie – circa 10 tone. De menţionat că cele două centre amintite au fost amenajate şi dotate cu spaţii frigorifice care asigură condiţiile de pregătire, păstrare şi livrare a fructelor la standarde ridicate, conform cerinţelor europene. În ceea ce priveşte recoltarea ciupercilor comestibile din flora spontană, anul acesta a fost unul mai puţin favorabil din cauza secetei prelungite. Astfel, dacă în anii precedenţi s-au recoltat în medie circa 40 de tone anual, în acest an s-a reuşit recoltarea a doar 10 tone, cantitate care desigur a avut de asemenea desfacerea asigurată. Per ansamblu, dl director Mihai Morar ne-a declarat că este foarte mulţumit de rezultatele obţinute în acest an în ceea ce priveşte recoltarea şi valorificarea fructelor de pădure, ce s-au datorat preocupării constante a DS Alba în negocierea şi semnarea unor contracte avantajose cu parteneri de afaceri din ţări precum Germania, Italia şi San Marino, care au plătit cantităţi însemnate chiar în avans, reuşind astfel să se asigure cetăţenilor din zonele montane ale judeţului (îndeosebi din Munţii Apuseni, Valea Sebeşelui şi Munţii Cugirului) preţuri foarte atractive, respectiv convenabile pentru recoltatori. „Când spun preţuri atractive pentru cetăţeni mă refer la faptul că în acest an am reuşit să oferim acestora cele mai mari preţuri din ultimii 20 de ani, respectiv 7-13 lei/kilogram pentru afinele negre şi circa 7 lei /kilogram pentru afinele roşii”- a ţinut să precizeze dl. Morar.
Tot în acest an, Direcţia Silvică Alba a înregistrat şi o premieră în domeniu. Este vorba despre faptul că s-a reuşit recoltarea celei mai mari cantităţi de afine roşii de până acum, de circa 110 tone, faţă de media anilor trecuţi – de circa 80 de tone. Legat de acest aspect, dl. director Mihai Morar ne-a declarat: „Am reuşit această producţie de excepţie în primul rând datorită preţului pe care am reuşit să-l asigurăm cetăţenilor din judeţul nostru, de 7 lei/kilogram, preţ la care anul trecut au fost achiziţionate afinele negre. Pot să vă spun, cu o oarecare mulţumire în suflet, că în deplasările în teritoriu pe care le-am făcut în această vară mulţi cetăţeni din localităţile Munţilor Apuseni, de pe Valea Sebeşului sau zona montană a Cugirului m-au oprit şi au ţinut să-mi mulţumească personal pentru preţul deosebit de avantajos pe care li le-am oferit la achiziţia fructelor de pădure, declarând că doar prin sumele de bani obţinute din valorificarea fructelor de pădure şi din cele obţinute din subvenţiile europene şi din partea Ministerului Agriculturii pentru suprafeţele de păşuni deţinute în proprietate ei au reuşit să-şi adune banii necesari pentru a se putea descurca onorabil cu traiul zilnic până în vara anului viitor. Şi acest lucru este pe deplin credibil, din moment ce numeroase familii care au muncit circa două luni numai la recoltarea fructelor de pădure în acest an au reuşit să adune sume de circa 150 – 200 de milioane de lei vechi”.
Desigur că din această activitate şi Direcţia Silvică Alba a reuşit să-şi rotunjească binişor veniturile pe acest an şi să-şi asigure astfel banii necesari pentru plata salariilor angajaţilor precum şi a altor cheltuieli curente. În final, directorul DS Alba ţine să mulţumească şi conducerilor ocoalelor silvice de stat Valea Arieşului, Gârda, Sebeş şi Cugir precum şi celei a ocolului silvic privat Horea – Apuseni, cu care a reuşit în acest an să aibă o colaborare foarte bună în recoltarea şi valorificarea avantajoasă a fructelor de pădure.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Profesor de la ASE, despre ”iluzia creșterii economice pe datorie”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Profesor de la ASE, despre ”iluzia creșterii economice pe datorie” Cristian Păun, originar din Alba Iulia, a făcut pe contul său de socializare o analiză succintă a ”creșterii economice pe datorie”. Profesorul de la ASE  examinează modul în care a crescut datoria publică a României din anul 2020 până în 2024, cocluzionând câ ”ne îndreptăm […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea