Rămâi conectat

Actualitate

Vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor, ignorată de deţinătorii animalelor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Deşi este obligatorie prin lege
La finele lunii trecute a demarat campania de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor, care se derulează în lunile octombrie – decembrie, perioadă în care coboară spre localităţi vulpile – rezervorul natural pentru răspândirea turbării, boală ce se poate transmite la om prin muşcătură sau salivă infectată. Vaccinarea se face gratuit în acest interval, iar în perioada ianuarie – septembrie au loc, contra cost, vaccinările de completare pentru căţeluşii şi pisoii nou-născuţi sau pentru animalele adulte ale căror proprietari nu au fost găsiţi acasă sau nu s-au prezentat la Circumscripţia Sanitar-Veterinară Alba Iulia pentru administrarea vaccinului. Dr. Ioan Martin, şeful CSV Alba Iulia, ne-a declarat că într-o lună de zile, personalul veterinar a vaccinat circa 1400 de câini şi 300 pisici, dar a estimat că numărul total al animalelor care ar trebui imunizate contra rabiei este de aproximativ 3000 de câini şi 1000 de pisici. Majoritatea animalelor vaccinate sunt însă pe raza comunei Ciugud, la Alba Iulia existând proprietari de câini şi pisici care nu s-au prezentat cu animalele la circumscripţie, cu toate că deţinătorii acestora se declară iubitori de animale. CSV Alba Iulia, situată în apropierea Serviciului Judeţean de Ambulanţă, este deschisă de luni până sâmbătă, între orele 8.00 – 16.00, iar duminica, între orele 9.00 – 13.00.
Conform carnetului de sănătate pentru câini şi pisici emis de Colegiul Medicilor Veterinari, proprietarii de câini şi pisici sunt obligaţi să se prezinte la medicul veterinar pentru ca animalele să fie luate în evidenţă, să anunţe în termen de 7 zile orice modificare produsă de la ultima declaraţie (cumpărare, vânzare, pierdere, moarte, înstrăinare, naştere), să deparaziteze periodic animalele, să prezinte animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice, să deţină carnet de sănătate al animalului, în care să evidenţieze vaccinările antirabice şi tratamentele efectuate animalului. De asemenea, deţinătorii de animale trebuie să respecte dispoziţiile DSVSA Alba privind interdicţiile de mişcare a animalelor în afara curţilor, când e cazul, să  anunţe imediat medicul veterinar despre orice muşcătură produsă de animal omului şi orice modificare a comportamentului acestora şi să le asigure animalelor condiţii optime de adăpostire, îngrijire şi hrănire.
În România, vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor în vârstă de peste 3 luni este obligatorie. În zona Alba Iulia, anii trecuţi s-au înregistrat cazuri de rabie la pisică, în Bărăbanţ (proprietara a fost spitalizată), Drâmbar – vacă şi Pâclişa – capră.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea