Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Unităţile şcolare au declarat război elevilor chiulangii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Scăderea notei la purtare, repetarea anului şcolar şi exmatricularea sunt doar câteva dintre măsurile drastice aplicate elevilor care chiulesc de la ore – Din semestrul al doilea, cartele magnetice de acces în unităţile şcolare

Absenteismul reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă unităţile de învăţământ preunivesitar din întreaga ţară, iar fenomenul, care se manifestă timid în ciclul primar, începe să ia amploare pe băncile şcolii gimnaziale, atingând apogeul în învăţământul liceal. Lipsa nemotivată a elevilor de la ore reprezintă atât o cauză a insuccesului şcolar, cât şi una dintre condiţiile care favorizează apariţia abandonului şcolar, iar până la vagabondaj şi infracţionalitate nu mai este decât un pas. În plus, prezenţa în clasă a elevilor le îmbunătăţeşte acestora nivelul de cunoştinţe şi competenţe, care se acumulează chiar şi involuntar.
Pentru a preveni şi combate absenteismul elevilor de la cursuri, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a iniţiat un plan de măsuri, care a fost transmis inspectoratelor şcolare, fiind preluat apoi de unităţile de învăţământ, în completarea prevederilor propriilor regulamente de ordine interioară. Printre acestea se numără monitorizarea săptămânală a absenţelor, analizarea cauzelor şi luarea măsurilor care se impun.
Numărul de absenţe, invers proporţional cu performanţele şcolare
Am analizat situaţia absenţelor la 4 unităţi de învăţământ din Alba Iulia, cu performanţe şcolare diferite. La Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, potrivit directorului Valer Cerbu, încă din anul şcolar trecut s-a declarat război chiulangiilor, la planul de acţiune întocmit de conducerea liceului raliindu-se şi Comitetul Reprezentativ al Părinţilor. La Colegiul „HCC”, care are peste 800 de liceeni, se trec în catalog toate absenţele, fiind anunţaţi părinţii despre lipsa copiilor lor de la cursuri, iar situaţia centralizată cu absenţele se transmite la IŞJ Alba. La 10 absenţe nemotivate, elevilor chiulangii li se scade nota la purtare cu un punct, numai anul şcolar trecut fiind înregistate 56 de note scăzute la purtare.
La 20 de absenţe nemotivate, elevii primesc preaviz de exmatriculare (şi au existat cazuri!), iar când acumulează 40 de absenţe nemotivate într-un an şcolar sunt exmatriculaţi. În anul şcolar trecut, la „HCC” s-a înregistrat o medie de 70,95 de absenţe/elev, în scădere cu circa 6 absenţe comparativ cu anul şcolar 2009 – 2010 şi cu 10 absenţe mai puţine faţă de anul anterior.
Din cele 70,95 de absenţe, 59,95 absenţe/elev sunt motivate şi numai 10,99 absenţe/elev au fost nemotivate, numărul acestora din urmă diminuându-se cu 2 absenţe faţă de anul şcolar precedent. Totodată, scrisorile de motivare din partea părinţilor, prin care aceştia îi pot reţine acasă pe copii cel mult 5 zile într-un an şcolar, sunt supuse avizării direcţiunii liceului. Iar pentru aprobarea motivărilor medicale se solicită copie după reţeta eliberată de medicul de familie. Medicilor li se reproşează că eliberează prea uşor scutirile.
La Colegiul Tehnic „Apulum”, unde sunt peste 1.000 de elevi, cu toate ciclurile de învăţământ, inclusiv seral, numărul total de absenţe a fost de 65,97 absenţe/elev, mai mic deci faţă de Colegiul „HCC”, dar numărul absenţelor nemotivate a fost dublu – 20,92 absenţe/elev, restul fiind motivate. Şi aici există o monitorizare strictă a absenţelor şi sunt anunţaţi părinţii, ne-a declarat directoarea Maria Hodor, iar numărul notelor scăzute la purtare a ajuns la 367, 4 seralişti fiind exmatriculaţi din cauză că nu au mai frecventat cursurile.
În schimb, la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa”, unde sunt mai mulţi navetişti, numărul total al absenţelor şi cel al absenţelor motivate creşte semnificativ faţă de celelalte două licee: 92,5 total absenţe/elev, respectiv 57,33 absenţe motivate/elev, în timp ce media absenţelor nemotivate ajunge la 35,17 absenţe/elev. Directorul Ioan Corb a spus că nu de puţine ori a găsit elevi ascunzându-se în diferite cotloane ale clădirii sau în grupurile sociale, chiulind de la anumite ore. Au fost realizate şi acţiuni de control la localurile situate vizavi de clădirea liceului, în total 257 de elevi având nota scăzută la purtare, 31 de elevi din clasele IX – X (care nu pot fi exmatriculaţi, deoarece învăţământul obligatoriu este de 10 clase) au fost lăsaţi repetenţi, iar 12 elevi din ciclul superior al liceului au fost exmatriculaţi. Din acest an şcolar, a spus prof. Ioan Corb, dascălii care nu au activitate didactică („fereastră”, zi liberă etc) vor fi profesori de serviciu. Tot din acest an, Colegiul Tehnic „Al. Domşa” doreşte să acceseze programul „Amicus”, prin care părinţii să poată vedea pe Internet întreaga situaţie şcolară a copiilor lor, inclusiv absenţele.
Din punctul de vedere al numărului total al absenţelor, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, în medie, fiecare din cei aproximativ 850 de elevi a „bătut” suta, fiecare licean lipsind de la 110 ore de curs, mai precis 109,85 de absenţe/elev, din care peste 38 sunt nemotivate. Potrivit directorului Radu Câmpean, ca urmare a fugii de la ore au fost lăsaţi repetenţi 38 de liceeni (33 din clasele IX-X), iar 25 au fost exmatriculaţi. Din păcate, anunţarea părinţilor despre absenţele copiilor nu a dat întotdeauna roade, de multe ori aceştia dând dovadă de tot atâta „interes” pentru situaţia copiilor lor cât au manifestat şi elevii pentru frecventarea şcolii. De asemenea, scăderea notei la purtare este o măsură coercitivă perimată, care nu are niciun efect, dacă nu este corelată cu restricţia de a se înscrie la un anumit tip de învăţământ liceal, în cazul elevilor de gimnaziu sau la o anumită categorie de universităţi, pentru liceeni. De exemplu, elevii care au nota la purtare 8.00 sau mai mică să nu se poată înscrie decât la licee tehnice sau grupuri şcolare, iar liceenii, doar la universităţi centrate pe educaţie (doar studii de licenţă), fără posibilitatea înscrierii la master.
Monitorizarea accesului în şcoli cu cartele magnetice, idee moartă din faşă?
MECTS a anunţat că din semestrul al doilea al acestui an şcolar intenţionează să introducă sisteme de monitorizare a accesului elevilor în şcoli pe bază de cartele magnetice. Colegiul Naţional „HCC” a trăit o asemenea experienţă, însă de-a lungul timpului s-a dovedit că măsura este ineficientă, banii plătiţi de elevi pe cartele fiind practic aruncaţi pe fereastră. Iată de ce. La sosirea la şcoală, pentru a-şi valida cartela, elevii ar forma o coadă imensă la intrarea în clădire şi fie ar trebui să vină mult mai devreme la cursuri, fie ar întârzia la prima oră. În timpul pauzelor, elevii ies în curtea şcolii sau chiar din curtea şcolii, iar pentru a monitoriza exact situaţia prezenţei lor ar trebui să-şi valideze din nou cartela magnetică ori de câte ori părăsesc clădirea sau revin în incintă. Dar nici nu li se poate interzice să iasă în curte, pentru a se recrea. În plus, cartelele magnetice se pot transmite de la un elev la altul, chiar dacă acest lucru ar fi interzis. Dacă sistemul de validare va fi montat la intrarea în curte, atunci nu este sigur că elevii vor intra în şcoală, după ce-şi validează cartelele magnetice.
În cele din urmă, tot trecerea absenţelor în catalog rămâne singurul sistem de monitorizare corectă a situaţiei absenţelor, cu condiţia ca toţi dascălii să consemneze fiecare absenţă, aplicându-se apoi sancţiunile prevăzute în regulamentele şcolare, fără a face cuiva favoritisme, coroborată cu sancţionarea cadrelor didactice care nu înregistrează absenţele elevilor.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Când este următoarea minivacanță pentru români: Câte zile libere mai sunt în 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când este următoarea minivacanță pentru români: Câte zile libere mai sunt în 2024 Următoarea minivacanță acordată angajaților români va fi de trei zile și va pica în mijlocul sezonului estival. Citește și: Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” De încă 3 zile libere vor avea parte românii, între […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea