Rămâi conectat

Actualitate

Un medic ATI din România solicită un sistem de sănătate bazat pe prevenție și educație: „Terapia Intensivă nu este linia întâi, ci ultima șansă la viață”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un medic ATI din România solicită un sistem de sănătate bazat pe prevenție și educație: „Terapia Intensivă nu este linia întâi, ci ultima șansă la viață”

Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Colentina, din București, a scris un mesaj emoționant și dramatic în același timp, în care explică ce înseamnă, mai exact, secția de Terapie Intensivă.

O caracterizează ca fiind ”secția dintre viață și moarte”, ”nu linia întâi, ci ultima șansă la viață”, dar și locul unde, din păcate, se moare.

”ATI-ul este secția dintre viață și moarte. Din păcate, da, se moare în ATI.

Pentru că în ATI ajung cazuri extrem de grave, pacienți, oameni cu dezechilibre majore date de diverse boli grave, de multe ori descoperite foarte târziu, în stadii terminale, oameni care necesită suport al funcțiilor vitale, oameni care se operează de cancere în stadiul 4 de prea multe ori sau oameni care se operează când ajung la complicații ale unor tumori ce ar putea fi tratate cu succes dacă ar fi descoperite mai devreme; cu AVC-uri ajunse mult după debut la mai mult de 24-48 de ore si aș putea continua lista pe zece pagini”, scrie Laura Zarafin pe Facebook.

Medicul punctează importanța prevenției și a controalelor periodice, în special după 40-50 de ani. Ea adaugă că nu se pot întâmpla minuni la ATI sau la UPU dacă oamenii și-au neglijat sănătatea toată viața.

”Ideea este că oamenii ar fi bine să știe că de prevenit este mai bine decât de tratat, că e normal să mergi la controale medicale periodice, după 40-50 de ani anual sau măcar la 2 ani.

După părerea mea, ATI-ul nu este linia întâi, ci reprezintă ultima șansă la viață.

Din păcate există boli și complicații ale unor boli care au o mortalitate extrem de mare și în loc să întelegem asta, tot mai mulți învinovățesc cadrele medicale.

Starea de sănătate nu se obține niciodată neglijându-te toată viața, pentru ca apoi să speri că la UPU și în final la ATI se întâmplă minuni.

Cumva, nu știu cum, intreaga politică sanitară trebuie schimbată și început cu educația sanitară, prevenție, screening”, mai scrie Laura Zarafin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea