Ştirea zilei
Un hoţ voiajor a dat lovitura la Alba Iulia
Duminică, 14 noiembrie, ora 13.52, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată despre un furt dintr-o maşină. Conform reclamaţiei, un bărbat a pătruns într-un autoturism parcat în faţa unui bloc din Alba Iulia de unde a sustras mai multe bunuri. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, la scurt timp de la sesizare, s-a reuşit identificarea principalului suspect: Gheorghe G., de 22 de ani, din Zlatna. Acesta a pătruns în autoturismul parcat, cu uşile neasigurate, de unde a sustras un transmiţător radio, un MP 3 player, un triunghi refectorizant, o trusă sanitară, un extinctor, un cablu de tractare, obiecte şi soluţii de curăţat auto, bunuri estimate la circa 2.500 de lei. „Prada” a fost găsită într-un bloc aflat în construcţie pe strada Henri Coandă din Alba Iulia, unde zlătneanul s-a cazat, amenajându-şi un loc de dormit. Hoţul voiajor este cercetat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. (N.I.T.)

Ştirea zilei
Vacanța de vară a venit mai repede pentru elevii unor localități din Alba: Un obicei vechi de secole scurtează anul școlar
Vacanța de vară a venit mai repede pentru elevii unor localități din Alba: Un obicei vechi de secole scurtează anul școlar
Elevii din mai multe localități de pe valea Sebeșului, județul Alba, au intrat în vacanța de vară mai devreme deoarece vor pleca, alături de părinți cu oile la munte, în transhumanța anuală.
Vineri, 13 mai, a fost ultima zi de şcoală din acest an pentru preşcolarii şi şcolarii din Loman, Pleşi şi Tonea, comuna Săsciori, respectiv Purcăreţi şi Strungari din comuna Pianu de Jos. În total, este vorba despre mai mult de o sută de copii care au plecat în vacanţă mai repede decât ceilalţi elevi din sistemul de învăţământ, cu aprobare de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. La fel, în toamnă, aceşti copii încep şcoala în data de 1 octombrie. Există o hotărâre a Consiliului de Administraţie al IŞJ Alba, avizată de Ministerul Educaţiei.
Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi. Şi în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeaşi structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară de patru luni şi jumătate.
Luni, majoritatea copiilor şi-au făcut bagajele, împreună cu familiile lor, şi au început transhumanţa anuală. Tradiţia se păstrează de sute de ani şi presupune urcarea cu oile în pajiştile montane, unde vor rămâne până la toamnă.
Pentru câteva săptămâni vor poposi într-o zonă semi-alpină, după care vor urca în zonele înalte, pentru tot parcursul verii, la aproape 2000 de metri altitudine. Aproape fiecare familie din aceste sate are cel puţin o sută de oi. Hrănirea acestora ar fi imposibilă în sat, de aceea strămoşii oamenilor de aici au găsit soluţia transhumanţei. Drumul până la prima destinaţie este de 20 de kilometri, care trebuie parcurşi pe jos pentru a putea însoţi animalele.. Stânele înşirate una lângă cealaltă găzduiesc familiile de ciobani.
Viaţa la stână nu este deloc uşoară, iar copiii lucrează cot la cot cu adulţii. Ştiu să mulgă oile, să le ducă la păscut şi chiar să facă brânză. Aşa au trăit şi părinţii, şi bunicii acestora. Rareori un membru al familiei îşi face un rost departe de casă, în alt domeniu decât oieritul. Pentru părinţi, ar fi foarte greu să se descurce fără ajutorul copiilor. ”Cu ei ne ajutăm, cu ei ne ţinem gospodăria. Fac de toate, chiar şi încheagă laptele pentru brânză. Se mai plâng că ar vrea vacanţă, dar aşa s-au obişnuit, cu animalele la păscut pe munte”, spune Ioan Jinar, locuitor din satul Loman.
Ştirea zilei
Supărat că „păcănelele” nu i-au dat banii câștigați un minor din Alba le-a luat la pumni: Ce pedeapsă a primit pentru „vitejie”
Supărat că „păcănelele” nu i-au dat banii câștigați un minor din Alba le-a luat la pumni: Ce pedeapsă a primit pentru „vitejie”
Un minor din Alba a fost plasat de magistrații Judecătoriei Alba Iulia sub măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 3 luni, pentru săvârşirea a două infracţiuni de distrugere în concurs real.
Acesta va trebui să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională și să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta.
În data de 26.12.2019, în jurul orei 1500, inculpatul s-a deplasat la magazinul mixt din Șibot, pentru a juca la jocurile de noroc, respectiv aparatele de tip slot machine din incinta unității. La un moment dat, în jurul orei 15.38, conform declarației inculpatului, pentru că aparatul nu a oferit suma câștigată, a lovit cu pumnul ecranul de protecție al aparatului în fața căruia se afla. După aplicarea loviturii, ecranul aparatului s-a fisurat, iar astfel persoanei vătămate i-a fost provocat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 1.500 lei.
Nu s-a învățat minte prima dată și la data de 02.08.2020, tânărul a mers la același magazin din Șibot, pentru a juca la aparatele de tip slot machine din incinta unității.
Pentru că din nou aparatul nu a oferit suma câștigată, tânărul a lovit cu pumnul ecranul de protecție al aparatului în fața căruia se afla, fisurându-l, iar astfel persoanei vătămate i-a fost provocat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 2.500 lei.
Instanţa a reţiut că infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului denotă un pericol social mediu prin raportare atât la limitele pedepsei prevăzute în norma de incriminare, cât şi la modalitatea de comitere a acestora, aşa cum s-a expus pe larg mai sus. Instanţa are în vedere că inculpatul a comis faptele sub imperiul unei stări de nervozitate generată de împrejurarea că aparatul de jocuri de noroc nu a oferit suma câştigată.
Sentința poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru inculpat, persoana vătămată și pentru procuror.
Ştirea zilei
FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte
FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte
Noua sală de sport din comuna Daia Română este aproape gata să-și deschidă porțile. Investiția în valoare de peste 7.5 milioane de lei, făcută prin Compania Națională de Investiții, a fost terminată, urmând ca în cel mai scurt timp să fie făcută recepția lucrării.
Sala de sport este dimensionată pentru suprafață sportivă – joc basket, tenis, volei, cu suprafață de garda aferentă fiecărui sport în parte. Terenul de sport va fi situat la cota intrării și va fi accesibil prin vestiare sau prin legătură directă cu zona de foyer.
Terenul de sport este dotat cu coșuri de basket fixe, cu braț mobil, prinse de structura. De semenea se pune la dispoziție suport pentru montarea fileului de tenis, volei, a porților pentru practicarea minifotbalului. Suprafețele vitarte din jurul suprafeței sportive sunt protejate cu plasa sportivă de protecție, prinsă de structura de rezistență.
Obiectivul avut în vedere reprezintă o investiție utilă pentru uzul didactic în desfășurarea disciplinelor sportive, pentru organizarea unor activități sportive competiționale specifice și pentru pregătirea elevilor cu înclinație sportivă în vederea participării la diverse concursuri.
Prin realizarea acestui proiect se vor crea o serie de beneficii și avantaje cetățenilor localității Daia Română printre care și:
-Menținerea stării de sănătate
-Evoluția corectă și armonioasă a organismului
-Dezvoltarea aptitudinilor psihomotorice
-Formarea obișnuințelor de exersare independența a exercițiilor de educație fizică
-Educarea sociabilității, colaborării, a spiritului de ordine și acțiune, având la baza respectarea unui sistem de reguli
-Formarea și stimularea activităților intelectuale
-Formarea și stimularea capacității de școlarizare
-Formarea și dezvoltarea calităților morale
-Formarea unor deprinderi și calități necesare în activitatea socială
PARTER
Teren sport – 754 mp
Foyer – 50 mp
Prim ajutor – 11.5 mp
Depozitare material didactic – 12.0 mp
Vestiar antrenori/profesori – 16.5 mp
Vestiar fete – 63.0 mp
Vestiar băieți – 63.0 mp
Oficiu – 3.0 mp
Hol distribuție – 23.8 mp
ETAJ
Spațiu distribuție (inclusiv zona de bar/ cafetărie)– 82.0 mp
Tribună 102 locuri – 54.6 mp
Grup sanitar – 23.0 mp
Camera tablou electric general – 4.5 mp
Vestiar mecanic – 6.0 mp
Centrală ventilație – 36.5 mp
-
Curier Județeanacum 11 ore
FOTO| Mihaela Mih Dehelean, sportivă a CS Unirea Alba Iulia, evoluție foarte bună la o competiție internațională de prim rang. Progres vizibil de la un an la altul
-
Ştirea zileiacum 5 ore
Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”
-
Actualitateacum 23 de ore
Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni
-
Actualitateacum 22 de ore
BANI pentru 14 clădiri sau obiective istorice din Roșia Montană: Lista acestora, după includerea în UNESCO
-
Sportacum 9 ore
“Fotbal în familie”, ediția inaugurală, o reușită! Familia Avram, din Cugir, laureata competiției AJF Alba
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins
-
Sportacum 9 ore
Bogdan Sava, noul golgheter al Ligii a 4-a, după Energia Săsciori – GT Sport Alba Iulia 5-0
-
Actualitateacum 11 ore
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: Modele de subiecte. ASTĂZI începe examinarea
-
Actualitateacum 23 de ore
Medicii de familie s-au opus: Ministerul Sănătății nu mai distribuie iodură de potasiu
-
Actualitateacum 23 de ore
Căpșunarii români refuză să mai lucreze în Italia: În ce țări aleg să meargă
-
Ştirea zileiacum 10 ore
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba: 504 de posturi disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
-
Sportacum 9 ore
Finala Cupei României, faza județeană, în 11 iunie | Ultimul act al competiției “KO”, la Zlatna sau la Daia Română