Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ultrajul asupra polițiștilor, pedepsit cu închisoare. Ce pedepse riscă persoanele care participă la o încăierare sau tulburarea liniştii publice cu ameninţare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ultrajul asupra polițiștilor, pedepsit cu închisoare. Ce pedepse riscă persoanele care participă la o încăierare sau tulburarea liniştii publice cu ameninţare

Actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a fost promulgat joi 20 iulie, de către Preşedintele Klaus Iohannis.

Legea prevede că participarea la o încăierare sau faptele privind tulburarea ordinii şi liniştii publice prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanei se vor pedepsi şi cu închisoare.

„Participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se menţionează în lege, potrivit Agerpres.

„Fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, mai stipulează actul normativ.

De asemenea, fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Dacă această faptă este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Faptele de ultraj comise asupra unui poliţist sau militar, precum şi asupra personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune ale cărei limite se majorează cu jumătate.

Ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

Se mai majorează cu o treime limitele speciale ale pedepsei pentru faptele prevăzute în art. 193 din Codul penal referitoare la lovire sau acte de violenţă, atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este un minor;

c) fapta este săvârşită în public;

d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Aceeaşi majorare a limitelor pedepsei şi în aceleaşi condiţii se va aplica în cazul faptelor prevăzute în art. 194 referitoare la vătămarea corporală.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea