Actualitate
Uleiul, cel mai căutat produs de români pe Monitorul Preţurilor: Ce produse alimentare sunt în top 10
Uleiul, cel mai căutat produs de români pe Monitorul Preţurilor: Ce produse alimentare sunt în top 10
Căutările din platforma Monitorul Preţurilor, instrument online lansat de Consiliul Concurenței, confirmă îngrijorările românilor legate de preţuri.
Iată, şase din zece căutări la categoria alimente sunt pentru ulei de floarea soarelui. Oamenii sunt îngrijoraţi că preţurile ar putea creşte având în vedere că cele două ţări aflate în conflict produc împreună 70% din tot uleiul de floarea soarelui din lume. Pe lângă ulei, consumatorii au mai verificat preţurile pentru băuturi răcoritoare, zahăr, banane şi făina.
În ceea ce priveşte carburanţii, oamenii au fost interesaţi să afle în primul rând preţul benzinei şi motorinei standard. Urmează apoi căutările pentru combustibilii din categoria premium, dar, iată, şi pentru încărcarea electrică.
Războiul de la graniţa de nord a României, dintre Rusia şi Ucraina, ce durează deja de trei săptămâni, a generat o unde de şoc pe scenele economică şi politică din toată lumea. Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt mari puteri agricole, iar războiul şi restricţiile impuse de Occident Rusiei riscă să le scoată pe amândouă din joc.
Sursa: observatornews.ro
Actualitate
Cum va fi VREMEA până în 18 iunie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în 18 iunie 2023, în Transilvania și la munte. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni
Prognoza de specialitate a meteorologilor arată că temperaturile vor crește în următoarele două săptămâni, dar în timp vor fi și intervale cu ploi pe zone întinse.
În Transilvania, vremea va fi în general frumoasă în prima săptămână, iar în cea mai mare parte a intervalului va avea un regim termic fără variaţii semnificative de la o zi la cealaltă şi pentru multe perioade se va situa uşor peste normele caracteristice regiunii. Mediile maximelor se vor situa în jurul a 25 de grade, iar ale minimelor între 10 şi 12 grade. Doar pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice după-amiaza, iar din 12 iunie va creşte probabilitatea ca acestea să se extindă.
La munte, vremea nu va suferi schimbări semnificative din punct de vedere termic pe tot intervalul de prognoză. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 14 – 16 grade, iar cele minime vor fi între 6 şi 9 grade mediat regional, cu cele mai scăzute valori în 6, 7, 8 şi 14 iunie. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, însă acestea se vor semnala mai ales după-amiaza şi seara şi pe arii mai extinse din 12 iunie.
Actualitate
Zile libere 2023: Când vor beneficia românii de o nouă minivacanță anul acesta
Zile libere 2023: Când vor beneficia românii de o nouă minivacanță anul acesta
Pentru români tocmai s-a încheiat minivacanța de cinci zile de care au beneficiat de 1 Iunie și Rusalii. Având în vedere că 15 august va fi într-o zi de marți, cel mai probabil angajații în sistemul de stat vor primi liber și în ziua de 14 august pentru a se face punte între weekend și ziua Adormirii Maicii Domnului.
O altă minivacanță, de care vor putea beneficia angajații, va fi la finalul lunii noiembrie 2023. Anul acesta Sfântul Andrei va fi sărbătorit într-o zi de joi, iar următoarea zi, românii vor celebra Ziua Națională, prin urmare angajații se vor putea bucura de patru zile libere.
Următoarea minivacanță va fi în luna decembrie când românii sărbătoresc Nașterea Domnului. Anul acesta Crăciunul va fi în zilele de luni și marți, adică angajații vor putea beneficia de încă o minivacanță de patru zile.
În mod normal, în luna iunie ar trebui să se încheie anul școlar 2022-2023, iar elevii să intre în vacanța de vară. Ultima zi de școală ar trebui să fie 16 iunie.
Anul acesta, în contextul situației incerte provocată de actuala grevă a profesorilor care pare să nu ajungă la o finalitate, este foarte posibil ca anul școlar să fie prelungit.
Actualitate
Plafonul pentru facturile la energie va fi scăzut de către Guvern. Subvențiile vor fi păstrate doar pentru persoanele fizice
Plafonul pentru facturile la energie va fi scăzut de către Guvern. Subvențiile vor fi păstrate doar pentru persoanele fizice
Propunerea Uniunii Europene de anulare a subvențiilor la energie, necesare din cauza războiului din Ucraina, va fi ratificată de către Guvern, în etape.
Guvernul ia în calcul modificarea condițiilor de acordare a subvențiilor pentru facturile la energie, după recomandarea Comisiei Europene ca orice fel de ajutoare să fie întrerupte de statele membre, au declarat marți surse din coaliție.
Executivul ar dori să aplice o soluție de mijloc:
- Plafonarea facturilor la energie să fie păstrată doar pentru persoanele fizice, urmând ca de măsură să nu mai beneficieze persoanele juridice
- Limita de consum până la care se stabilește prețul plafonat să fie scăzută.
Comisia Europeană a declarat luni că va propune să nu se prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei.
Facturile românilor riscă să sară în aer. Comisia Europeană nu mai prelungeşte compensările la energie
Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.
La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.
”Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.
În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.
Comisia Europeană a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate ”mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Caz ȘOCANT în Alba: Un bărbat a încercat să-și UCIDĂ cu brutalitate fosta soție. A lovit-o cu un briceag în cap până s-a rupt lama
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Două persoane, transportate la spital cu răni ușoare: Coliziune față-spate între două autoturisme, în zona localității Vălișoara
-
Actualitateacum 19 ore
GREVA profesorilor din România: Se caută soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a
-
Sportacum 22 de ore
FOTO| Medalii de argint și bronz pentru judoka CS Unirea Alba Iulia, Laura Alexia Bogdan și Alexandru Sibișan, la Turneul Internațional de Juniori
-
Actualitateacum 22 de ore
STUDIU: Anul în care căsătoriile ar putea dispărea, potrivit mai multor experți
-
Actualitateacum 16 ore
Au început înscrierile la Evaluare Națională 2023: Calendarul examenului