Tunelurile de dezinfecție pentru elevi, nerecomandate de Institutul Național de Sănătate Publică
În Sectorul 4, primăria a anunțat instalarea de tuneluri de dezinfecție la cele 40 de școli. În Suceava, primăria a dotat un număr de 25 de școli cu tot atâtea tuneluri de dezinfecție.
Tunelurile de dezinfecție pentru elevi, montate în zeci de școli și recomandate în Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației sunt contraindicate de Organizația Mondială a Sănătății și chiar de Institutul Național de Sănătate Publică, din subordinea Ministerului Sănătății, potrivit unui comunicat dat de instituție.
La mai multe școli din județul Olt au fost de asemenea instalate tuneluri dezinfectante la intrarea în instituții.
Toate aceste decizii ale autorităților locale se bazează pe Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației prin care au fost stabilite măsurile obligatorii în școli, pentru perioada de pregătire și de examene. În ordin tunelurile de dezinfecție sunt opționale:
Articolul 15. „Unitățile de învățământ în colaborare cu autoritățile publice locale pot lua și alte măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea infectării cu SARS-CoV-2 (instalarea de tuneluri de dezinfecție, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor, măsuri privind siguranța elevilor pe traseul de la unitatea de învățământ la domiciliu și retur etc.)”.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Tunelurile de dezinfecție constituie un risc pentru populatie.
”Utilizarea dezinfectantilor de uz extern este strict limitata pentru suprafete. Generarea aerosolilor acestor substante conduce la iritatii la nivelul cailor respiratorii, conjunctivelor si tegumentului, precum si la efecte sistemice. Nu este permisa ingestia sau utilizarea lor externa, raportul risc beneficiu fiind net in favoarea riscului. Nu exista pana in prezent nici un studiu disponibil care sa ateste eficacitatea pentru populatie a metodei de dezinfectie externa cu ajutorul tunelului de dezinfectie.
Utilizarea atat pentru populatia generala cat si pentru personalul medical a tunelurilor de dezinfectie, ce utilizeaza substante dezinfectante doar de uz extern , reprezinta un risc de sanatate publica fara beneficii dovedite stiintific,” potrivit forului internațional.
”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți (cum ar fi într-un tunel, poartă sau cameră) nu este recomandată în niciun caz. Această practică poate fi dăunătoare fizic și psihologic și nu reduce capacitatea unei persoane infectate de a răspândi virusul prin picături (salivă sau secreții nazale) sau contact. Efectul toxic al pulverizării de substanțe chimice, cum ar fi clorul, pe persoane, poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale, cum ar fi greața și voma”, potrivit OMS.
De cealaltă parte chiar Institutul Național de Sănătate Publică, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, nu recomandă aceste tunele.
”Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma,” se arată în comunicatul INSP.
Sursa: edupedu.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului
Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului Bolnavii de cancer vor fi singurii pacienți cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate care vor fi exceptați de la plata asigurării de sănătate, pe durata tratamentului, până la vindecare. Prevederea face parte din măsurile de austeritate decise de […]
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei Pensionarii care au venituri de peste 3.000 de lei sunt obligaţi să plătească contribuții la asigurări sociale și de sănătate. Cât vor pierde însă la pensie a încercat să explice ministrul Muncii, Florin Manole. Pensionarii care au pensie care depășește 3.000 […]
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum Ministerul Finanţelor a anunţat începerea unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în perioada 4-11 iulie. Instrumentele sunt neimpozitabile atât la tranzacţionare, cât şi la câştigul din dobânzi. Valoarea nominală […]