Ştirea zilei
Trei pârtii noi de schi la Vârtop (Arieşeni)
În mai puţin de o lună de zile, pe masivul Vârtop, la graniţa dintre Alba şi Bihor, la 200 de metri de pârtiile de la Arieşeni, va fi inaugurat un domeniu schiabil. Este format din trei pârtii construite de Primăria Nucet în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor prin proiectul „Schi în România”, finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Proiectul are o valoare de 24 de milioane de lei, din care 23 de milioane de lei sunt bani acordaţi de minister. „Mai sunt de executat finisajele, de asfaltat parcarea unde avem 139 de locuri de parcare. Pârtia este curăţată integral, au fost ridicate zidurile parcării, clădirea administrativă este construită în proporţie de 80%, au fost plantaţi stâlpii pentru cablu, este făcută staţia pentru întoarcere. Va fi gata în decembrie”, a declarat primarul oraşului Nucet, Costel Sârghie. Domeniul schiabil este prevăzut şi cu instalaţie de nocturnă. Pârtiile vor fi deservite de un telescaun cu 4 locuri, cu o lungime de 1.095 metri şi cu o capacitate de 1.400 persoane/oră.
lTelescaun şi nocturnă
Cea mai lungă pârtie, cu grad de dificultate mediu, are 1.400 de metri, cu altitudine de plecare de 1.441 metri, iar la sosire 1.190 metri. A doua pârtie are un grad dificil şi are o lungime de 1.100 de metri, în timp ce a treia se va întinde pe 1.800 de metri şi este cea mai uşoară dintre acestea. Lăţimile acestora sunt cuprinse între 40 şi 60 de metri. Cele trei pârtii vor reprezenta o concurenţă serioasă pentru singurele facilităţi de acest gen care există în prezent la Arieşeni, în judeţul Alba. Au o lungime de 800 de metri, respectiv 500 de metri, dar nu beneficiază de niciun fel de infrastructură adiacentă şi nu sunt amenajate nici măcar locuri de parcare. (D.T.)

Ştirea zilei
Cum era spionată fabrica de arme de la Cugir de americani, în timpul Războiului Rece: Cîți dolari primea un informator
Cum era spionată fabrica de arme de la Cugir de americani, în timpul Războiului Rece: Cîți dolari primea un informator
După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial si debutul Războiului Rece, când „Cortina de Fier” a despărțit democrațiile occidentale de URSS și statele satelit ale acestuia, agenția americană de informații CIA a reuşit să dezvolte în România o reţea bine pusă la punct de agenţi şi informatori. Potrivit arhivelor, unii dintre aceştia erau plătiţi lunar cu sume de la 50, 75, 80 până la 100 de dolari.
Aceştia aveau nume conspirative dar fiecare avea o descriere în care era prezentat locul de muncă, abilităţile şi studiile sale. Majoritatea erau români nemulţumiţi de influenţa şi comportamentul Rusiei în România. Spionajul american urmărea, în primii ani ai regimului comunist, în special fabricile de armament din România. Una dintre aceste funcționa la Cugir, un oraș mic izolat la poalele munților.
Uzina de la Cugir începuse să producă arme din 1935, însă un sector al ei era dedicat fabricării maşinilor de cusut, iar mai târziu și mașinilor de spălat. Una dintre piesele faimoase produse la Cugir a fost Oriţa, primul pistol-mitralieră de calibrul 9 mm fabricat în România.
Arma a fost numită după căpitanul Marin Oriţa, care a omologat în România acest model, şi a fost un proiect româno – ceh. În 1949, la Cugir se mai produceau doar maşini de cusut, însă doi ani mai târziu, uzina a fost reconvertită pentru manufacturarea armelor mici: pistoale, puşti automate, mitraliere şi muniţii. Aproape 4.000 de oameni erau angajaţi ai întreprinderii din Cugir în 1951, arăta un raport al CIA din 1952.
Vizată de raiduri americane în timpul războiului
„Utilajele folosite în fabrică sunt de producţie germană şi elveţiană şi se spune că sunt de o calitate excelentă. Unele dintre instalaţii sunt noi şi încă nu au fost folosite. Fabrica este bine organizată şi cei mai mulţi dintre angajaţi şi-au menţinut poziţiile pe care le aveau în trecut”, arătau spionii CIA, în nota secretă. În timpul războiului, fabrica a fost ţinta raidurilor aviaţiei americane, iar patru avioane au fost doborâte în zonă. Totuşi, bombele nu i-au provocat distrugeri mari.
”Fabrica era înconjurată de un gard de doi metri de fier care are deasupra sârmă ghimpată. Trupele române înarmate cu puşti automate, păzeau din turnurile de observaţie (…) Un control foarte strict este exercitat atât asupra civililor cât şi asupra personalului. Fiecare muncitor civil trebuia să aibă un card de identificare emis de fabrică, cu o ştampilă specială aplicată de conducerea administrativă a fabricii de armament.
Acelaşi tip de control era aplicat şi unităţilor care aparţineau de Ministerul Muncii. Muncitorii civili care intrau în fabrică prin poarta nr. 18 erau subiectul unui verificări stricte. Era un tren special care aducea muncitorii din satele vecine dimineaţa devreme şi îi ducea înapoi seara târziu. Se lucrează 24 de ore în trei schimburi de câte opt ore”, se mai arată într-un document al CIA.
Fabrica de la Cugir s-a dezvoltat mult în perioada comunistă, ajungând să producă atât armament greu, cât și pistoale și celebrele mitraliere AKM.
Sursa: ziare.com
Ştirea zilei
Echipamente IT pentru Inspectoratul Școlar Județean Alba: Licitația de peste 50.000 de lei, lansată în SEAP
Echipamente IT pentru Inspectoratul Școlar Județean Alba: Licitația de peste 50.000 de lei, lansată în SEAP
Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru furnizare, în cadrul proiectului „INSIST „Încă o șansă la educație””. Valoarea totală estimată a contractului este de 51.600 lei, fără TVA.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba este Partener 1 în cadrul proiectului cu titlul: INSIST „Încă o șansă la educaţie”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman, Axa Prioritară 6 -Educaţie si competente.
Echipamentele IT care fac obiectul prezentei proceduri de achiziţie sunt destinate pentru buna desfăşurare a activitatii in cadrul proiectului INSIST ,,Încă o șansă la educaţie”.
Nr. Lot/ Denumire produs component/ U.M/ Necesar UM/ Preţ unitar maxim estimat, fara TVA (lei)/ Valoare totala maxim estimata, tara TVA(lei)
1. Laptop (computer portabil)/ Buc./ 12/ 2500/ 30000
2. Videoproiector Buc./ 12/ 1800/ 21600
Specificaţii tehnice minimale:
Computere portabile (laptop) – Procesor Intel Core i5-gen 11, ecran 15.6 in, 16GB memorie RAM DDR4, SSD 512GB, video 2 GB, Mufa RJ-45 (LAN Ethernet), fara SO, mouse optic wireless, geanta, garantie 2 ani.
Videoproiectoare – Videoproiector WXGA, suporta Full HD 1080p,, 3500 lumeni, contrast 16000:1, lampa 6000 ore, VGA, Component, HDMI, USB, Telecomanda.
Sistemul laptop va fi actualizat cu ultimul BIOS firmware / ultimele versiuni de drivere existente pe site-ul producătorului.
Ştirea zilei
Alba, în top 5 al traficului de cocaină: Aproape o tonă de droguri confiscate într-un singur an
Alba, în top 5 al traficului de cocaină: Aproape o tonă de droguri confiscate într-un singur an
Județul Alba se situează pe locul cinci în ceea ce privește cocaina confiscată de oamenii legii, în cursul anului 2020. Aproape o tonă de cocaină introdusă în țară prin diferite modalități a fost confiscată de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, potrivit Raportului Naţional privind situaţia drogurilor din România – 2021.
Topul 10 este condus de județul Ilfov cu 33.054 kilograme, Brașov cu 1.996 kilograme, Arad cu 1.013 kilograme, Iași cu 997 kilograme, Alba cu 995 kilograme, București 793 kilograme, Timiș cu 691 kilograme, Dolj cu 371 kilograme, Călărași cu 253 kilograme și Constanța cu 130 de kilograme.
Cantitatea totală de cocaină confiscată a înregistrat o scădere semnificativă față de anul 2019 (de la 1.615,693 kg la 43,496 kg), anul 2020 menținând disponibilitatea cocainei pe teritoriul național, aspect relevat de numărul de capturi pe tip de drog (449). Astfel, 94,98 % (41,314 kg) din cantitatea totală confiscată provine din 20 de capturi semnificative, 19 (40,914 kg) dintre acestea având ca țară de destinație România.
Cocaina capturată pe teritoriul României în cursul anului 2020 a avut ca țări de origine/plecare: Olanda, Spania, Italia, Brazilia, Belgia, Franța, Columbia și Germania.
Pe cale rutieră, pe rutele: Spania – Franța – Germania – Austria – Ungaria – România, Olanda – Germania – Austria – Ungaria – România, Belgia – Germania – Cehia – Slovacia – Ungaria – România, Franța – Germania – Austria – Ungaria – România, Germania – Austria – Ungaria – România, Spania – România, Olanda – România, Italia – România în colete expediate prin firme de curierat/ poștă, în autoturisme: elemente de caroserie, în bagaje/ bagaje de mână;
Pe cale aeriană, din Brazilia, pe rutele Brazilia – Franța – România și Columbia – România, în aeroport/ punct de trecere a frontierei, în bagaje abandonate sau în interiorul corpului (înghițite).
Sursa: Ministerul Afacerilor Interne – Agenţia Naţională Antidrog
-
Actualitateacum 23 de ore
Vârsta de pensionare la femei va fi majorată. Ministrul Muncii: „Este un lucru asumat prin PNRR”
-
Sportacum 17 ore
Liga a 4-a: Industria Galda, cea mai bună echipă din retur, cu 13 meciuri imbatabile! Performanța, victorie-spectacol
-
Actualitateacum 16 ore
FOTO| Studenții Facultății de Istorie și Filologie ai UAB s-au bucurat de succes la Noaptea Muzeelor 2022: Au atras privirile albaiulienilor și turiștilor, îmbrăcați în diverse veșminte istorice
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România
-
Curier Județeanacum 19 ore
FOTO| Noaptea Muzeelor 2022 la Alba Iulia, un SUCCES: Peste 9.000 de persoane au trecut pragul Muzeul Național al Unirii
-
Ştirea zileiacum 14 ore
FOTO VIDEO| „Creăm pentru căței” în memoria Ioanei Sfârlea la acțiunea Asociației „Prietenii lui Azor” din șanțurile Cetății Alba Carolina
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Alba, în top 5 al traficului de cocaină: Aproape o tonă de droguri confiscate într-un singur an
-
Actualitateacum 18 ore
FOTO VIDEO| Turneu de fotbal între familii, în Cetatea Alba Carolina: Cei mici joacă împreună cu părinții lor, de Ziua Familiei
-
Actualitateacum 12 ore
FOTO| 10 întrebări și 10 gânduri ale unui elev de nota 10: Iulius Urieşu, Liceul Teoretic „David Prodan”, Cugir
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Cum era spionată fabrica de arme de la Cugir de americani, în timpul Războiului Rece: Cîți dolari primea un informator
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
LIVE VIDEO| Garda Cetății revine în Alba Iulia. Vizitatorii pot admira din nou trupele coborâte parcă din tablouri istorice
-
Actualitateacum 22 de ore
Subvenții APIA 2022: Ce înseamnă ecocondiționalitatea, condiție obligatorie pentru a primi noi sume de bani de la stat