Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Trei afaceriști în domeniul lemnului din Apuseni, condamnați la ani grei de închisoare: Cum efectuau operațiuni fictive cu firme fantomă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trei afaceriști în domeniul lemnului din Apuseni, condamnați la ani grei de închisoare: Cum efectuau operațiuni fictive cu firme fantomă

Magistrații Tribunalului Alba au condamnat trei oameni de afaceri din Apuseni, implicați în activități de prelucrare a lemnului și fabricare a mobilei, la ani grei de închisoare pentru evaziune fiscală. Aceștia sunt acuzați de DIICOT că au creat circuit financiar prin care au prejudiciat cugetul statului cu mai mult de 3 milioane de lei.

Sentința Tribunalului Alba a fost pronunțată în data de 31 iulie, iar motivarea fost făcută publică pe portalul just.ro.

Doi dintre aceștia (O. V. și M. M.) au primit 7 ani de închisoare, iar al treilea (F. N.), a fost condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare.

Tribunalul Alba a dispus confiscarea de la liderul grupării a sumei de peste 12,5 milioane de lei, iar de la un altul aproape 2 milioane de lei, sume care au făcut obiectul spălării banilor. De asemenea, cei patru inculpați au fost obligați, în solidar, să plătească la bugetul de stat diferite sume de bani, cu un total de 3,1 milioane de lei, la care se vor adăuga și accesoriile și majorările ce vor fi stabilite ulterior. Afaceriștii au fost achitați pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat și au scăpat de faptele de spălare a banilor pentru că a intervenit prescripția. Hotărârea Tribunalului Alba din 31 iulie 2023 poate fi contestată cu apel.

La data de 22.11. 2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, au efectuat un număr de 15 percheziții pe raza judeţului Alba, la domiciliile unor persoane fizice, la sediile sociale ale unor firme implicate, precum și de la sediul unei instituții publice, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, în domeniul comerțului cu cherestea.

Grupul infracțional a acționat până la jumătatea anului 2014, în scopul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală în modalitatea înregistrării de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale și a infracțiunii de spălare a banilor, în modalitatea transferului de bani, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora.

„Structura și ierarhizarea grupului a fost una de natură piramidală, bazată pe relațiile de rudenie dintre membrii acestuia, dar și pe interese financiare comune, activitatea infracțională fiind coordonată către liderul grupului, care a asigurat legătura între palierul decizional și cel executional.

În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a constatat că în perioada 2008-2014, cele nouă societăți coordonate de către liderul grupului infracţional, în mod direct sau indirect, au manifestat un comportament fiscal inadecvat și au acționat în mod coordonat prin realizarea unor activități specifice evaziunii fiscale în domeniul comerțului cu cherestea, concretizate în emiterea de facturi în principal către două societăți beneficiare, care în baza acestor facturi au înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, în scopul diminuării bazei impozabile, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit”, se arăta în comunicatul DIICOT din 2017.

Potrivit procurorilor de la DIICOT, una dintre societăți s-ar fi aprovizionat fictiv cu material lemnos de la mai multe firme fantomă, care, deși furnizau în acte lemn, în realitate nu aveau utilaje și nici personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a transporta lemnul. De asemenea, nu au depus bilanțuri contabile, sau au intrat în stare de insolvență, procurorii considerând că aceste societăți comerciale au fost folosite ca paravan pentru alte operațiuni cu lemn desfășurate „la negru”. Valoarea totală a mărfurilor cumpărate în acest fel depășește suma de 2.000.000 euro. Banii erau achitați de beneficiar prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăților pretins furnizoare. Ulterior, spun procurorii, sumele de bani au fost ridicate în numerar, o parte dintre acestea au fost achitate furnizorilor reali, iar diferența a fost însușită. în acest fel, cheltuielile de aprovizionare au fost majorate artificial, conducând la micșorarea profitului și implicit la diminuarea impozitelor aferente datorate bugetului de stat.

„În perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăților T. P. SRL și M. P. SRL au fost evidențiate operațiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3 lei, constând în achiziții de 36.252 mc cherestea rășinoase, 2.791 mc cherestea fag și 1.156 mc cherestea stejar care nu s-au derulat în realitate”, a mai precizat DIICOT.

Decizia Tribunalului Alba poate fi atacată cu apel. Datorită faptului că infracțiunile de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală, în forme agravante, pentru care au fost condamnați, se prescriu în luna iulie 2024, cei trei inculpați pot scăpa de închisoare dacă procesul la Curtea de Apel Alba lulia se va prelungi mai mult de un an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

După ce au decontat servicii turistice FICTIVE, cinci POLIȚIȘTI din IPJ Alba, obligați la efectuarea a 30 de zile de muncă în folosul comunității. ”Siguranță și încredere” !

Unirea Ziarul

Publicat

în

După ce au decontat servicii turistice FICTIVE, cinci POLIȚIȘTI din IPJ Alba, obligați la efectuarea a 30 de zile de muncă în folosul comunității. ”Siguranță și încredere” ! Cinci polițiști din IPJ Alba au scăpat de un dosar penal pentru fals și înșelăciune, după ce au decontat ilegal contravaloarea unor servicii turistice de care nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea