Rămâi conectat

Actualitate

Tratamentul pentru viroze respiratorii: Cum se tratează corect? Antibioticele nu sunt cea mai bună soluție

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Tratamentul pentru viroze respiratorii: Cum se tratează corect? Antibioticele nu sunt cea mai bună soluție

În timp ce sezonul infecțiilor respiratorii se instalează cu vigoare, este important să înțelegem cum funcționează sistemul nostru imunitar pentru a face față acestor provocări.

Virozele respiratorii sunt adesea însoțite de o caracteristică vizibilă – ganglionii măriți de volum în zona gâtului. Contrar așteptărilor, acești ganglioni în mod normal nu provoacă durere.

Sistemul nostru imunitar este un complex bine orchestrat de apărare împotriva infecțiilor. Limfocitele T și B, două componente esențiale ale acestui sistem, sunt antrenate în interiorul organismului pentru a deveni imunocompetente. După antrenament, aceste celule sunt eliberate în circulație și circulă constant prin ganglionii limfatici. Aici, ele devin adevărați „soldați” ai sistemului imunitar și sunt capabile să detecteze microbii din mediul înconjurător.

Profesoara universitară dr. Veronica Lazăr de la Facultatea de Biologie explică: „Într-o primă fază, numărul acestor celule este redus, dar, în fața unei infecții, ele încep să se înmulțească rapid. Apare o populație mai numeroasă, capabilă să lupte eficient împotriva invadatorilor.”

Atunci când aceste limfocite detectează prezența unui microb, ele declanșează o luptă imună. În același timp, se multiplică pentru a forma o prezență numerică semnificativă. Acest proces poate duce la mărirea ganglionilor limfatici, care pot fi simțiți sub piele.

Majoritatea infecțiilor de sezon sunt cauzate de virusuri, iar pentru ele nu sunt necesare antibiotice. Utilizarea nejustificată a antibioticelor poate avea efecte adverse. Dr. Angela Crăciunescu, medic specialist ORL, avertizează: „Administrarea antibioticelor poate afecta imunitatea locală, deschizând calea pentru alte infecții. Acest lucru poate duce la probleme cronice la nivelul gurii, deoarece microbii benefici din organism sunt distruși.”

Pentru tratarea infecțiilor virale, se recomandă antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea febrei și inflamației, precum și hidratare adecvată. Tratamentele locale, cum ar fi propolisul, pot fi, de asemenea, de ajutor. Cecilia Caragea, specialist în comunicare medicală, subliniază beneficiile propolisului: „Acesta acționează prin intermediul unui complex de substanțe care atacă virusurile în mai multe moduri, fără a le oferi șansa de a dezvolta rezistență. Propolisul este produs de albine după ce acestea vizitează mugurii și ramurile tinere ale copacilor, iar funcția sa este universală, indiferent de sursa sa.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Detalii noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Ce urmează pentru marele actor după operație Florin Piersic a suferit o operație complicată la Spitalul Foișor din București. În cadrul procedurii chirurgicale dificile, medicii i-au implantat actorului o proteză temporară dotată cu o pompă de antibiotic, destinată să sterilizeze zona afectată. Evoluția postoperatorie a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea