Rămâi conectat

Ştirea zilei

Toaleta-muzeu din Cetatea Alba Carolina: De ce a costat aproape 400.000 de euro și ce pot vedea turiștii în interior

Ziarul Unirea

Publicat

în

Toaleta-muzeu din Cetatea Alba Carolina: De ce a costat aproape 400.000 de euro și ce pot vedea turiștii în interior

Una dintre cele mai scumpe toalete din România a fost amenjată în Cetatea Alba Carolina. Aceasta a costat aproape 400.000 de euro, din fonduri europene și a devenit cunoscută ca toaleta-muzeu.

Denumirea nu este departe de realitate pentru că în incinta toaletei chiar se află un muzeu. Este situată lângă statuia lui Mihai Viteazul, în ”punctul” zero al Cetății Alba Carolina. În imediata apropiere se află Muzeul Unirii, Sala Unirii și Catedrala Romano-Catolică. Intrarea se face prin subteran, iar zona de vestigii este delimitată cu sticlă de cea a WC-urilor.

Spaţiul bine delimitat, cu vestigii medievale reprezintă un traseu de zid al unui fost depozit de făină din secolul al XVII-lea. Este vorba de o construcţie de zidărie din piatră, din care se mai păstrează parţial un traseu de zid în forma literei L. Edificiul poate fi identificat cu magazia de făină, ce apare marcată, cu litera K, pe planul lui Giovanni Morando Visconti, la 1711. Depozitul făcea corp comun cu zidul de protecţie ce delimita incinta Palatului Princiar în perioada medievală (secolele XVI-XVII).

Zidul medieval pus în valoare în incinta toaletei

”Motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar n-a fost neapărat nevoia în sine de existenţă a unui grup sanitar acolo, motivaţia principală a fost punerea în valoare a zidului medieval. Odată cu descoperirea acestuia, la primele săpături din cadrul proiectului de reabilitare a zonei interioare a Cetății, s-a luat hotărârea construirii acestui grup sanitar în zona respectivă”, au declarat reprezentanții Primăriei Alba Iulia la momentul finalizării proiectului, în 2015.

Zona grupului sanitar înglobează o bună bucată din respectivul zid medieval, care este pus în valoare într-o încăpere separată. Astfel că peste aceste lucruri se suprapun lucrările şi dotările specifice unui grup sanitar, cu spaţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

De asemenea, există acces pentru persoanele cu dizabilităţi, o zonă pentru mamă şi copil, în care au acces cei care vor să schimbe bebeluşul, precum şi o cameră tehnică folosită de personalul care deserveşte grupul sanitar.

Finisajele, instalaţiile sanitare, sistemul de ventilaţie, un sistem de supraveghere video la intrarea în zona respectivă, sistemul de taxare, platforma pentru persoanele cu dizabilităţi au ridicat prețul la total la un cost de 1.668.319 de lei, ceea ce a însemnat aproximativ 400.000 de euro. În 2018 s-au derulat lucrări de reabilitare din cauza infiltrării apei în planșeu și desprinderii unor bucăți de marmură la exterior.

Grupul sanitar, la fel ca și celelate din incinta Cetății, va fi administat din ianaurie 2022 de către Serviciul Baze Sportive și Agrement din cadrul Primăriei Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE FOTO-VIDEO | ACCIDENT rutier pe raza localității Șard: Două autoturisme și un autobuz s-au tamponat. Intervin pompierii din Alba Iulia

Bera Larisa

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe raza localității Șard: Două autoturisme și un autobuz s-au tamponat. Intervin pompierii din Alba Iulia Un accident rutier s-a produs luni, 23 decembrie 2024, în jurul orei 10.30, pe raza localității Șard. În incident sunt implicate două autoturisme și un autobuz. Citește și: Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea