Rămâi conectat

Actualitate

„Tiron Albani – Cum s-a făcut Unirea”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Galeriile de Artă din Alba Iulia a avut loc un eveniment cultural dedicat comemorării a 125 de ani de la naşterea prozatorului şi ziaristului Tiron Albani, erou al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Cu această ocazie a fost lansat volumul „Tiron Albani – Cum s-a făcut Unirea” şi a fost organizată o expoziţie de fotografii cu imagini de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”. Volumul de faţă cuprinde „articole suprimate de cenzură din monografia 20 de ani de la Unire de T. Albani”. Volumul este editat şi prefaţat de Istina Sima, iar postfaţa este semnată de prof. univ. dr. Ioan Bedelean. De asemenea, Istina Sima este realizatoarea monografiei satului Gârbova de Sus. Volumul „Cum s-a făcut Unirea” a apărut în 2012 la Editura Aeternitas Alba Iulia.
Alături de Istina Sima, au luat cuvântul istoricul Valer Moga, muzeograful Dorin Giurgiu, Felicia Colda de la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, preotul Eugen Goia de la Câmpeni, iar în final preotul Doru Gheaja a susţinut un moment muzical puternic şi emoţionant, interpretând două piese „Nu uita că eşti român” şi „Ardealule, străbun pământ”.
Expoziţia de fotografii sub titlul „Imagini unice de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918” cuprinde 30 de imagini surprinse de fotograful Unirii Emanuil-Samoilă Mîrza şi a fost extrasă dintr-un album dăruit de fotograf episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. Printre cei prezenţi s-au aflat arheologul Vasile Moga, primarul Horaţiu Josan din Aiud, fostul subprefect Romul Popa, Ioan Bâscă – consilier pe probleme de cultură la CJ Alba.
Tiron Albani s-a născut la 2 martie 1887 la Gârbova de Sus şi a murit la 12 septembrie 1976 la Oradea.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Pro Gârbova de Sus”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba si Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba. (N.I.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea