„Tinerii împotriva drogurilor”: proiect local de prevenire a consumului de droguri adresat copiilor înscrişi la cursurile din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, în parteneriat cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, implementează proiectul local „Tinerii împotriva drogurilor”, având ca tematică prevenirea consumului de droguri.
Proiectul este adresat copiilor şi tinerilor înscrişi la cursurile de dobândire a aptitudinilor artistice din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia.
Obiectivele acestuia vizează informarea, educarea, conştientizarea şi dezvoltarea unor abilităţi personale şi sociale, pentru prevenirea consumului de alcool, tutun şi noi substanţe psihoactive (NSP), iar activităţile cu beneficiarii proiectului – copii şi tineri cu vârstă între 10-18 ani, cursanţi ai instituţiei partenere – se vor desfăşura în perioada octombrie 2017 – iunie 2018.
În anul 2015, Agenția Națională Antidrog a realizat Studiul ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), prin care se urmărește monitorizarea problematicii comportamentelor de consum în rândul elevilor de 16 ani de la nivel european și național, studiul fiind inițiat de Consiliul Suedez de Informaţii privind Alcoolul şi alte Droguri și promovat de Observatorul European de Droguri și Toxicomanii (EMCDDA).
Potrivit rezultatelor Studiului ESPAD, consumul de tutun și alcool continuă să înregistreze valori ridicate în rândul adolescenților de 16 ani din România, fiind peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7%, față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1%, față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7%, față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.
Consumul de droguri ilicite rămâne stabil în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii fiind de 15%. Dintre drogurile ilicite studiate, cel mai mare nivel al consumului este înregistrat de canabis – 8,1%. Urmează: NSP cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6%, cocaină cu 3,3%, LSD sau alte halucinogene – 2,4%, ecstasy – 2,1%, heroină – 1,7%, ketamină – 1,8%, droguri injectabile – 1,3%, crack – 1,2%, amfetamine -1,1%, ciuperci halucinogene – 1,2%, metamfetamine – 1% şi GHB – 1,1%.
După canabis, pe poziţia a doua, în topul celor mai consumate droguri în rândul elevilor din România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP). Astfel, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion au experimentat consumul de NSP, acest tip de consum menţinându-se la acelaşi nivel ca şi în studiul anterior, când a fost pentru prima dată măsurat. Pentru consumul în ultimul an, 3,1% dintre persoanele intervievate au declarat consum de NSP, fiind în scădere faţă studiul anterior, când a fost observată o valoare de 4,2%.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia
23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia Ioan Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii