Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tinerii artiști din Alba care au creat un grup de creație literară, pentru a încuraja arta și apetitul pentru frumos, în comunitatea lor. Cine sunt Tinerii Scriitori Blăjeni

Publicat

în

Tinerii artiști din Alba care au creat un grup de creație literară, pentru a încuraja arta și apetitul pentru frumos, în comunitatea lor. Cine sunt Tinerii Scriitori Blăjeni

Un grup de tineri din Alba și-au unit forțele pentru a crea un grup de creație literară, cu scopul învigorării spiritului creativ al comunității și a încurajării celorlalți iubitori de artă de a munci pentru idealul lor.

Întrebat de ziarulunirea.ro cum a luat naștere grupul său și care este semnificația acestuia, Nicu Stanciu a transmis următoarele: „Grupul TINERI SCRIITORI BLĂJENI a luat naștere în perioada 26 noiembrie – 5 decembrie, în urma apelului meu de a forma un grup de creație literară, cu scopul de a stimula creația literară și interesul comunității pentru literatură.

Eu fiind de profesie și artist plastic, pe lângă profesia de scriitor, m-am inspirat de la numele unei cunoscute mișcări artistice din Regatul Unit al Marii Britanii și anume YOUNG BRITISH ARTISTS, adică TINERI ARTIȘTI BRITANICI. Și mai e o chestie care m-a inspirat, și anume faptul că un creator, fie el artist, scriitor, muzician sau de orice fel, e un om cu un spirit pururi tânăr. Deci TINERI SCRIITORI BLĂJENI ni se potrivește perfect!”

Electrica Furnizare Discount

Mai mult, tânărul artist a fost întrebat de ce a ales să se asocieze cu alți colegi de breaslă, în loc să-și urmeze singur traseul în lumea literaturii.

În acest sens, Nicu Stanciu a răspuns „Pentru că un grup are multe avantaje. Cel mai important avantaj este colaborarea care inevitabil duce la experiență. Am să-ți explic. În prezent, datorită ritmului foarte accelerat al vieții, impus de progresul tehnologic foarte rapid, nimeni parcă nu mai are timp de nimic. Scriitorul nu mai are timp, ca altă dată, să se așeze la masa de scris și scrie pe unde apucă, pe genunchi, în pat, fie în carnețel sau pe foi, fie pe laptop, fie direct pe telefon. Aceste fragmente le vezi apoi publicate pe rețelele sociale, dar foarte greu mai reușesc cei talentați să se adune la un loc și să publice un volum, așa cum se întâmpla în trecut. Iar această fragmentare și dispersare a creației în mediul online, deși foarte bună pe de o parte, în sensul că este adaptată ritmului de viață actual, dând literatură în porții foarte mici cititorului, pe de altă parte este insuficientă. Și nu mi-a trebuit mult să-mi dau seama de acest lucru. Pe de altă parte sunt mulți autori care publică individual, însă foarte puțini mai publică antologii. Pentru că unul din scopurile noastre principale este și publicarea unei antologii. Este foarte greu să aduni oameni laolaltă, toți sunt ocupați cu viața lor, însă și felul în care gândim în prezent, suntem foarte individualiști, face foarte dificilă aproape orice fel de colaborare. S-a pierdut spiritul de comunitate, de echipă și de a împărtăși și a ne bucura de faptul că putem împărtăși. Și tocmai asta am vrut să remediez și de-asta mi-a venit ideea să fac un grup literar. Un alt mare beneficiu al unui grup este colaborarea în plan profesional. Când vezi ce scriu ceilalți, când asculți ideile lor și începi să te compari cu ei la modul obiectiv, ai numai de câștigat. Și este foarte important și să vezi cum ești perceput de ceilalți și ca persoană, dar mai ales ca scriitor. Opiniile, reacțiile și sugestiile lor la opera ta te fac să conștientizezi lucruri despre tine pe care altfel nu le-ai fi observat. Prin urmare dintr-o astfel de colaborare nu ai decât de câștigat. Iar pentru un scriitor experiența de viață este unul din cele mai importante lucruri. Scriitorul și experiența de viață sunt două lucruri inseparabile. Scriitorul nu este altceva decât o iubire profundă și o experiență bogată de viață exprimată în cuvinte într-un mod creativ.”

Mai apoi, artistul a fost invitat să spună câteva cuvinte despre restul colegilor săi, cu care acesta speră să obțină o colaborare trainică și cu multe rezultate pe măsura muncii depuse.

„Membrii grupului sunt șase: Daria Bârsan, Alex Deva, Timeea Ivan, Iulian Mezei, Nicu Stanciu și Anca Tatay.

Suntem toți blăjeni pentru că așa mi-a fost mai ușor să iau legătura cu ei, eu locuind în Blaj, unde am și cei mai mulți prieteni.

Am să-i iau în ordine.

Daria Bărsan

Este traducătoare, manager cultural al Asociației Culturale In Ars Veritas și scriitoare. Scrie multe povestiri despre fapte și întâmplări trăite în drumurile ei prin țară, dar și prin străinătate. Are un stil narativ contemporan, direct și spontan, combinând calitățile unui blogger cu cele ale unui jurnalist de călătorie, cât și cu cele ale unui om complex, inteligent și cu o bogată experiență de viață. Printre povestirile ei se numără Invaziile barbare, Poveste cu popă, Moș Nicolae e o femeie aeriană cu bocanci, Marți 13.  Însă una din cele mai dragi sufletului ei, după cum mi-a spus chiar ea, este Pupă Tata, o povestire pe care o citești cu sufletul și îți rămâne în suflet. Cu vocea unei firi profund analitice, dar și pasionată de aventură și de nou, ea observă, evocă, glumește, compară și separă, face legături, alunecând prin diverse sfere ale culturii și civilizației universale cu o ușurință demnă de invidiat. Iar apoi, când crezi că -Uau!- nu ai unde să mergi mai sus de atât, te surprinde cu ceva care-ți merge la suflet, cu ceva profund și sensibil, ceva de care îți vei aminti pentru tot restul vieții.

Alex Deva

Alex Deva Este arhitect IT, aviator, lingvist, și prozator poliglot. Scrie proză Științifico-Fantastică și Ficțiune Istorică în care deseori tratează, printre altele, teme religioase. Spiritul său Renascentist de om multilateral dezvoltat, în domenii începând de la IT, profesia lui de bază, apoi aviație și lingvistică, până la muzică, radio, film documentar, cât și o curiozitate spre tot ceea ce înseamnă tehnologie și știință, se reflectă pe deplin în opera lui. El însuși spune că ”îmi place să surprind cititorul” și când spune asta de regulă adaugă și un emoticon care zâmbește. A publicat până acum trei romane, din care două în limba engleză și unul în română. Este vorba de Starship Doi, Starship Doi: Wars și Ostatic 2.0: Camera din Teheran, toate trei disponibile pe website-ul retailerului Amazon. În Starship Doi este vorba despre trei personaje care trăiesc la nouă sute de ani distanță unul de celălalt. Unul dintre ei, Aram, un păstor dac din secolul trei care trăiește – unde credeți? – chiar lângă fortul roman numit Apulum. Al doilea personaj e Doina, o fată de doisprezece ani din anul 1111 care trăiește în același loc, iar al treilea este englezul Mark, toți trei ajungând în mod misterios să se întâlnească pe o navă spațială, într-o aventură total ieșită din comun. Primul capitol din Starship Doi va fi inclus în antologia Tineri Scriitori Blăjeni. Între timp Alex a început lucrul la un al patrulea roman, Missing from Heaven, al cărui prim capitol îl vom publica de asemenea în antologia noastră. Vă recomand să îi citiți toate cărțile. Este un scriitor care merită din plin să fie citit și apreciat.

Timeea Ivan

Este studentă la Drept și poetă, membră a Cercului Literar de la Cluj. Supranumită pe drept cuvânt ”Vârf de lance” al poeziei românești, la cei doar nouăsprezece ani ai săi, într-un articol apărut recent în Ziarul Unirea din Alba Iulia, Timeea scrie o poezie cu un stil deschis, liber, puternic și curajos în exprimare, fără constrângeri sau tipare stilistice, un stil în care se simte din plin avântul tinereții, dar și o fire studioasă, harnică, inteligentă și foarte sensibilă.  Poeziile ei au apărut deja în ziare, reviste și publicații de referință în domeniul literar, printre care Ziarul Unirea Alba Iulia, Hyperion, Literatura de Azi, 13 Plus, Apostrof , Salutsighet și altele, demonstrând pe deplin că este o adevărată forță a naturii, ce promite să ajungă în curând pe culmile cele mai înalte ale poeziei contemporane, asta dacă nu cumva a ajuns deja acolo.

Iulian Mezei

Este profesor de Arte Vizuale și artist plastic. El scrie scurte povestiri, un fel de Flash Fiction, cu tematica autobiografică de jurnal intim, descriind în scurtele, dar puternicele lui fragmente de amintiri, întâmplări care i-au marcat într-un mod atât de frumos și de magic copilăria, alături de familie și rude, un bogat arbore genealogic de care el este profund legat și de care își amintește de fiecare dată cu drag. Altele sunt despre anii de școală sau viața de student. Poveștile lui poartă aroma și magia locurilor și vremurilor de altă dată, pe acolo pe unde el a trecut în drumul său prin ceea ce noi numim viață. Printre titlurile lui se numără Armenia și Marea de Corali, Glonțul rusesc, Visul, Primele mele cărți de artă, Părintele fotbalist. Una, care mie mi-a plăcut extraordinar de mult, poartă titlul Farmacia bunicii. Este despre un elixir magic din care, dacă bei, te vindeci de toate bolile și devii nemuritor.

Nicu Stanciu

Este artist plastic, prozator și poet, inițiator și promotor al grupului. El scrie și poezie și proză și este foarte greu – eu cel puțin nu recomand asta nimănui – să-l încadrezi în vreun curent literar ori stil. Eu l-aș numi Ultimul Mare Romantic, deși ar fi tragic ca el să fie ultimul, pentru că lumea are nevoie în permanență de creatori care să inoveze, adaptând astfel esența perenă a spiritului la limbajul și nevoile permanent schimbătoare ale fiecărei epoci, respectiv ale fiecărei generații. A publicat până acum romanul Colecționarul, în care este vorba de viața unui colecționar de artă, primul roman care tratează pe larg acest subiect din Istoria Literaturii Universale, și volumul de versuri Cuvinte, în care se regăsesc puternice influențe a cel puțin șase sau șapte dintre numele marii ale poeziei românești, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Octavian Goga, Adrian Păunescu și mulți alți poeți contemporani. A mai publicat și volumul de poezii în limba engleză intitulat Life, an Ocean, în care, la fel cum spune și titlul, tema principală, viața, este prezentată sub forma unor episoade lirice dinamice și variate, cu influențe multiple, fiind asemuită de autor cu un ocean. În poezia și în proza lui se regăsesc și alte numeroase infuzii tematice și stilistice ale căror rădăcini, cronologic vorbind, se întind pe multe mii de ani de istorie a Literaturii Universale, începând de la Scrierile Biblice și Mitologiile Popoarelor Antice din zona Indo-Europeană, cum ar fi cea Mesopotamiană și Greacă, până la poezia lui Rumi, marele poet sufist, și apoi, trecând prin mitologiile Evului Mediu, reprezentate în lucrări cum sunt Cântecul Nibelungilor și cele două Edde, Edda în Proză și Edda Poetică, Cântecul lui Roland și multe altele, prin basmele populare românești și universale, și până în prezent, la mari autori români și străini, poeți și prozatori deopotrivă, cel puțin câteva zeci, pe care din lipsă de timp și spațiu nu i-am mai amintit aici. Nicu Stanciu este un creator care își înnoiește continuu stilul literar, asta ajungând până la dizolvarea conceptului de stil, ceea ce pentru mulți este fie egal cu amatorismul, fie cu o anarhie stilistică. Însă el consideră că ambele sunt niște complimente extraordinare, amator venind de la AMARE adică A IUBI, în timp ce anarhia stilistică nu este altceva decât o exprimare a haosului primordial din care a fost creat TOTUL, haosul nefiind altceva decât ceea ce noi nu cunoaștem. Pentru Nicu Stanciu stilul, convențiile și maniera de exprimare nu sunt atât de importante, pentru că, zice el, ”acestea sunt doar forma” în care se manifestă conținutul. Important pentru Nicu este tocmai conținutul, adică ceea ce el vrea să transmită cititorului, sau mai corect spus ceea ce Universul vrea să transmită prin intermediul Creației Sale. Pentru că, să nu uităm, scriitorul este doar o mică prismă prin care lumina își arată fața în lume, una din multele feluri de prisme.

Anca Tatay

Este bibliotecar, Cercetător Doctor în Istoria Artei, Istoria Cărții (cu aplecare specială pe gravura de carte românească veche) și scriitoare. Talentul de prozator al Ancăi, pe care l-am descoperit într-o fascinantă și absolut mesmerizantă povestire, pe care am citit-o recent în revista Astra Blajeană, este un talent nativ moștenit de la ”strămoșii strămoșilor strămoșilor noștri”, cum dealtfel chiar eu am zis într-o recenzie a textului respectiv pe care am scris-o recent. Textul se numește ”Universul Pierdut” și este o capodoperă din multe puncte de vedere, printre altele fiind și un mic tezaur lingvistic popular de termeni arhaici transilvăneni specifici zonei Vinț-Alba. Deși Anca Elisabeta Tatay este Cercetător Doctor în Istoria Artei, fiind distinsă, pe lângă numeroase premii și recunoașteri naționale și internaționale, cu ”Premiul „George Bariţiu” al Academiei Române”, cât și cu ”Premiul ASTRA pe anul 2007 pentru Istorie şi critică plastică”, profesia ei de bibliotecar, cât și copilăria trăită în sânul satului tradițional românesc, cu ”Buna” și ”Moșu”, ca să preiau cei doi termeni care ei îi sunt atât de dragi, fac din ea, pe lângă un fin observator al narațiunii vieții, și un prozator adevărat, care știe să se desprindă, atunci când povestește, de rigurozitatea clișeului profesional al omului de știință, dar păstrează totodată acea claritate obiectivă a detașării de sentimente a gânditorului, și nu fiindcă nu simte, ci paradoxal, tocmai ca prin acest exercițiu de conștiință și autocontrol, să știe doza la modul impecabil părțile firului narativ, punând astfel în valoare și mai mult Simțirea. Iar acestea toate vin la pachet cu harul de povestitor al țăranului român autentic, moștenit de la Moșu, și cu o adâncă emoție lirică specifică adevăraților creatori cu suflet de artist.”

Nu în ultimul rând, acestora li s-a cerut să povestească despre antologia pe care ei doresc să o publice. În acest sens, Nicu Stanciu a transmis următoarele: „În primul rând să nu vă speriați pentru că nu va fi foarte stufoasă și nici greu de citit. Ideea este puțin și bun, nu mult și prost. Și plus de asta foarte variat, ca să nu plictisim cititorul, dar și ca să răspundem nevoilor și gusturilor variate ale iubitorilor de literatură. Va conține atât proză cât și poezie de cea mai bună calitate, situată la cel mai înalt nivel artistic-literar din prezent, și va apărea sperăm în perioada februarie-martie anul viitor. Designul coperții a fost deja finalizat și este superb, autorul fiind designerul blăjean Sergiu Băcioiu, căruia îi mulțumim.”

Ca și încheiere, tânărului artist a fost întrebat dacă ar dori să împărtășească niște ultime cuvinte cu cititorii noștri.

„Da. Le mulțumesc prietenilor mei pentru că au răspuns chemării mele de a forma un grup literar de factură nouă. Mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în demersul nostru, de la început și până în prezent. Vă mulțumim tuturor! Căutați-ne pe Facebook, dați like la pagină și stați cu ochii pe noi!”

Publicitate

Ştirea zilei

Regele Cetății din Alba Iulia: Cum poate să „stăpânească” cineva o treime din cetate pe 800 de euro pe lună

Publicat

în

Regele Cetății din Alba Iulia: Cum poate să „stăpânească” cineva o treime din cetate pe 800 de euro pe lună

Primăria Alba Iulia încearcă să obţină în justiţie suspendarea unei decizii emisă de Curtea de Conturi a României prin care au fost dispuse o serie de măsuri pe care trebuie să le ducă la îndeplinire ca urmare a auditului financiar din anul 2020.

Inspectorii Camerei de Conturi Alba au descoperit faptul că administraţia locală nu a calculat şi nu a încasat majorările de întârziere în cazul a cinci contracte de asociere încheiate cu entităţi private şi a plătit nelegal venituri salariale pentru patru persoane angajate în cadrul Direcţiei Programe din cadrul instituţiei.

Electrica Furnizare Discount

În cazul salariilor ilegale, s-a constatat că 4 angajaţi au primit sporuri salarile de până la 50% şi în acelaşi timp au mai beneficiat fiecare de câte un contract individual de muncă pe perioada determinată cu timp parţial (4 ore/zi), pentru aceeaşi activitate.

Tribunalul Alba a respins pe 20 decembrie 2021 cererea administraţiei locale, motivând că în niciunul din cele două situaţii nu există o pagubă iminentă sau un caz bine justificat care să impună o asemenea soluţie. Primăria Alba Iulia a contestat hotărârea Tribunalului. În total, este vorba despre o sumă de circa 310.000 de lei.

O treime din Cetate pentru 800 de euro

Inspectorii de conturi au constatat că angajaţii Primăriei Alba Iulia au ”uitat” să calculeze majorările de întârziere pentru neplata în termen a beneficiilor asocierii în cazul a 5 contracte de asociere, fiind diminuate nejustificat veniturile din proprietate cuvenite UAT, în perioada 2018-2020, cu suma totală de 199.484,75 lei.

Este vorba despre contracte încheiate cu societăţi care administrează spaţii din Cetatea Alba Carolina. Contestaţia adminstraţiei locale vizează doar două contracte de asociere încheiate cu reprezentanţii societăţilor care au derulat lucrările principale de restaurare a Cetăţii. Primul contract a fost încheiat în 2006 cu Corint SRL, cesionat ulterior societăţii Corint Hotel Medieval SRL, iar al doilea în 2008 cu Grup Corint SRL. Cele două societăţi au concesionat o parte din spaţiile Cetăţii Alba Carolina respectiv Hotelul Medieval, Traseul celor Trei Fortificaţii, parterul Porţii a IV-a şi tunelul de acces spre inelul exterior al fortificaţiei şi spre oraş.

Contractul de concesiune a aproape o treime din Cetatea Alba Carolina, din anul 2006, a fost încheiat pe o perioadă de 49 de ani şi a prevăzut plata către bugetul local a unui procent de 10% din profitul net realizat de din exerciţiul financiar al fiecărui an calendaristic, dar nu mai puţin de 800 euro/lună. În cazul contractului din 2008 valoarea este de 200 euro/lună. În perioada 2018 – 2020, cele două firme nu au plătit la timp datoriile la bugetul local şi au fost ”iertate” de funcţionari pentru majorările de întârziere obligatorii, care sunt prevăzute de legislaţie.

Sporuri ilegale pentru patru angajaţi

În a doua situaţie, Curtea de Conturi a stabilit că au fost majorate nelegal cheltuielile de personal ale instituţiei pe anul 2020 cu suma de 114.710 lei în cazul a patru persoane angajate, având statutul de personal contractual în cadrul aparatului de specialitate al primarului-Direcţia Programe. Acestea au fost numite în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, activitate pentru care li s-a aplicat majorarea salarială de până la 50% şi în acelaşi timp au mai beneficiat fiecare de câte un contract individual de muncă pe perioada determinată cu timp parţial (4 ore/zi), tot pentru aceeaşi activitate (implementare proiecte cu finanţare nerambursabilă). Valoarea cumulată a veniturilor salariale lunare a celor patru persoane a depăşit indemnizaţia de viceprimar, ”fapt ce contravine prevederilor legale in vigoare”.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

DOCUMENT|  Noi RESTRICȚII în ALBA pentru pentru orașele: Abrud, Baia de Arieș și comunele: Câlnic, Ciuruleasa, Jidvei și Ohaba. Hotărâre CJSU

Publicat

în

DOCUMENT|  Noi RESTRICȚII în ALBA pentru pentru orașele: Abrud, Baia de Arieș și comunele: Câlnic, Ciuruleasa, Jidvei și Ohaba. Hotărâre CJSU

COMITETUL JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ALBA: HOTĂRÂREA nr. 16 din 20.01.2022 privind constatarea ratei de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 20.01.2022 și stabilirea măsurilor de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 la nivelul unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba

HOTĂRÂREA nr. 1 din 07.01.2022 poate fi consultată integral AICI

Având în vedere rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de COVID–19 la nivelul tuturor unităților administrativ–teritoriale din județul Alba, la data de 20.01.2022, transmisă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba de către Direcția de Sănătate Publică Alba prin adresa nr. 924 din 20.01.2022;

Electrica Furnizare Discount

În conformitate cu:

Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID–19, cu modificările și completările ulterioare;

Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic;

O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare;

H.G. nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, cu modificările și completările ulterioare;

H.G. nr. 34/06.01.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 08 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;

Ținând cont de:

prevederile art. 10 din Regulamentul-cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență, aprobat prin H.G. nr. 1491/2004;

prevederile art. 23 alin. (1) din Regulamentul de Organizare și Funcționare a C.J.S.U. Alba, aprobat prin Ordinul Prefectului județului Alba nr. 336/25.07.2017, cu modificările și completările ulterioare;

În temeiul dispozițiilor art.13 alin.2 anexa 3 la H.G. nr. 34/06.01.2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 08 ianuarie 2022,

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 20.01.2022,

HOTĂRĂȘTE:

Art.1 – (1) Se constată încadrarea în limitele incidenței cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 20.01.2022, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei care este parte integrantă din prezenta hotărâre;

(2) Măsurile stabilite pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba, sunt cele prevăzute în Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.1 din 07.01.2022, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, conform anexei la prezenta hotărâre;

(3) Măsurile prevăzute în anexa la prezenta hotărâre pentru orașele: Abrud, Baia de Arieș și comunele: Câlnic, Ciuruleasa, Jidvei și Ohaba intră în vigoare începând cu data de 21.01.2022 ora 00:00, și se aplică pentru o perioadă de 14 zile.

Art.2 – Hotărârile adoptate de C.J.S.U. Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Art 3. – Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, la toate U.A.T. – urile de pe raza județului Alba,în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție. De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.

Anexă la HOTĂRÂREA nr.16 a C.J.S.U. Alba din 20.01.2022 : Măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în funcție de rata de incidenţă cumulată la 14 zile, la data de 20.01.2022, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza judeţului Alba

Nr. crt. Unitatea administrativ-teritorială Rata de incidenţă la 14 zile/1000 locuitori Se aplică măsurile prevăzute în Hotărârea CJSU Alba nr.1 din 07.01.2022: Perioada de aplicare a măsurilor

1. MUNICIPIUL ALBA IULIA 6.98 art.1 lit.A și D 12.01.2022 ora 00:00 – 25.01.2022 ora 24:00

2. MUNICIPIUL AIUD 6.20 art.1 lit.A și D 17.01.2022 ora 00:00 – 30.01.2022 ora 24:00

3. MUNICIPIUL BLAJ 2.08 art.1 lit.A și C 08.01.2022 ora 00:00 – 21.01.2022 ora 24:00

4. MUNICIPIUL SEBEŞ 4.59 art.1 lit.A și D 17.01.2022 ora 00:00 – 30.01.2022 ora 24:00

5. ORAŞ ABRUD 3.68 art.1 lit.A și D 21.01.2022 ora 00:00 – 03.02.2022 ora 24:00

6. ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 1.06 art.1 lit.A și C 21.01.2022 ora 00:00 – 03.02.2022 ora 24:00

7. ORAŞ CÂMPENI 1.82 art.1 lit.A și C 16.01.2022 ora 00:00 – 29.01.2022 ora 24:00

8. ORAŞ CUGIR 5.03 art.1 lit.A și D 18.01.2022 ora 00:00 – 31.01.2022 ora 24:00

9. ORAŞ OCNA MUREŞ 3.54 art.1 lit.A și D 18.01.2022 ora 00:00 – 31.01.2022 ora 24:00

10. ORAŞ TEIUŞ 2.51 art.1 lit.A și C 15.01.2022 ora 00:00 – 28.01.2022 ora 24:00

11. ORAŞ ZLATNA 1.28 art.1 lit.A și C 19.01.2022 ora 00:00 – 01.02.2022 ora 24:00

12. ALBAC 4.10 art.1 lit.A și D 20.01.2022 ora 00:00 – 02.02.2022 ora 24:00

13. ALMAŞU MARE 2.50 art.1 lit.A și C 19.01.2022 ora 00:00 – 01.02.2022 ora 24:00

14. ARIEŞENI 1.95 art.1 lit.A și C 12.01.2022 ora 00:00 – 25.01.2022 ora 24:00

15. AVRAM IANCU 0.70 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

16. BERGHIN 1.05 art.1 lit.A și C 16.01.2022 ora 00:00 – 29.01.2022 ora 24:00

17. BISTRA 1.77 art.1 lit.A și C 20.01.2022 ora 00:00 – 02.02.2022 ora 24:00

18. BLANDIANA 11.49 art.1 lit.A și D 16.01.2022 ora 00:00 – 29.01.2022 ora 24:00

19. BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.00 art.1 lit.A și C 08.01.2022 ora 00:00 – 21.01.2022 ora 24:00

20. BUCIUM 0.71 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

21. CÂLNIC 2.06 art.1 lit.A și C 21.01.2022 ora 00:00 – 03.02.2022 ora 24:00

22. CENADE 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

23. CERGĂU 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

24. CERU-BĂCĂINŢI 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

25. CETATEA DE BALTĂ 0.33 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

26. CIUGUD 6.45 art.1 lit.A și D 08.01.2022 ora 00:00 – 21.01.2022 ora 24:00

27. CIURULEASA 1.77 art.1 lit.A și C 21.01.2022 ora 00:00 – 03.02.2022 ora 24:00

28. CRĂCIUNELU DE JOS 0.47 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

29. CRICĂU 2.04 art.1 lit.A și C 09.01.2022 ora 00:00 – 22.01.2022 ora 24:00

30. CUT 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

31. DAIA ROMÂNĂ 5.75 art.1 lit.A și D 19.01.2022 ora 00:00 – 01.02.2022 ora 24:00

32. DOŞTAT 0.99 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

33. FĂRĂU 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

34. GALDA DE JOS 2.24 art.1 lit.A și C 16.01.2022 ora 00:00 – 29.01.2022 ora 24:00

35. GÂRBOVA 2.78 art.1 lit.A și D 09.01.2022 ora 00:00 –

36. GÂRDA DE SUS 0.68 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

37. HOPÂRTA 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

38. HOREA 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

39. IGHIU 4.38 art.1 lit.A și D 18.01.2022 ora 00:00 – 31.01.2022 ora 24:00

40. ÎNTREGALDE 1.82 art.1 lit.A și C 19.01.2022 ora 00:00 – 01.02.2022 ora 24:00

41. JIDVEI 1.13 art.1 lit.A și C 21.01.2022 ora 00:00 – 03.02.2022 ora 24:00

42. LIVEZILE 5.15 art.1 lit.A și D 18.01.2022 ora 00:00 – 31.01.2022 ora 24:00

43. LOPADEA NOUĂ 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

44. LUNCA MUREŞULUI 3.92 art.1 lit.A și D 11.01.2022 ora 00:00 – 24.01.2022 ora 24:00

45. LUPŞA 3.14 art.1 lit.A și D 20.01.2022 ora 00:00 – 02.02.2022 ora 24:00

46. METEŞ 7.22 art.1 lit.A și D 15.01.2022 ora 00:00 – 28.01.2022 ora 24:00

47. MIHALŢ 0.31 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

48. MIRĂSLĂU 0.51 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

49. MOGOŞ 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

50. NOŞLAC 2.75 art.1 lit.A și D 17.01.2022 ora 00:00 – 30.01.2022 ora 24:00

51. OCOLIŞ 0.00 art.1 lit.A și C 08.01.2022 ora 00:00 – 21.01.2022 ora 24:00

52. OHABA 1.69 art.1 lit.A și C 21.01.2022 ora 00:00 – 03.02.2022 ora 24:00

53. PIANU 0.28 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

54. POIANA VADULUI 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

55. PONOR 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

56. POŞAGA 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

57. RĂDEŞTI 0.79 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

58. RÂMEŢ 0.00 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

59. RIMETEA 7.05 art.1 lit.A și D 19.01.2022 ora 00:00 – 01.02.2022 ora 24:00

60. ROŞIA DE SECAŞ 1.25 art.1 lit.A și C 18.01.2022 ora 00:00 – 31.01.2022 ora 24:00

61. ROŞIA MONTANĂ 0.74 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

62. SĂLCIUA 0.72 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

63. SĂLIŞTEA 2.14 art.1 lit.A și C 16.01.2022 ora 00:00 – 29.01.2022 ora 24:00

64. SÂNCEL 0.78 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

65. SÂNTIMBRU 8.36 art.1 lit.A și D 12.01.2022 ora 00:00 – 25.01.2022 ora 24:00

66. SĂSCIORI 2.31 art.1 lit.A și C 11.01.2022 ora 00:00 – 24.01.2022 ora 24:00

67. SCĂRIŞOARA 0.67 art.1 lit.A și C 08.01.2022 ora 00:00 – 21.01.2022 ora 24:00

68. ŞIBOT 1.28 art.1 lit.A și C 18.01.2022 ora 00:00 – 31.01.2022 ora 24:00

69. SOHODOL 2.99 art.1 lit.A și C 15.01.2022 ora 00:00 – 28.01.2022 ora 24:00

70. ŞONA 0.46 art.1 lit.A și B până la modificarea scenariului

71. ŞPRING 4.78 art.1 lit.A și D 20.01.2022 ora 00:00 – 02.02.2022 ora 24:00

72. STREMŢ 1.23 art.1 lit.A și C 14.01.2022 ora 00:00 – 27.01.2022 ora 24:00

73. ŞUGAG 1.76 art.1 lit.A și C 10.01.2022 ora 00:00 – 23.01.2022 ora 24:00

74. UNIREA 3.70 art.1 lit.A și D 14.01.2022 ora 00:00 – 27.01.2022 ora 24:00

75. VADU MOŢILOR 2.35 art.1 lit.A și C 17.01.2022 ora 00:00 – 30.01.2022 ora 24:00

76. VALEA LUNGĂ 1.61 art.1 lit.A și C 19.01.2022 ora 00:00 – 01.02.2022 ora 24:00

77. VIDRA 4.60 art.1 lit.A și D 15.01.2022 ora 00:00 – 28.01.2022 ora 24:00

78. VINŢU DE JOS 2.91 art.1 lit.A și C 16.01.2022 ora 00:00 – 29.01.2022 ora 24:00

Citește mai mult

Ştirea zilei

CRIZA prețurilor la energie: Este afectat Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia de aceste scumpiri? Ce demersuri a întreprins instituția, în numele pacienților

Publicat

în

CRIZA prețurilor la energie: Este afectat Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia de aceste scumpiri? Ce demersuri a întreprins instituția, în numele pacienților

Scumpirile la electricitate şi gaze naturale afectează şi instituţiile publice, nu doar consumatorii casnici.  Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a realizat toate demersurile necesare pentru a beneficia de cele mai bune prețuri de pe piață, spun reprezentanții acestuia, iar procedurile de achiziții se realizează prin bursă.

La gaz, au adăugat aceștia, conform OUG 118/2021 prețul maxim nu va depăși suma de 250 lei/MWh întrucât spitalul a formulat cerere către furnizorul de gaz pentru plafonare. Astfel, tarifele nu vor putea crește mai mult de 2,5 ori. Noul contract, cu noile scumpiri, a intrat în vigoare începând cu ianuarie 2022 și nu avem încă facturi pentru luna ianuarie.

Electrica Furnizare Discount

CITEȘTE ȘI: Noile PREȚURI PLAFONATE, la energie și gaze: Cât vor plăti românii pentru un kilowat de la 1 februarie. Anunțul premierului

Care este situația facturilor din decembrie 2021, comparativ cu decembrie 2020

„La gaz, în decembrie 2021, valoarea facturii a fost mai redusă, cu 42%, față de luna decembrie 2020, dar și consumul de gaze a fost mai redus, cu 13%, în decembrie 2021 față de luna decembrie 2020. (așa cum am precizat, noul contract intră în vigoare în ianuarie 2022 când facturile vor fi mai mari, dar nu vor depăși plafonul per MWh).

La energia electrică scumpirile s-au produs, iar prețul per MWh, de luna trecuta, va fi similar cu cel din aceasta luna. Astfel, în decembrie 2021, am plătit o factură mai mare, cu 90%, față de decembrie 2020, dar și cantitatea de energie electrică consumată a fost mai mare, cu 25%, în luna decembrie 2021 față de luna decembrie 2020 (și la energia electrică beneficiem de un preț sub plafon).”

Aceste date au fost transmise de către reprezentanții Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, la solicitarea ZiarulUnirea.ro

SJU Alba Iulia se numără astfel printre unitățile medicale cele mai „norocoase”, din țara noastră, în ceea ce privește valoarea facturilor la utilități care trebuie achitate.

Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” din Huși a primit o factură de 80.000 de lei, doar la gaze, conform cu noile prețuri.

În condiţiile în care, în cursul anului 2021, toate facturile la apă, gaze şi electricitate, pe o lună, însumau, în medie, o cheltuială de aproximativ 96.000 de lei, scrie publicația Vremea Nouă.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare