Actualitate
Tinere aduse în Alba Iulia și FOLOSITE de proxeneți pentru a face bani prin metoda „sex touring”: Au fost „plimbate” prin toată țara pentru clienți
Tinere aduse în Alba Iulia și FOLOSITE de proxeneți pentru a face bani prin metoda „sex touring”: Au fost „plimbate” prin toată țara pentru clienți
În ultimii ani, un nou fenomen asociat prostituției a prins avans în România, fiind vorba despre „sex-touring” sau turism sexual.
Concret, unul sau ai mulţi proxeneţi ”administrează” serviciile unor prostituate pe care le plimbă din oraş în oraş unde se prostituează. Aceştia le găsesc femeilor spaţiile de cazare şi le caută clienţi, în special prin intermediul unor anunţuri pe site-uri specializate. Câştigurile finale sunt foarte mari.
„Metoda presupune schimbarea la o anumită perioadă de timp a spaţiilor de cazare, precum şi a localităţilor, în care persoanele de sex feminin practicau prostituţia sau erau exploatate sexual”, au explicat anchetatorii unui dosar recent trimis în judecată.
Este vorba despre o grupare constituită în cursul anului 2017, ai cărei membrii, în perioada martie 2017 – martie 2018, prin folosirea metodei cunoscută cu denumirea de „touring” – turism sexual au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunilor de proxenetism, trafic de persoane şi trafic de minori.
Astfel, mai multe tinere (unele dintre acestea fiind chiar minore) care de regulă proveneau din familii dezorganizate cu o situaţie materială precară, fiind racolate de membrii grupului din zona rurală a municipiului Medgidia din judeţul Constanţa şi transportate pe raza altor localităţi din ţară (Suceava, Bistriţa, Cluj-Napoca, Sibiu, Zalău, Arad, Baia Mare, Oradea, Alba Iulia, Târgu-Jiu, etc.), unde erau cazate în apartamente închiriate în regim hotelier sau chiar în unităţi hoteliere şi, unde, prin acte de determinare, înlesnire şi/sau constrângere, au întreţinut raporturi şi acte sexuale contra cost cu diverşi „clienţi”, iar banii astfel obţinuţi au revenit membrilor grupului în funcţie de participaţia fiecăruia.
Mai multe persoane sunt judecate la Tribunalul Suceava. Acuzaţiile sunt de constituirea unui grup infracţional organizat, în modalitatea iniţierii şi constituirii, trafic de minori şi proxenetism.
Membrii grupului le instruiau pe tinere cu privire la modul gestionării anunţurilor postate, astfel încât acestea să fie primele în lista de căutări afişată de site, urmărindu-se racolarea unui număr mai mare de „clienţi” şi, în final, obţinerea unor sume mai mari.
De asemenea, erau instruite cu privire la tarifele practicate, precum şi cu privire la modul de abordare a „clienţilor”, fiind stabilind aceleaşi tarife când acţionau pe raza aceleiaşi localităţi. De exemplu, pe raza municipiului Suceava membrii grupului impuneau practicarea unor tarife mai mari, respectiv 150 de lei pentru un singur act sexual normal sau oral (cu finalizare), 250 de lei pentru o oră şi 400 de lei pentru sex anal, în timp ce pe raza altor localităţi ca Târgu-Jiu, Arad sau Oradea s-au practicat tarife mai mici.
Proxeneţii şi-au stabilit localităţile din ţară în care să acţioneze eficient, având ca scop final maximizarea câştigurilor. Astfel, urmăreau ca în aceeaşi perioadă, pe raza aceleiaşi localităţi, să practice prostituţia sau să exploateze sexual cel mult de 3-5 tinere, sens în care la diferite intervale de timp localitatea, respectiv locaţia, erau schimbate.
Urmărite şi supravegheate
Persoanele care practicau prostituţia sau au fost exploatate sexual erau supravegheate direct de membrii grupului care, prin modul în care s-au organizat, urmăreau să aibă un control asupra acestora şi a sumelor încasate de la „clienţi”. Aceştia locuiau în aceleiaşi clădiri folosite la practicarea prostituţiei, le controlau prin intermediul telefoanelor mobile în ipoteza în care nu se aflau în spaţiile închiriate, le solicitau la diferite intervale de timp predarea sumelor de bani obţinute
Banii erau remişi în mod direct, iar în unele cazuri sumele erau puse la dispoziţia membrilor grupului prin mijloace electronice de pltă. Pentru a ascunde legăturile dintre membrii grupului şi tinerele care practicau prostituia sau erau exploatate sexual, banii erau transferaţi unor rude (părinţi, fraţi, veri) sau persoane din anturajul membrilor (prieteni, concubine, etc.). Procurorii DIICOT au reuşit să probeze obţinerea unor venituri totale din activităţile infracţionale de circa 870.000 de lei.
Pe 25 noiembrie 2021, doi dintre cei nouă inculpaţi au fost codnamnaţi la pedepse cu închisoarea cu suspendare, după ce au recunoscut faptele. Unul a primit 2 ani şi 6 luni cu suspednare sub supraveghere pe un termen de doi ani pentru proxenetism, iar al doilea a fost condamnat la 3 ani cu executare pentru constituirea unui grup infracţional organizat. În cazul celorlalţi şapte inculpaţi, cauza a fost disjunsă, iar judecata va continua.
Actualitate
Simulare Evaluare Națională 2023, în Alba: Nici 30% dintre elevi NU au luat peste nota 7 la matematică
Matematica se dovedește a fi proba de foc și anul acesta la examenele naţionale.
În țară, note peste 5 la această disciplină au obţinut 59,2% dintre elevi. Mai puţin faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 60,58% de astfel de note. Doar 6.5% dintre elevi au obţinut note mai mari de 9 şi doar 0.8%, adică 1.358 de elevi au luat nota 10.
Simulare Evaluare Națională 2023 în Alba
Limba și literatura română – 1.347 note sub 7 (51,02%)
– 2.640 elevi prezenți din 2.823 înscriși
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 47
2 – 2,99: 160
3 – 3,99: 166
4 – 4,99: 234
5 – 5,99: 349
6 – 6,99: 391
7 – 7,99: 449
8 – 8,99: 514
9 – 9,99: 327
10: 3 note.
Matematică – 1.879 note sub 7 (71,36%)
– 2.633 elevi prezenți din 2.823 înscriși
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 36
2 – 2,99: 179
3 – 3,99: 344
4 – 4,99: 415
5 – 5,99: 527
6 – 6,99: 378
7 – 7,99: 273
8 – 8,99: 260
9 – 9,99: 192
10: 29 note.
Limba și literatura maternă – 82 elevi prezenți
Distribuția notelor pe tranșe:
1 – 1,99: 0
2 – 2,99: 1
3 – 3,99: 9
4 – 4,99: 7
5 – 5,99: 15
6 – 6,99: 12
7 – 7,99: 21
8 – 8,99: 12
9 – 9,99: 5
10: 0 note.
Actualitate
Clasa pregătitoare 2023, în Alba: ASTĂZI sunt afișate circumscripțiile școlare. Părinții vor afla numărul de clase
Clasa pregătitoare 2023, în Alba: ASTĂZI sunt afișate circumscripțiile școlare. Părinții vor afla numărul de clase
Joi, 30 martie, sunt afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare pentru clasa pregătitoare 2023, potrivit calendarului oficial.
Părinții vor afla numărul de clase pregătitoare de la fiecare unitate de învățământ. Aceste informații vor fi postate pe site-ul școlii, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar. Înscrierea în clasa pregătitoare are loc în perioada 3-18 mai.
„30 martie 2023: Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar”, conform calendarului.
Tot astăzi, vor fi publicate și informații referitoare la posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare, după cum se arată în calendar.
„Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă există, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.”
Centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională vor posta, pe 3 aprilie, modelul de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv.
Copiii care au fost în străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic.
3 aprilie 2023: „Postarea pe site-ul centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE) a modelului de cerere-tip (anexa nr. 2 la Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.445/2022) pentru evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv şi care:
nu au frecventat grădiniţa;
s-au întors din străinătate.
Afişarea programului de evaluare a copiilor la avizierul şi pe site-ul CJRAE/CMBRAE.
Postarea pe site-ul inspectoratelor şcolare, respectiv al unităţilor de învăţământ cu nivel preşcolar/primar a modelului de cerere-tip pentru evaluarea dezvoltării copiilor care au frecventat grădiniţa şi care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 inclusiv.”
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 au nevoie de recomandare de la grădiniță sau de la unitatea de învățământ la care sunt, pentru înscrierea în învățământul primar.
Când și unde se realizează evaluarea copiilor?
Evaluarea copiilor de către CJRAE/CMBRAE este programată în perioada 5 – 26 aprilie 2023. Evaluarea se face atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât şi în diferite centre din județ/municipiul Bucureşti, cu prioritate în grădinițe.
Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, se arată în metodologie.
Actualitate
DEZASTRU la simulare Evaluare Națională 2023: Peste 40% dintre elevi au luat sub 5 la matematică
DEZASTRU la simulare Evaluare Națională 2023: Peste 40% dintre elevi au luat sub 5 la matematică
Matematica se dovedește a fi proba de foc și anul acesta la examenele naţionale.
Note peste 5 la această disciplină au obţinut 59,2% dintre elevi. Mai puţin faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 60,58% de astfel de note. Doar 6.5% dintre elevi au obţinut note mai mari de 9 şi doar 0.8%, adică 1.358 de elevi au luat nota 10.
Rezultate simulare Evaluare Națională. 251 de elevi au obținut nota 10 la limba română
La română situaţia se prezintă mai bine faţă de anul trecut. Vorbim de note mai mari sau egale cu 5 obţinute de 75,3% – cu 5 procente mai mult decât anul trecut. (70,53% în 2022). Note de peste 9 au luat 11,4%, iar 251 de elevi (0,2%) au obținut nota 10.
În ceea ce priveşte limba şi literatura maternă, s-au înregistrat 81.7% note mai mari sau egale dect 5, iar 17 elevi au obţinut nota maximă.
Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii trecuți la română matematică și disciplina la alegere pentru elevii de clasa a 12-a
„Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, aceste note pot fi trecute în catalog. De asemenea, în mod obligatoriu, aceste rezultate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare”, potrivit ministerului Educației.
Ce urmează după simularea Evaluării Naționale 2023
Următorul pas din acest an pentru elevii de clasa a VIII-a este chiar examenul de Evaluare Naţională 2023 propriu-zis. Înscrierile sunt prevăzute pentru perioada 6 – 9 iunie.
Prima probă scrisă, cea la română, va fi pe 19 iunie. Urmează proba scrisă la matematică, două zile mai târziu, pe 21 iunie. Limba maternă, pentru elevii cu studii la o şcoală într-o limbă a minorităţilor, va avea loc pe 22 iunie.
Primele rezultate la Evaluarea Naţională 2023 sunt afişate pe 28 iunie. După soluţionarea contestaţiilor, sunt afişate rezultatele finale, pe 4 iulie.
Calendarul Evaluării Naționale 2023
► 6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la Evaluarea Națională
► 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
► 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
► 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
► 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
► 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
► 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
► 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
► 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Mesaje amuzante de 1 Aprilie: SMS-uri și mesaje pe care le poți trimite prietenilor de Ziua Păcălelilor
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Mama tânărului din Alba Iulia care şi-a omorât copilul de un an, rupe tăcerea: ”Eu le-am zis clar: Spargeți ușa, orice minut contează”. Părinții bebelușului s-ar fi cunoscut pe o platformă de sinucigași
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier la ieșire din Alba Iulia: Trei persoane au ajuns la SPITAL, în urma unei coliziuni între două autoturisme
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
VIDEO| Noua sală de desfășurare a probei teoretice în vederea obținerii permisului de conducere a fost inaugurată în incinta Mercur City Center: Are 14 stații de lucru și sistem de supravegere performant
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
VIDEO| Prezență surpriză în Cetatea Alba Carolina: Mihai Leu și al său Ferrari 458 Challenge au întors toate privirile