Cultură Educație
Ţigani!
Este atâta încrâncenare – uneori chiar şi în propriile mele scrieri, recunosc – în tot ceea ce citim în presă încât am zâmbit amuzat şi înţelegător cu ceva timp în urmă când am dat peste un articol din „Unirea”, în care era descrisă una din „tehnicile” utilizate de ţiganii care bat la poarta românului. Încrâncenarea este pe deplin justificată pentru că te apucă disperarea când vezi cum biata Românie nu reuşeşte să-şi construiască o clasă politică credibilă, pe ale cărei decizii să se bizuie. Este frustrant să constaţi cum funcţiile guvernamentale de stat sunt ocupate perpetuu de tot felul de neputincioşi numiţi din rândul acestor politicieni fără orizont. Singurul lucru comun al oamenilor politici este lipsa de scrupule. Cum spunea Billie Burke: „Majoritatea oamenilor politici nu sunt buni de nimic. Ceilalţi sunt în stare de orice”. Dar să revin la articolul nostru.
Prin vară am păţit şi eu ceva asemănător şi mă gândesc că e bine să împărtăşesc şi altora experienţa amuzantă şi întrucâtva instructivă după principiul sănătos „cine face ca mine, ca mine să păţească”. Iarna trecută un ţigan mi-a tot sunat la poartă oferindu-se să-mi refacă burlanele de scurgere de la casă. Erau aproape noi şi, evident, l-am refuzat. Ţiganul nu s-a dat dus. A insistat că tot s-a făcut vreo găurică, două, pe undeva, care musai trebuie lipită iar dacă chiar nu vreau, măcar să-l las să cureţe streaşina de depunerile aduse de ploaie. Pentru doar 50 lei, mi-a spus. Ideea nu mi s-a părut chiar rea, iar suma de 50 lei nu reprezenta o problemă chiar în aceste momente de criză. Mă gândeam că dacă noi o ducem cum o ducem, ţiganii trebuie să o ducă şi mai rău şi, fie, câştiga omul un ban cinstit. A revenit, cum spuneam, prin iunie. Am închis cu greu câinii, care par întotdeauna să aibă ceva special cu ţiganii, şi l-am lăsat înăuntru.
A început cu streaşina de deasupra terasei şi am intrat în casă să-mi văd de treburile mele. După vreo zece minute soţia mă strigă că în curte au mai apărut doi ţigani iar cel de pe acoperiş a început să demonteze streaşina. Ies interzis şi îl întreb pe cel cu care stătusem de vorbă ce dracu se întâmplă. „L-am adus şi pe fratele meu, să mă ajute, să ţină scara, iar cel bătrân e tatăl meu. El se pricepe cel mai bine la burlane”. Ţiganul bătrân s-a apropiat de mine foarte politicos, a încercat chiar să-mi sărute mâna, şi mi-a spus că a venit să se asigure că fiul lui curăţă cum trebuie streaşina. Din colţul casei atârna deja vreo trei metri de jgheab, demontat. Nu mi-a plăcut ceea ce făcuse şi i-am spus-o. „Partea aia trebuie schimbată, îmi spune ţiganul, deoarece o să înceapă să picure când mai plouă”. M-am uitat la ceea ce dăduse jos. Era o tablă zincată de bună calitate, sudată perfect, făcută să reziste cel puţin încă douăzeci de ani. Lucrasem 17 ani pe şantier înainte de Revoluţie, şi mă pricepeam destul de bine la treburile astea. Tupeul ţiganilor m-a lăsat fără glas. În timp ce vorbeam cu bătrânul, ceilalţi doi ţigani, căţăraţi pe acoperiş, se străduiau să dea jos din console şi restul de jgheab. Am strigat la ei să se oprească. „Ceea ce aţi dat jos rămâne aşa, am spus, dar vă opriţi. Înlocuiţi cei trei metri. Cât mă costă?”. „Aaa, ne înţelegem noi! s-a eschivat ţiganul. Nici nu trebuie să îmi daţi banii acum, dacă nu aveţi. Ne înţelegem noi că doar nu plecaţi de aici! Sărut mâna, boierule!”. Am dat din mână a lehamite şi am reintrat în casă. După vreo 20 de minute ies în curte şi constat că ţiganii, în pofida dispoziţiei mele, dăduseră jos şi restul de streaşină din zona respectivă, vreo 20 de metri. Dăduseră jos şi consolele, schimbate cu vreun an înainte şi bine vopsite. Începeam să mă supăr şi le-am spus-o. Unul dintre ţigani a ridicat vocea dar bătrânul l-a pus la punct imediat. „Mergem acasă să aducem restul de scule, dar ne întoarcem repede. Nicio problemă cu banii, ne înţelegem noi, m-a liniştit el”. M-am uitat în sus îngrijorat. Pe cer începeau să se adune nori negri de ploaie şi mă temeam că ţiganii mă vor lăsa fără jgheab la acoperiş în zona respectivă. S-au întors după vreo două ore… cu alte jgheaburi şi console. Toate… noi. Nici nu m-au băgat în seamă. S-au apucat în curte să le lipească şi să le monteze. În timp ce bătrânul mă liniştea că „nu-i nicio problemă cu banii, ne înţelegem noi!”, fiii lui au terminat de montat streaşina chiar cu puţin înainte de a începe ploaia. Apoi au scos un tarifar, ştampilat de Primăria Alba Iulia. Aveam de plată… 900 lei.
S-au rezemat de gard, hotărâţi să nu plece până nu le dau banii. Nu ştiam dacă să râd, să chem poliţia, finanţele, sau să pun câinii pe ei. Am plătit.
Mihai BABIŢCHI
Cultură Educație
Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute
Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn, prezent în 47 de locații din 25 de țări, recunoscut și apreciat la nivel internațional.
În România deține doua fabrici, una la Brașov, specializata în producție de plăci OSB și una la Sebeș, cu o tradiție îndelungată în prelucrarea lemnului.
Compania, în cadrul politicilor sale de responsabilitate socială, investește în performanță și susține, an de an, parcursul educațional al elevilor din orașul Sebeș, prin organizarea „Bursei de Excelență Kronospan” încă din 2012. In acești ani, compania a oferit burse de performanta unui număr de peste 100 de elevi din cadrul instituțiilor de invatamant de la Sebeș.
La ediția din acest an au fost analizate rezultatele a peste 80 de elevi, iar la final, în baza punctajului, Comisia a decis să acorde trei burse pentru elevii școlilor gimnaziale și încă cinci burse pentru elevii liceelor din Sebeș.
Pentru a răsplăti si încuraja eforturile tuturor celor înscriși, s-a decis suplimentarea cu încă cinci burse, în valoare de 3000 de lei în total, care vor reveni elevilor din ciclul gimnazial.
Valoarea financiară a burselor oferite in acest an a depășit suma de 22.000 lei.
Cei 15 elevi care au obținut „Bursa de Excelență Kronospan” învață la Colegiul Național Lucian Blaga Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș și la Școala Gimnazială Petrești.
Kronospan felicita pe aceasta cale toti elevii inscrisi in program si, de asemenea, mulțumește cadrelor didactice implicate, asigurandu-i de întregul suport în ceea ce privește oportunitățile de practica in cadrul companiei sau dotarea bazei materiale a școlilor.
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
-
Actualitateacum 24 de ore
VIOLENȚĂ într-o comună din Alba: Un bărbat beat și-a luat iubita la bătaie. Cum a fost pedepsit
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Modernizarea unor drumuri din satele Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Undă verde din partea APM Alba
-
Actualitateacum 15 ore
LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
-
Actualitateacum 18 ore
Peste 50% dintre elevii de liceu din România au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile