Ştirea zilei
Tarife mai mari la GUNOI pentru aproape 80% din populația din Alba: Cu cât se scumpește colectarea şi transportul deşeurilor menajere
Tarife mai mari la GUNOI pentru aproape 80% din populația din Alba: Cu cât se scumpește colectarea şi transportul deşeurilor menajere
Aproape 80% din populația județului Alba va plăti mai mult pentru gunoiul menajer. Pentru locuitori, majorarea va fi de 11,2% pentru Alba Iulia și 25 de municipii, orașe și comune din lotul 1, respectiv de 10,3% pentru Sebeș și 15 orașe și comune din lotul 2.
La solicitarea ziarului „Unirea” formulată în baza prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba ne-a comunicat noile tarife propuse de asocierea RER Vest – RETIM Ecologic Service, care a cerut modificarea acestora în special ca urmare a scumpirii carburanților și a creșterii cheltuielilor cu forța de muncă, prin majorarea salariului minim pe economie. Noile tarife vor fi aplicate pentru localitățile deservite de asocierea amintită, respectiv zona 1 Alba Iulia și zona 2 Tărtăria.
Zona 1 include municipiile Alba Iulia și Aiud, orașele Teiuș și Ocna Mureș și comunele Berghin, Ciugud, Cricău, Fărău, Galda de Jos, Hopârta, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mihalț, Mirăslău, Noșlac, Ohaba, Ponor, Râmeț, Rădești, Rimetea, Sântimbru, Stremț, Unirea.
Zona 2 cuprinde municipiul Sebeș, orașul Cugir și comunele Blandiana, Ceru-Băcăinți, Câlnic, Cut, Daia Română, Doștat, Gârbova, Pianu, Săliștea, Săsciori, Șibot, Spring, Șugag și Vințu de Jos. În total, este vorba despre 252.929 de locuitori, adică 77,6% din cei 325.941 de cetățeni cât a fost estimată populația județului Alba la recensământul locuinței și populației RPL 2021, potrivit datelor oficiale provizorii ale Direcției Regionale de Statistică Alba.
Astfel, colectarea şi transportul deşeurilor menajere pentru utilizatorii casnici din mediul urban vor costa 15,21 de lei/persoană/lună (tarife distincte: 10,79 de lei rezidual și 4,41 de lei reciclabil), cu 11,2% mai scump decât în prezent, pentru lotul 1 Alba Iulia respectiv 16,9 lei/persoană/lună (tarife distincte: 11,36 de lei rezidual, 5,53 de lei reciclabil), cu 10,3% mai mult decât acum, pentru lotul 2 Tărtăria.
Colectarea şi transportul deşeurilor menajere pentru utilizatorii casnici din mediul rural vor costa 470,31 de lei/tonă, cu 11,2% în plus față de momentul actual, pentru lotul 1 Alba Iulia și 533,47 de lei/tonă, mai scump cu 10,3% comparativ cu tariful de acum, pentru lotul 2 Tărtăria.
Iată și alte tarife: colectarea şi transportul deşeurilor similare (persoane juridice din mediu urban și rural) va crește cu 12,1% – 479,52 de lei/tonă pentru zona 1 Alba Iulia și 713,12 lei/tonă pentru zona 2 Tărtăria; colectarea şi transportul deşeurilor voluminoase: pentru zona 1 Alba Iulia: 111,66 de lei/tonă (+13,7%) pentru persoane fizice și 83,80 lei/tonă pentru persoane juridice (+7,7%), pentru zona 2 Tărtăria: 440,09 de lei/tonă (+21,8%) pentru cetățeni și 417,54% de lei/tonă pentru persoane juridice (+15,6%), ridicarea molozului: 179,19 lei/tonă (+19,2%) pentru locuitorii din zona 1 Alba Iulia și 297,85 de lei/tonă (+17,9%) pentru cetățenii din zona 2 Tărtăria.
„Data intrării în vigoare a noilor tarife nu poate fi precizată, fiind condiţionată de adoptarea de către Adunarea Generală a Asociaţilor A.D.I. Salubris Alba a hotărârilor de aprobare, prin mandat special, a noilor tarife de operare pentru activitatea de colectare şi transport deşeuri menajere şi similare, precum şi a unor fluxuri speciale de deşeuri din zona 1 – lot 1 Alba Iulia şi din zona 2 Tărtăria şi de data semnării de către părţi a actelor adiţionale la contractele de delegare prin concesionare cu nr. 61/18.04.2019 şi cu nr. 223/27.12.2018”, se mai arată în adresa ADI Salubris Alba.
Ştirea zilei
FOTO| Accident feroviar GRAV la Galați: O angajată a CFR a murit și alte trei persoane sunt rănite după ce o locomotivă a izbit un vagon de călători
FOTO| Accident feroviar GRAV la Galați: O angajată a CFR a murit și alte trei persoane sunt rănite după ce o locomotivă a izbit un vagon de călători
Un grav accident feroviar a avut loc, în seara zilei de sâmbătă, 25 martie, în Gara Galați. În urma coliziunii o femeie în vârstă de 53 de ani, de profesie conductor, care a intrat în stop cardio respirator, a fost dusă la terapie intensivă şi la scurt timp a murit.
„Urmare accidentului feroviar care s-a produs în această seară, în stația Galați, CFR Călători anunță cu regret că doamna conductor a trenului R 7576, a decedat la spital. Inițial a fost stabilizată pe peron și în drum spre spital de către serviciul Ambulanță ajuns la fața locului, dar un nou stop cardio respirator survenit la spital, i-a fost fatal. CFR Călători prezintă condoleanțe și va acorda întregul sprijin familiei îndoliate”, a transmis CFR Călători.
„CFR Călători informează că în această seară, 25 martie 2023, în stația Galați, la cuplarea locomotivei la garnitură pentru formarea trenului Regio 7576 în relația Galați – Mărășești a fost tamponat primul vagon. Din primele informații, în urma impactului, au fost rănite patru persoane: mecanicul, conductorul, șeful de tren și un călător.
Au fost solicitate serviciul de Ambulanță, răniții fiind preluați de echipajele medicale pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.
Totodată au fost avariate locomotiva și vagonul. Cauzele care au generat acest accident vor fi stabilite de echipa de cercetare aflată la fața locului.
CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile create de acest incident”, a transmis CFR Călători.
Ministrul Transporturilor cere anchetă și măsuri rapide, după accidentul feroviar produs în Gara Galaţi
„Am cerut celor de la CFR Călători să acorde sprijin echipajelor ISU care intervin și acordă celor răniți. În plus, am solicitat companiei să comunice rapid informațiile relevante opiniei publice. Urmează o anchetă privind acest accident feroviar.
I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicații și să vină cu soluții pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Potrivit IPJ Galaţi, accidentul feroviar s-ar fi produs după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare și a lovit un vagon de călători din trenul Galați-Buzău
„La data de 25 martie 2023, în jurul orei 19:19, la Gara CFR Galați a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare și a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinația Galați – Buzău. Sunt 4 persoane rănite, dintre acestea doi călători, o femeie care a intrat în stop cardio respirator și un bărbat care a rămas încarcerat, precum și șeful de tren și mecanicul locomotivei. Intervin cei de la ISU Galați și polițiștii din cadrul Secţiei Regionale de Poliție Transporturi Galați”, a transmis IPJ Galaţi.
Sursa: antena3.ro
Ştirea zilei
Cadastrare gratuită: Modificări în cazul imobilelor din zonele fostelor cooperative
Cadastrare gratuită: Modificări în cazul imobilelor din zonele fostelor cooperative
Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 va fi modificată astfel încât să permită, în cadrul înregistrărilor sistematice, precum PNCCF, să poată fi notate și posesiile asupra imobilelor din zonele fostelor cooperative pentru care, din diverse motive, nu există titluri de proprietate, dar pentru care se știu cine sunt posesorii actuali care au terenul declarat în registrul agricol, plătesc taxe și impozite și sunt cunoscuți în comunitate ca proprietari de fapt.
„Oricum, posesia se poate contesta conform legii, timp de 3 ani, în eventualitatea apariției unor neconformități”, se precizează în motivarea amendamentului introdus de deputați într-o propunere legislativă, care a trecut marți de votul parlamentarilor.
În prezent, cadastrarea gratuită este posibilă doar pentru imobilele pentru care s-au emis titluri de proprietate, dar fără identificarea topo-cadastrală a parcelelor care au făcut obiectul retrocedării.
Pe baza certificatului de atestare
O altă modificare ce va fi adusă cadrului normativ face referire la faptul că pentru construcțiile realizate înainte de 1 august 2001 se va face intabularea, în lipsa autorizației de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se demonstrează plata dărilor la stat, precum și a documentației cadastrale (prevederi actuale), „cu condiția ca titularul de rol fiscal asupra construcției să fie și titularul de drept real sau în favoarea acestuia să fie notată posesia asupra terenului” – amendament introdus. Potrivit deputaților, această noutate este necesară pentru intrarea în legalitate a cetățenilor.
În plus, pentru înregistrarea în cadastru și cartea funciară la cererea persoanelor interesate, dacă suprafața terenului din măsurători este mai mare (cu până la 15% în cazul terenurilor din intravilan și 5% pentru cele extravilane) decât cea din documentele oficiului teritorial, procesul verbal de vecinătate, care stă la baza înscrierii alături de istoricul de rol fiscal și certificatul de atestare fiscală unde este trecută suprafața din măsurătorile cadastrale, va trebui, în curând, semnat de proprietarii, concesionarii, administratorii, titularii dreptului de folosință (cu titlu oneros sau gratuit) sau cei care dovedesc posesia în temeiul unui act juridic sau administrativ al imobilului vecin. „În fapt, aceste persoane sunt cele mai în măsură să certifice raporturile de vecinătate, posesia asupra imobilului, precum și situația tehnică cu privire la amplasament, constatată de persoana autorizată care efectuează măsurătorile cadastrale”, sunt de părere deputații.
De asemenea, deputații au decis, ca pe întreaga derulare a PNCCF, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și instituțiile subordonate să fie exceptate de la actul normativ prin care s-a decis suspendarea angajărilor la stat până la finalul lui 2022.
Pe de altă parte, deputații au decis ca, din 2023, ANCPI să asigure fondurile necesare continuării PNCCF pentru un număr de trei unități administrativ teritoriale (UAT) din cadrul fiecărui județ, nominalizate de către consiliile județene, precizează Avocatnet. Măsura care va fi introdusă în Legea cadastrului limitează activitatea de cadastrare gratuită în condițiile în care Guvernul, prin HG 836/2022, a decis, în vară, prelungirea PNCCF până la finalizarea tuturor acestor activități, fără a exista o limitare privind UAT-urile, cum va fi introdusă de propunerea legislativă de față.
Sursa: dcbusiness.ro
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Aurul mov la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: Versatilitatea lavandei explicată de un producător local
Aurul mov la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: Versatilitatea lavandei explicată de un producător local
Olar Lidia, producătoare locală din județul Alba, se ocupă cu vânzarea produselor din lavandă. De la buchete, la odorizante de mașină și apă de lavandă, domnul Attila poate spune că se bucură din belșug de toate.
De opt ani de zile, doamna Olar se ocupă de vânzarea obiectelor de decor și a produselor pe bază de lavandă.
Lavanda este o plantă aromatică cunoscută pentru proprietățile sale relaxante și calmante, care pot avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății. Iată câteva dintre acestea:
- Reducerea stresului și anxietății – uleiul esențial de lavandă este utilizat în aromaterapie pentru a ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Inhalarea uleiului esențial de lavandă poate ajuta la calmarea sistemului nervos și la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, din organism.
- Ameliorarea durerilor de cap – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor prin reducerea tensiunii arteriale și a tensiunii musculare.
- Îmbunătățirea somnului – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la inducerea somnului și la îmbunătățirea calității somnului prin reducerea anxietății și a stresului.
- Îmbunătățirea stării de spirit – lavanda poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit prin reducerea anxietății și a stresului, precum și prin stimularea producției de serotonină, un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit.
- Proprietăți antiinflamatorii și analgezice – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerilor musculare și articulare.
Acestea sunt doar câteva dintre efectele pozitive ale lavandei asupra sănătății, dar este important să discutați cu un medic sau cu un specialist în aromaterapie înainte de a utiliza uleiul esențial de lavandă pentru a trata orice afecțiune.
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 13 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 17 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Sportacum 13 ore
FOTO, LIVE-TEXT: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 2-0 (1-0), în derby „de Alba” | Cugirenii, primul succes al anului, „alb-negrii”, întâia înfrângere!
-
Sportacum 13 ore
FOTO: CS Ocna Mureș – ACS Tg. Mureș 0-3 (0-1) în ultima rundă din sezonul regular | „Lanterna roșie” continuă seria decepțiilor