Rămâi conectat

Curier Județean

„Tănase simfonic” – concert omagial Maria Tănase, de Alexandra Fits, 1 Decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

Publicat

în

„Tănase simfonic” – concert omagial Maria Tănase, de Alexandra Fits, 1 Decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia

„Tănase simfonic” este un concert omagial Maria Tănase, conceput cu ocazia Centenarului României, la inițiativa dirijorului Cristian Oroșanu.

Din repertoriul vast și divers al Marii Doamne a cântecului românesc, Alexandra Fits, acompaniată de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, tălmăcește o selecție reprezentativă de 18 cântece din toate regiunile țării, reinterpretate și aranjate cu măiestrie pentru orchestră de către artistul argentinean Mariano Castro. Printre lucrările selectate pentru spectacol se numără binecunoscutele “Mi-am pus busuioc în păr”, “Uhăi bade!”, “Bun îi vinu’ ghiurghiuliu!”, “Dragi mi-s cântecele mele”, “Cine iubește și lasă”, dar și piese inedite, mai puțin cunoscute, din tinerețea Mariei Tănase.

Maria Tănase (1913-1963), supranumită „Pasărea Măiastră”, „reprezentanta întregii românimi”, a fost actriță și interpretă de muzică populară, uşoară, lăutărească şi de romanţe. În cariera sa de aproape trei decenii, Maria Tănase a reprezentat un fenomen unic în muzica românească, fiind considerată, pe bună dreptate, prima divă a României. Admirată pentru originalitatea sa, vocea și frumusețea fizică, la 56 de ani de la moartea sa, rămâne cea mai puternică personalitate culturală a secolului XX.

Elit - Gustul Desăvârșit

Maria s-a născut în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu (originară din Țara Făgărașului) și al florarului Ion Coandă Tănase (din Dolj).

În vara anului 1937 a imprimat primele sale cântece populare (printre care ”Cine iubește și lasă”), sub supravegherea etnomuzicologilor Constantin Brăiloiu și Harry Brauner. Pe 17 august 1938 a cântat la încheierea cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte, unde istoricul Nicolae Iorga a supranumit-o ”Pasărea măiastră”. În același an s-a angajat la Teatrul „Alhambra” și a lansat cu mare succes cântecele ”Mi-am pus busuioc în păr” (cântec în stil popular) și ”Habar n-ai tu” (ambele având muzica compusă de Ion Vasilescu).

Participarea în 1939 la Expoziția Universală de la New York (unde va cânta împreună cu orchestra lui Grigoraș Dinicu), îi prilejuiește Mariei întâlnirea cu George Enescu și Constantin Brâncuși.

Spre sfârșitul anului 1940, Garda de Fier i-a interzis să mai apară în public și, din ordinul Ministerului Propagandei, au fost distruse toate discurile de patefon existente cu Maria Tănase în discoteca Radiodifuziunii, precum și matrițele acestora de la casa de discuri Columbia, sub pretextul că distorsionau folclorul românesc autentic. Adevăratul motiv al acestei mișcări antisemite a fost faptul că în cercul de prieteni ai Mariei Tănase se găseau și o serie de intelectuali evrei sau democrați, ca etnomuzicologul Harry Brauner și jurnalistul Stephan Roll.

În martie 1941 a întreprins un turneu artistic în Turcia, ocazie cu care a fost desemnată cetățean de onoare de către președintele Turciei. La întoarcerea în țară, alături de echipele formate din cele mai selecte elemente ale teatrului și muzicii românești, a cântat răniților din război.

După instaurarea comunismului, în 1952 a fost solicitată să profeseze la Școala medie de muzică nr. 1 din București, în cadrul unei catedre de cânt popular. În această perioadă a lansat cu mare succes cântecele ”Dragi mi-s cântecele mele” (aranjament revuistic de Henry Mălineanu) și ”Aseară vântul bătea” (cântec popular din Ardeal).

În 1958 va imprima la Electrecord patru cântece populare românești traduse și adaptate în franceză de Nicole Sachelarie, cumnata artistei: ”Doïna de Dolj”, ”La malédiction d’amour” (Cine iubește și lasă), ”Danse montagnarde” (Uhăi, bade), ”Tiens, tiens, tiens et na” (Iac-așa). Acestea au fost incluse, împreună cu alte cântece ale artistei cântate în limba română, pe un disc editat în colaborare cu casa franceză „Le Chant du Monde”, disc distins în 1965 cu „Grand prix du disque” (Marele premiu al discului), decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.

Repertoriul Mariei Tănase a fost unul extrem de vast, cuprinzând cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete.

În calitate de actriță, a jucat pe scena Teatrului Municipal, a cântat în operete, comedii muzicale și, de asemenea în filmele “Se aprind făcliile” (1939 – film care s-a pierdut), “România” (1947), “Ciulinii Bărăganului” (1958).

În luna aprilie a anului 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii cls. a III-a, în anul 1955 cu Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul suprem de Artist emerit.

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, Maria Tănase află că este bolnavă de cancer la plămâni. S-a stins din viață la Spitalul Fundeni, pe 22 iunie 1963.

Alexandra Fits

S-a născut la Alba Iulia, într-o remarcabilă familie de muzicieni. Tatăl său este profesorul, compozitorul, dirijorul, aranjorul și culegătorul de folclor, Iosif Fiț. Mama predă pianul, istoria și teoria muzicii. Cu o astfel de moștenire, a început să studieze muzica și pianul, în familie, la vârsta de 4 ani. Au urmat cursurile Liceului de Muzică ”Regina Maria” din Alba Iulia și Facultatea de Muzică din Brașov. Doisprezece ani a cântat în corul Catedralei Reîntregirii Neamului, unde revine cu emoție, de fiecare dată când se întoarce acasă.

La unsprezece ani a descoperit în biblioteca părinților integrala pe vinil a înregistrărilor Mariei Tănase. Ascultând-o, a simțit crescând dorința de a cânta şi ea în felul răscolitor în care ”le zicea Maria”. Tot cam pe la acea vârstă, călătorind cu părinții în Franța, a descoperit-o şi pe Édith Piaf. Aceste două mari doamne ale cântecului, „pasărea măiastră” (cum o numea istoricul Nicolae Iorga) și „la môme” (mica vrăbiuță), i-au devenit repere semnificative.

În prezent este solista concertelor orchestrale „Fits cântă Piaf” şi „Tănase simfonic”, care includ piese din repertoriul Mariei Tănase şi Édith Piaf, în aranjamentele muzicale realizate în mod maestuos de către artistul argentinian Mariano Castro.

Printre proiectele noi pe care le pregătește, cel mai apropiat este lansarea albumului „Tănase Fits Piaf”, care va fi distribuit în rețeaua librăriilor Cărturești.

www.facebook.com/alexandrafitsofficial

Mariano Castro

Muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii, Mariano José Castro s-a stabilit din 2013 în România. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică. În triplă calitate – interpret, compozitor și orchestrator – a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010). Ca pianist, orchestrator și chitarist, are la activ peste 30 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină.

Cristian Oroşanu

Dirijorul Cristian Oroșanu este un artist carismatic, un amestec de pasiune, hotărâre și claritate elegantă a expresiei, totul învăluit de un farmec personal irezistibil. Cu o impresionantă carieră internațională, dirijorul se distinge printr-un vast repertoriu, îmbinând cca. 35 de titluri de operă și peste 500 de lucrări simfonice.

Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși. S-a perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaționale Bach de la Stuttgart a beneficiat de îndrumarea dirijorului Helmuth Rilling, iar de-a lungul timpului a avut ocazia să fie asistentul maeștrilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Ingo Metzmacher și Lawrence Foster.

Dorind să continue tradiția pedagogică preluată de la maestrul Bugeanu, Cristian Oroșanu a fost timp de 6 ani profesor de dirijat la Universitatea de muzică „G. Enescu” din Iași și a organizat cu succes mai multe cursuri internaționale de măiestrie. În ultimii ani a făcut parte din juriul Concursului Internațional de dirijat „Jeunesses Musicales” la București.

Pasionat de proiecte inovatoare, care sparg tiparele clasice, Cristian Oroşanu a creat orchestra Kamerata Kronstadt şi plănuiește o serie de concerte dedicate mediului înconjurător sănătos.

www.cristianoroșanu.ro

Acest concert este oferit de Kaufland România.

Concertul „Tănase simfonic” va avea loc în data de 1 Decembrie 2019, ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia. Intrarea se face pe bază de invitație gratuită în limita locurilor disponibile. Invitațiile se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Vizită de lucru a Prefectului județului Alba la Serviciul de Gospodărire a Apelor. Care au fost subiectele dezbătute

Publicat

în

FOTO| Vizită de lucru a Prefectului județului Alba la Serviciul de Gospodărire a Apelor. Care au fost subiectele dezbătute

În cursul acestei săptămâni, prefectul Nicolae Albu a efectuat o vizită de lucrul la sediul Serviciului de Gospodărire a Apelor Alba, unde, împreună cu Sorin Vlad și cu inginerul șef Ioana Săliștean, au analizat situația lucrărilor executate pe teritoriul județului.

A. Lucrări cuprinse în planul tehnic al SGA Alba:

Valoarea totală a acestor lucrări pentru anul 2022 este de 9,575 mii lei, cuprinzând lucrări de întreținere a construcțiilor hidrotehnice și a cursurilor de apă (cosiri – 307 ha, terasamente – 197,00 mii mc, lucrări din piatră și anrocamente – 3816,00 mc, lucrări din beton – 934,00 mc, reprofilări și decolmatări de albii – 85,0 km, igienizări și tăieri de vegetație – 188,00 km).

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre acestea, în primele 5 luni ale anului s-au realizat următoarele capacități: cosiri – 67 ha, terasamente – 78 mii mc, lucrări din piatră și anrocamente – 320,00 mc, lucrări din beton – 4,00 mc, reprofilări și decolmatări de albii – 20,0 km, igienizări și tăieri de vegetație – 69,00 km.

Principalele cursuri pe care s-au realizat aceste capacități sunt: Valea Ampoița – la Ampoița (toaletări), Dig mal dreapta Râul Târnava Mare – la Blaj, Râul Secaș – la Cunța (decolmatare), Valea Șpring – la confluența cu Valea Boz (decolmatare), Valea Daia – la Daia Română (decolmatare), Râul Sebeș, pod Petrești – baraj Petrești (reprofilare)

Pana la sfârșitul anului, SGA Alba va executa lucrări în următoarele zone: Valea Cenade (decolmatare), Râul Ampoi la Bărăbanț (igienizări, decolmatări, reparații dig parapet), Valea Cetea – la Benic (apărare de mal cu anrocamente, prag de fund), Valea Geoagiu – la Geoagiu de Sus (prag de fund, apărare de mal cu traverse), Valea Pian – amonte Pian (decolmatare/ prag de fund/ apărare de mal cu gabioane), Pârâu Abrud – la Abrud (regularizare), Valea Caselor – la Câmpeni (regularizare), Valea Turdaș – la Turdaș (decolmatare)

B. Obiective de investiții care au fost recepționate în 2022:

1. Regularizare și consolidare Pârâu Cricău – La Cricău;
2. Regularizare și consolidare Valea Țelna

C. Obiective de investiții în curs de promovare:

1. Regularizare Pârâu Galda – în Galda de Jos – Lucrările de execuție vor începe după încheierea contractelor de servicii și lucrări. Studiul de Fezabilitate actualizat este avizat la nivel de ABA Mureș și urmează procedura de avizare ANAR și MAP.
2. Regularizare Pârâu Abrud – la Abrud – Lucrările de execuție vor începe după încheierea contractelor de servicii și lucrări. Studiul de Fezabilitate actualizat este avizat la nivel de ABA Mureș și urmează procedura de avizare ANAR și MAP.
3. Regularizare Râu Arieșul Mare și afluenți, amonte acumularea Mihoiești – Lucrările de execuție vor începe după încheierea contractelor de servicii și lucrări – pentru obiectul Albac.
4. Amenajarea Râului Arieș Și Afluenți pentru apărarea împotriva inundațiilor – loc. Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval Ac. Mihoiești – Lucrările de execuție vor începe după încheierea contractelor de servicii și lucrări.
5. Amenajare pârâu Răchita, la Răchita – Pentru avizarea și realizarea proiectului este necesar se demola gardurile executate pe malul râului Răchita. Nu se poate propune o alta soluție din cauza geografiei locului.
6. Regularizare și consolidare Valea Bucerdea, com. Ighiu – Urmează avizarea în sedința de analiză a Consiliului tehnico-economic al Ministerului mediului, Apelor și Pădurilor.
7. Regularizare Râu Aiudel – la Aiud.

D. Proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020

Mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Mureș prin ridicarea clasei de importanță a infrastructurii existente de apărare, pe raza județelor Alba, Hunedoara și Arad – în județul Alba lucrările propuse se vor executa pe raza localităților: Ocna Mureș, Blaj, Tiur, Vințu de Jos, Vurpăr, Șibot și Sărăcsău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend, din județ. Recomandări pentru participanți

Publicat

în

Jandarmii din Alba vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend, din județ. Recomandări pentru participanți

La sfârșitul acestei săptămâni, pe raza judeţului nostru vor avea loc mai multe evenimente în spaţiul public astfel că echipaje din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba vor executa misiuni specifice, în cooperare cu celelalte instituţii abilitate, pentru ca aceste manifestări să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.

Jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul manifestării „Ziua Rozelor”, organizată în localitatea Ciumbrud, precum și pe timpul festivalului „Cultură pentru Cultură” din Luncile Prigoanei.

Totodată, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la manifestarea sportivă „Turul Ciclist al Sibiului”, care va avea ca loc de desfășurare zona Șugag-Dobra-Jina.

Elit - Gustul Desăvârșit

În vederea evitării unor evenimente neplăcute, jandarmii îi sfătuiesc pe cetăţeni să respecte măsurile de ordine stabilite de organizatori şi forţele de ordine, iar în caz de nevoie să solicite sprijinul acestora în mod direct sau prin apel telefonic la numărul de urgenţă ,,112”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Târgul de Joburi de la Aiud: O parte dintre aiudeni și-au găsit un loc de muncă. Care au fost ofertele

Publicat

în

Târgul de Joburi de la Aiud: O parte dintre aiudeni și-au găsit un loc de muncă. Care au fost ofertele

Târgul de Joburi, organizat de Primăria municipiului Aiud, a însemnat participarea a 20 de companii aiudene, care caută să angajeze peste 230 de noi oameni.

Pozițiile au fost dintre cele mai diverse, potrivite atât pentru cei cu studii superioare sau medii, cât și pentru cei fără studii: contabil, tehnician în construcții, manager hotelier, director de magazin alimentar, agent vânzări, manager cooperativă, inginer horticol, personal curățenie, șef de tură magazin alimentar, portar, șofer, spălător de vase, ospătar, ajutor de ospătar, bucătar, ajutor de bucătar, recepționer hotel, vopsitor, lăcătuș, sudor, economist, director adjunct de magazin alimentar, lucrător comercial, brutar, patiser, gestionar magazin, tâmplar, zidar, electrician, fierar betonist, subinginer constructor, muncitori necalificați, etc.).

Rezultatul pozitiv al evenimentului constă în faptul că o parte dintre aiudeni și-au găsit un loc de muncă, iar alții interesați pot în continuare să identifice un loc de muncă în baza centralizării pe care am realizat-o.

Elit - Gustul Desăvârșit

Târgul de Joburi a fost apreciat și de către antreprenorii aiudeni, care ne-au transmis faptul că este primul târg de joburi la care participă, la inițiativa unei primării din județul Alba. De asemenea, faptul că în urma acestui târg își vor putea găsi fie și un angajat, este un succes.

Sunt puține situațiile în care autoritatea publică locală poate crea locuri de muncă în mod direct. Cei care creează locuri de muncă sunt antreprenorii, iar Primăria municipiului Aiud sprijină antreprenoriatul aiudean pentru că este cel care aduce plus-valoare și bunăstare în comunitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare