Sute de mii de lei rătăciţi între Camera de Conturi, Casa de Asigurări de Sănătate Alba, doctori distraţi şi bolnavi închipuiţi

Banii nu ies la socoteală nici dupa controalele Curţii de Conturi

În luna ianuarie a acestui an Curtea de Conturi a României, instituţia care controlează modul de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public a dat publicităţii Raportul pe anul 2010. În acest raport care prezintă toate neregulile privind cheltuirea banilor publici, apar menţionate numele mai multor instituţii din judeţul Alba. Cel mai mare prejudiciu este constatat, în ceea ce priveşte judeţul nostru, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba. Conform raportului oficial, publicat şi pe pagina de internet a instituţiei de control, s-a constatat “decontarea nelegală a unor medicamente facturate în mod eronat de furnizorii de servicii medicale în sumă de 387.000 lei la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba. Asta înseamnă peste un milion de lei vechi pe cap de locuitor. Instituţia din Alba care administrează banii celor care cotizează la sănătate a contestat rezultatele controlului efectuat de Camera de Conturi Alba dar contestaţia a fost respinsă. O mare parte din prejudiciul constatat la Alba, respectiv 251.000 de lei a fost deja recuperată de stat, prin CJAS Alba, care la rândul ei a recuperat banii de la medicii de familie şi farmaciile în culpă.

ELIT

Potrivit CJAS au fost descoperite 44 de prescripţii medicale întocmite necorespunzător de către 10 medici de familie şi specialişti şi 13 farmacii care au eliberat medicamentele subvenţionate. Valoarea totală în aceste cazuri fiind de 2.679 de lei. Banii, care au fost imputaţi mai departe medicilor prescriptori sau farmaciilor au fost recuperaţi în totalitate. Curtea de Conturi a considerat nelegală decontarea acestor reţete, din cauza mai multor CNP-uri care aparţineau altor persoane decât acelor care au primit medicamentele subvenţionate, respective din cauza greşelilor de redactare a reţetelor. Este vorba aici de CNP-uri trecute greşit pe buletinul sau cartea de identitate, CNP trecut eronat chiar pe certificatul de naştere, cod trecut greşit în program la farmacie, dar şi cazuri în care CNP-ul de pe prescripţia medicală se suprapunea cu cel al unor persoane decedate.

Între suma recunoscută direct de către reprezentanţii CJAS Alba de 2.679 de lei şi suma prezentată în raportul oficial al Curţii de Conturi a României, de 387.000 de lei rămâne o diferenţă enormă. Aceeaşi Casă de Asigurări de Sănătate Alba confirmă indirect însă suma din raport, prin faptul că a returnat bugetului de stat, în lunile august şi septembrie 2011, suma de 251.000 de lei decontată nelegal şi recuperată apoi de la medici şi farmacii. Rămâne să aflăm ce se întâmplă cu diferenţa de 136.000 lei dintre paguba consemnată de Raportul Curţii de Conturi şi suma recuperată de CJAS Alba.


Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136