Curier Județean
Susținere la Alba Iulia pentru familiile copiilor bolnavi de diabet – Întâlnire cu medici specialiști și cu reprezentanți ai unui ONG de profil din Cluj-Napoca
Copiii cu diabet zaharat tip 1 și părinții sau aparținătorii lor sunt așteptați sâmbătă, 25 martie, între orele 10 și 12, la Centrul de Resurse – Academia Doamnelor (strada Gladiolelor, nr. 3), la o sesiune de informare alături de medici specialiști din Cluj-Napoca și din Alba Iulia, precum și alături de președinta Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj.
Profesioniștii vor discuta cu participanții despre problemele lor concrete, neîmplinrile, obstacolele cu care se confruntă în viața de zi cu zi și situațiile în care au nevoie de ajutor. La eveniment este invitată să participe orice familie al cărei copil bolnav de diabet are vârsta sub 18 ani.
În cadrul sesiunii de informare vor fi prezente Nicoleta Oargă, medic pediatru, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba, Irina Floarea Miron, medic rezident pediatru, ea însăși persoană cu diabet tip 1 de la vârsta de 7 ani, consilier în cadrul proiectului, precum și Daniela Martiș, președinta Asociației Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj, partener de proiect și mama unui adolescent cu diabet. Până acum, întâlniri similare au avut loc, în 2016, la Satu Mare, Miercurea Ciuc, Zalău și Cluj-Napoca, iar în 2017, la Baia Mare și la Oradea.
Ulterior sesiunilor de informare vor avea loc întâlniri de consiliere în cadrul cărora medicul Irina Floarea Miron va discuta deschis despre probleme și întrebări cu care orice familie cu copil cu diabet se confruntă. În cazul unor nevoi speciale, consilierul facilitează contactul cu echipa multidisciplinară formată din medici, nutriţionişti, asistenţi sociali, pedagogi, psihologi, jurişti, care pot să ofere sprijin specializat.
„În cadrul acestor întâlniri dorim să informăm participanții cu privire la proiect: consilierea care le stă la dispoziție, taberele terapeutice, grupurile de suport pentru aparținători. De asemenea, dorim să răspundem la întrebările lor legate de viața cotidiană a copilului cu diabet. Intenționăm să identificăm și noi care sunt problemele lor medico-sociale unde, cu ajutorul partenerului și al echipei de profesioniști din spate, putem să ajutăm, să venim cu informația bună, cu posibile soluții”, detaliază László Zsuzsa, președintele Asociației Mișcare de Tabără Yuppi.
„Dorim să venim în ajutorul medicului specialist, care în cadrul tratamentului spitalicesc de maximum trei săptămâni nu are cum să explice toate lucrurile legate de viața cotidiană, precum „Am voie să fac sport? Cum explic ce am colegilor de clasă? Pot să merg în tabere/excursii?””, adaugă László Zsuzsa.
Problemele ridicate de către familii în cadrul întâlnirilor anterioare sunt de ordin medico-social (sensibilitate la gluten, lactoză – „ce pot să mănânc?”, participare la activități sportive, excursii, tabere), de ordin medical (lipsa de bandelete, puțini medici specialiști în anumite zone), de ordin juridic (încadrare în grad de handicap, acces la drepturi cum ar fi bilete de tren/autocar cu reducere, taxe speciale pe mașină/locuință, în general lipsa de informații), de ordin psihologic (independența copilului, responsabilitatea părintelui, acceptarea bolii).
Evenimentul care va avea loc în 25 martie este organizat de Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi și face parte din proiectul „O viaţă împlinită cu diabet – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 judeţe”. Proiectul a fost inițiat cu scopul de a crea cadrul necesar pentru a oferi servicii complete familiilor în care trăiesc copii/tineri cu diabet.
Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, cu sediul în Cluj-Napoca, organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experienţă la Şăulia de Câmpie, judeţul Mureş. Taberele Yuppi sunt adresate copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi cu diabet, artrită juvenilă şi boli oncologice. În cadrul taberelor, copiii şi adolescenţii sunt implicaţi în activităţi precum căţărare, echitație, canotaj, tir cu arcul, lucru manual, fotografie, teatru, experienţe care îi ajută să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala. În 2016, taberele au găzduit 115 de copii din întreaga țară susţinuţi de 127 de voluntari. În prezent, Yuppi colaborează cu 34 de medici specialişti.
Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din Județul Cluj a fost înființată în urmă cu 10 ani, cu scopul de a ajuta copiii, tinerii cu diabet și familiile acestora. Ajutorul constă în donarea de bandelete, în special, carte de specialitate, alimente, consiliere la nevoie.
Proiectul „O viaţă împlinită cu diabet – Dezvoltarea unui serviciu integrat de suport medico-social pentru întărirea abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor cu diabet insulino-dependent din 7 judeţe” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală al proiectului este de 83.335,10 CHF, din care finanțare nerambursabilă 74.800,00 CHF și co-finanțare 8.535,10 CHF.

Curier Județean
APA CTTA ALBA| 12 iulie: Furnizarea apei potabile, ÎNTRERUPTĂ în Sebeș pentru efectuarea unor lucrări a rețelei: Zonele afectate
APA CTTA ALBA| 12 iulie: Furnizarea apei potabile, ÎNTRERUPTĂ în Sebeș pentru efectuarea unor lucrări a rețelei: Zonele afectate
Mai multe străzi din municipiul Sebeș vor rămâne marți, 12 iulie, fără apă potabilă, ca urmare a unor lucrări la rețeaua de alimentare cu apă potabilă de pe strada Călărași.
APA CTTA SA ALBA – Sucursala Sebes, anunta locuitorii municipiului Sebes ca in data de 12.07.2022 se vor efectua lucrarile de cuplare a noii retele de alimentare cu apa potabilă de pe strada Calarasi, lucrari ce fac parte dintr-un proiect mai amplu finantat din fondul de investitii IID.
Totodata, se vor efectua si lucrari de reabilitare a mai multor camine de distributie, din aceeasi localitate.
Avand in vedere ca lucrarile sunt complexe, operatorul a mobilizat mai multe echipe de lucru de la celelalte sucursale din judet, tocmai pentru a scurta la minim timpul de sistare a furnizarii apei potabile in municipiul Sebes. Astfel, se va sista furnizarea apei potabile in data de 12.07.2022, intre orele 04.00-22.00.
Rugam clientii sa-si asigure rezerva de apa potabila necesara pe tot parcursul intreruperii.
La reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, situatie in care rugam clientii, sa foloseasca apa numai in scop menajer.
Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului Alba Iulia la numarul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.
Rugam clientii nostri sa inteleaga situatia survenita, si ne cerem scuze pentru disconfortul creat.
Curier Județean
PERCHEZIȚII la Alba Iulia: O tânără, REȚINUTĂ de polițiști după ce a s-a folosit de cardul unei cunoștințe pentru shopping online
PERCHEZIȚII la Alba Iulia: O tânără, REȚINUTĂ de polițiști după ce a s-a folosit de cardul unei cunoștințe pentru shopping online
O tânără a fost reținută de polițiști pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Aceasta ar fi folosit datele cardului unei cunoștințe pentru a achiziționa, on line, diverse bunuri și servicii.
La data de 6 iulie 2022, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au identificat și reținut o tânără de 23 de ani, din comuna Jidvei, județul Alba, care locuiește fără forme legale în municipiul Alba Iulia, acesta fiind bănuită de săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Se pare că, în perioada martie – aprilie 2022, tânăra, folosindu-se de datele cardului bancar ale unei cunoștințe, în vârstă de 72 de ani, din Alba Iulia, ar fi achiziționat, on-line, diverse servicii și bunuri, în valoare totală de 2.000 de lei.
Pentru obținerea de probe, polițiștii au percheziționat apartamentul din Alba Iulia unde locuiește tânăra.
Față de aceasta, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de azi, 7 iulie, să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.
Curier Județean
ASTĂZI: Exercitiu ISU Alba privind testarea capacității de intervenție pe platforma Kronospan Sebeș. Antrenarea salvatorilor în situația producerii unui accident chimic
ASTĂZI: Exercitiu ISU Alba privind testarea capacității de intervenție pe platforma Kronospan Sebeș. Antrenarea salvatorilor în situația producerii unui accident chimic
Astăzi, începând cu ora 07:30, a fost declanșat un exercitiu privind testarea capacitatii de interventie la SC Kronospan Trading SRL din municipiul Sebeș.
Astfel de exerciții s-au desfășurat și sunt desfășurate periodic și la alte obiective importante precum instituții sau operatori economici din județ.
Tema: Antrenarea pompierilor militari, a personalului de la locul de muncă si a celorlalte instituții implicate, în situația producerii unei situații de urgenta generată de un accident chimic cu efecte în afara amplasamentului
Reamintim cateva din obiectivele acestor exerciții tactice inopinate:
– Antrenarea personalului de intervenţie şi verificarea deprinderilor acestora privind cunoaşterea operațiunilor şi a procedurilor de intervenție;
– Antrenarea Serviciului Privat pentru Situații de Urgență Kronospan;
– Antrenarea personalului SMURD în acordarea primului ajutor şi la trierea victimelor;
– Antrenarea personalului din dispecerat şi perfecționarea deprinderilor în recepționarea anunțului prin S.N.U.A.U. 112;
solicitarea de date cât mai concrete şi exacte (lucru cu aplicația 112);
– Antrenarea factorilor de decizie în organizarea şi coordonarea acţiunilor de intervenție în astfel de situații, culegerea datelor, prelucrarea acestora şi elaborarea propunerilor în vederea luării deciziei;
– Antrenarea modului de lucru integrat dintre toate structurile Comitetului Local pentru Situații de Urgență implicate;
– Verificarea modului de asigurare a legăturilor de comunicaţii între echipaje şi antrenarea personalului în folosirea acestor legături şi stabilirea viabilităţii sistemului de comunicații pentru forţele proprii.
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Frescele Cugirene: Istoricul Zoltan Banner despre realizarea frescelor și atmosfera „satului Cugir” a anilor ’60
-
Curier Județeanacum 18 ore
Apel umanitar: Un tânăr de numai 26 de ani, din județul Alba, diagnosticat recent cu leucemie, are nevoie urgentă de sânge
-
Actualitateacum 24 de ore
PROFEȚIA lui Mihai Tudose: „Unii români o să moară, pur și simplu, la iarnă”
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
România, obligată de Comisia Europeană să includă pensiile militare în reforma sistemului de pensii, ce se va baza pe principiul contributivității
-
Actualitateacum 16 ore
Cotația barilului de țiței a revenit, în Europa, sub pragul de 100 de dolari, pentru prima dată după luna aprilie
-
Actualitateacum 23 de ore
Ce spun experimentele făcute pe decedații de Covid: Leziunile cerebrale nu sunt produse de virus, ci de răspunsul imunitar
-
Actualitateacum 21 de ore
Se apropie recesiunea pentru economia europeană: Dolarul, aproape la paritate cu euro
-
Politică Administrațieacum 19 ore
Comunicat de presă| Dorin Nistor: „La Sebeș a fost turnată fundația noului liceu tehnologic. Până la finalul anului estimăm că vor fi realizate lucrările de zidărie, iar în sezonul rece se va lucra la interioare.”
-
Actualitateacum 22 de ore
Petre Daea le cere legumicultorilor să lupte cu seceta: „Planta nu poate trăi fără apă”
-
Actualitateacum 23 de ore
Rezultate finale ADMITERE Licee Militare 2022: Candidații admiși în Alba Iulia și în țară
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Acțiune preventivă a polițiștilor din Alba: Peste 200 de copii din cadrul unor tabere din județ au primit sfaturi pentru siguranța rutieră
-
Actualitateacum 19 ore
Carduri sociale 2022: Câte persoane au primit sprijinul și care sunt motivele întârzierii distribuirii