Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Sport

Suporter din Alba – autorul gestului mizerabil de pe „Cluj Arena”, la momentul de reculegere în memoria lui Johan Cruyff!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

 Prosport.ro a descoperit cu ajutorul reţelelor de socializare că suporterul român care a strigat într-un mod stupid „Cristiii”, pe „Cluj Arena”, la momentul de reculegere ţinut în memoria lui Johan Cruyff, înaintea partidei amicale România – Spania este originar din judeţul Alba, lucru care nu ne face deloc cinste!

Alba Romania Spania 1Conform publicaţiei mai sus menţionate,  în urma căutărilor îndelungate, s-au descoperit numele celor implicaţi, Răzvan H. şi Radu M., doi foarte buni prieteni şi foşti absolvenţi ai Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia

În cele ce urmează, vă prezentăm integral textul articolului publicat de colegii de la Prosport, care merită toate aprecierile pentru ancheta jurnalistică.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Cu ajutorul vostru, al cititorilor, l-am identificat pe autorul gestului mizerabil făcut în timpul momentului de reculegere ţinut în memoria lui Johan Cruyff. O persoană dintr-un stadion plin cu 28.000 de spectatori. Cum băieţii dau vina unii pe alţii pentru o faptă care nu încalcă nicio o lege scrisă, dar terfeleşte regulile civilizaţiei, iar noi nu suntem poliţişti, am decis să lăsăm povestea să spună cine este responsabil.

Cluj Arena s-a cufundat în tăcere după ce arbitrul francez Ruddy Buquet a fluierat, marcând începutul momentului de reculegere ţinut în memoria lui Johan Cruyff. „Se poate şi la noi ca la englezi”, şi-au spus mulţi dintre cei prezenţi, duminică seară, în tribunele stadionului de lângă Someş, pentru amicalul cu Spania. În Premier League, când jucătorii se adună la centrul terenului pentru a marca dispariţia vreunui fost jucător, doar vântul se aude cum bate în steagurile de la colţurile terenurilor.
Momentul în care jucătorii români şi cei spanioli s-au aşezat la mijlocul terenului pentru a respecta memoria lui Johan Cruyff

La Cluj, minunea a ţinut 10 secunde. La un moment dat, dinspre peluza din dreapta s-a auzit un strigăt: „Cristiii!”. Arbitrul francez este surprins de camerele TV în timp ce tresare şi-şi aruncă ochii înspre peluza viciată. Apoi o altă voce l-a chemat pe iluzoriul Cristi – personajul invocat într-un viral sec care a distrat în ianuarie România de pe reţelele de socializare – , iar liniştea aşternută pentru moartea unei legende a fotbalului mondial a fost profanată de hohote de râs. Săpunaru şi-a lăsat ruşinat capul în jos, Tătăruşanu a privit siderat spre peluză, în timp ce mai mulţi jucători spanioli se uitau nedumeriţi în jur.
Arbitrul francez Buquet priveşte indignat spre peluza din care s-a strigat „Cristi”. Momentul era compromis

Momentul de un penibil dureros a fost salvat de publicul de pe Cluj Arena care a decis să aplaude. Răzleţe la început, aplauzele au cuprins încet întreaga arena, într-un gest superb prin care românii civilizaţi şi-au strigat repulsia faţă de compatrioţii lor lipsiţi de bunul simţ elementar.

 

La câteva minute după incident, când meciul abia începuse, ProSport a iniţiat un experiment social în premieră pentru media din România. Pe pagina de Facebook, spectatorii prezenţi pe Cluj Arena au fost rugaţi să încerce să-l identifice pe autorul acestui sacrilegiu mediatizat a doua zi, involuntar, de instituţii mari de presă din lume. În 45 de minute, mesajul a devenit viral, iar mii de români au distribuit şi au citit apelul ProSport. Nimeni nu a făcut băşcălie, nimeni nu a glumit pe seama acestui efort. În ciuda aparenţelor, românii simt atunci când băşcălia proverbială întrece limita.

Bizonul de tribune nu poate fi împiedicat decât atunci când simte ruşine pentru că gestul său a fost identificat şi separat de acţiunile mulţimii.

La pauză, exista deja un indiciu serios, un bărbat cu joben care a avut loc în sectorul 2H2 al peluzei dinspre Someş. Căutările au continuat în timpul nopţii, iar luni la prânz, cercul s-a restrâns la un grup de patru prieteni din Alba Iulia. „Era un grup de patru băieţi veniţi împreună. După ce unul dintre ei a strigat „Cristi”, au început să râdă!”, a povestit, pentru ProSport, un martor ocular.

În urma discuţiilor cu cei care au stat în jurul lor şi cu unii dintre ei, jurnaliştii au rămas cu doi suspecţi de încălcare a regulilor de bun simţ pe un stadion de fotbal. Numele lor sunt Răzvan H. şi Radu M., doi foarte buni prieteni şi foşti absolvenţi ai Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Încercările ProSport de a discuta cu cei doi despre motivul pentru care au ruinat momentul de reculegere ţinut în memoria lui Cruyff au fost în zadar. Răzvan H. şi Radu M. au refuzat categoric dialogul la telefon sau pe contul lor de Facebook. Radu M. a dat chiar reject cererii de prietenie, apoi a şters poza cu cei patru prieteni pe care o postase imediat după meciul cu Spania.

În vârstă de 28 de ani, Radu M. este chelner la un motel restaurant aflat între Galda de Jos şi Teiuş, în judeţul Alba.

Contactat de jurnalişti, Cătălin Cutean, patronul restaurantului în care lucrează Radu M., a fost surprins când a aflat că unul dintre angajaţii săi a făcut parte din grupul care a produs incidentul neplăcut de pe Cluj Arena:

„Aoleu! E o atitudine foarte urâtă. Vă daţi seama. Nu am avut probleme cu el de-a lungul timpului. E angajat de vreo cinci ani la mine. Este un tip pe care mă pot baza. Am fost cu el şi la un meci al României, pe Naţional Arena. M-am ocupat de cumpărarea biletelor şi l-am luat cu mine, că e fan de fotbal. Nu mă aşteptam să se întâmple chestia asta, să facă gestul ăsta”.

Ulterior, patronul localului le-a transmis jurnaliştilor că a luat legătura cu Radu M., iar acesta a negat că el ar fi strigat „Cristi”: „Mi-a zis că alt băiat din grup a strigat, dar nu vrea să spună cine. Nu vreau să-i iau apărarea, i-am spus că bărbăteşte ar fi să vorbească cu presa şi să spună el direct că nu e vinovat. Mă surprinde refuzul lui de a discuta cu dumneavoastră”.

În ciuda repetatelor mesaje trimise de ProSport pe durata a 36 de ore, Răzvan H. şi Radu M. nu au răspuns până la ora publicării acestui articol.

ProSport le mulţumeşte cititorilor implicaţi în acest experiment social şi va continua să taxeze atitudinile barbare afişate pe stadioanele din România. Citeşte mai jos 11 motive pentru care suporterii civilizaţi nu mai vin în tribune”, este textul articolului publicat de Prosport.ro

PS – Cei doi bărbaţi aflaţi în stânga pozei postate de Radu M. au discutat cu reporterii ProSport şi au precizat că nu au nicio legătură cu scandarea auzită în timpul momentului de reculegere. Varianta lor este confirmată de martorii oculari, astfel că ProSport a decis să le protejeze identitatea

Sursa foto-text: Prosport.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Denisa Komives (CSȘ Blaj), la “Atletics Unlimited Games”, prima sa competiție internațională

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Sportiva Denisa Komives (CSȘ Blaj), campioana națională în proba de 800 metri, categoria copii 2, participă în aceste zile la primul său concurs internațional, la Cracovia.

“Athletics Unlimited Games” se desfășoară în Polonioa va aduna la start sportivi din 10 țări, Austria, Ucraina, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Croația, Cehia, România, Polonia. România participă cu un lot de 80 de sportivi la “Unlimited Games” (proiect Erasmus +).

Mult succes sportiva mea, în prima ta competiție internațională”, a transmis antrenorul Cristina Man (vicepreședintele Federației Române de Atletism).

Elit - Gustul Desăvârșit

Denisa Komives (CSȘ Blaj, sportivă din anul 2010) a mai cucerit în acest an o medalie de bronz în proda de 800 de metri, la București, la debutul în competițiile naționale. De asemenea a urcat pe treapta a treia a podiumului la naționalele de cros de la Botoșani la categoria copile 2.

Foto: FRA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

„Soda dragă”, prima victorie, 2-1 la Viișoara | Meciul din Cupa României, cu Unirea Alba Iulia, amânat pe 20 august

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Partida din Cupa României, de pe “Cetate”, dintre conjudețenele CSM Unirea Alba Iulia și CS Ocna Mureș se va disputa sâmbătă, 20 august, în loc de miercuri, 17 august.

Invocând chestiuni legate de aprobarea de către Comitetul Executiv al FRF, ce are ședință în 18 august, a cesionării dreptului de participare în Liga 3 dinspre AFC Unirea 1924 Alba Iulia spre CS Municipal Unirea Alba Iulia, “alb-negrii” au obținut amânarea jocului, tocmai pentru a se rezolva chestiunea mai sus amintită, dar și alte probleme legate de dreptul de legitimare al jucătorilor, interzis din pricina datoriilor către Al. Giurgiu și Bicheși (cu Ilie Adam s-a închis litigiul, după plata datoriilor).

CS Ocna Mureș a realizat prima victorie a verii, 2-1 (1-0), în deplasare cu Victoria Viișoara, goluri marcate de G. Goronea (5) și Dioșan (57), o contruntare în finalul căreia a apărut în teren și antrenorul Dan Roman, iar ocnamureșenii au mizat în actul secund pe mijlocașul senegalez Thiam Ousmane (22 de ani, cu juniorat la Juventus Torino, fost la ACR Messina, anul trecut s-a pregătit cu Viitorul Cluj).

Elit - Gustul Desăvârșit

“După aspectul meciului diferenta trebuia să fie mult mai clară. Sper să reușim să-l achiziționăm pe fotbalistul african, vrem să mai renunțăm la un jucător și să mai realizăm un transfer”, a punctat Dan Roman.

CS Ocna Mureș: M. Țăranu – Duda, Cimpoieșu, Al. Țăranu, Al. Kiraly – G. Goronea, Socaci, Al. Giurgiu, Căt. Creț, Ceaca, Al. Coman; au mai intrat Cădar, Gorba, Bucșa, D. Ghiță, Dioșan, Paleoca (a acceptat propunerea), Ognean, Cioargă, Thiam, D. Roman; absenți Guț, Coltor, Oprinca (Șerbănescu a plecat la Minerul Ocna Dej).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Liga 5, ediția 2022/2023 în Alba: trei serii a câte 10 echipe și format nou pentru Cupa României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Liga 5, ediția 2022/2023, în Alba, se va desfășura sub forma a 3 serii a câte 10 echipe, campionatul fiind prefațat de 3 partide în Cupa României, faza județeană.

Competția “KO” va avea un nou format, într-o primă fază urmând a evolua 26 de echipe din al 5-lea eșalon, fără cele 4 echipe secunde ale grupărilor din eșaloanele superioare (Performanța Ighiu, Industria Galda de Jos, CS Ocna Mureș, Viitorul Sântimbru).

Citește și: Record la AJF Alba, doar 18 minute a durat AGO! Discurs radical al antrenorului Alin Hancăș la nivel juvenil

Elit - Gustul Desăvârșit

Formațiile au fost împărțite în 9 grupe, cu două echipe, meciurile se vor disputa în sistem turneu, fiecare cu fiecare, în 4, 11 și 18 septembrie, iar câștigătoarele se vor califiica în faza a doua, în 5 octombrie, când vor intra în cursă și 5 echipe din Liga 4 (cele mai slab clasate în sezonul precedent, Cuprirom Abrud, GT Sport Alba Iulia, Kinder Teiuș, Inter Unirea, Hidromecanica Șugag).

Grupele Cupei României: *1: Tineretul Roșia Montană – Arieșul Apuseni Baia de Arieș; *2: Limbenii Limba, Inter Ciugud, AFC Micești; *3: Viitorul Răhău, Orient Blandiana, Șomii Vințu de Jos; *4: Șomii Ciumbrud, Mureșul Gâmbaș, ACS Băgău; *5: Progresul Fărău, FC Lopadea Nouă, Fortuna Mureșului; *6: Național Rădești, Voința Beldiu, Rapid CFR Teiuș; *7: Dacia Mihalț, Spicul Bucerdea, ACS Crăciunelu; *8: Târnavele Tiur, Nicolae Linca Cergău, AS Pănade; *9: Viitorul Biia, ACS Adu Academy Șona, Gaz Metan Valea Lungă.

*Programul primei runde în Liga 5

24 septembrie este data primei etape din Liga 5, unde vor fi 30 de combatante, după ce Fortuna Lunca Mureșului a acceptat să activeze la aecst nivel, deși a depus cerere să joaca în Liga 4 (la fel ca CS Municipal Unirea Alba Iulia, care va activa în Liga 3, în locul AFC Unirea 1924 Alba Iulia). Prima rundă prevede întâlnirile: *Seria 1: Inter Ciugud – Șoimii Vințu de Jos, Performanța Ighiu 2 – AFC Micești, Tineretul Roșia Montană – Orient Blandiana, Industria Galda de Jos 2 – Rapid CFR Teiuș, Viitorul Răhău – Limbenii Limba. *Seria 2: Spicul Bucerdea – Dacia Mihalț, ACS Crăciunel – Viitorul Sântimbru 2, Adu Academy Șona – Gaz Metan Valea Lungă, Târnavele Tiur – Nicolae Linca Cergău, Viitorul Biia – AS Pănade. *Seria 3: AFC Lopadea Nouă – CS Ocna Mureș 2, ACS Băgău – Șoimii Ciumbrud, Voința Beldiu – Arieșul Apuseni Baia de Arieș, Național Rădești – Progresul Fărău, Mureșul Gâmbaș – Fortuna Lunca Mureșului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea