Superstiţiile și obiceiurile anului bisect 2024: Singura zi în care fetele au voie să-şi ceară iubiţii în căsătorie
Superstiţiile și obiceiurile anului bisect 2024: Singura zi în care fetele au voie să-şi ceară iubiţii în căsătorie
Românii au nenumărate tradiţii, obiceiuri şi superstiţii, iar unele dintre ele sunt marcate chiar la început de an bisect.
Anul bisect survine o singură dată la patru ani şi constă în adăugarea unei zile în plus în luna februarie, având un total de 29 de zile în loc de 28 obişnuite. Adăugarea acestei zile suplimentare este necesară pentru a sincroniza calendarul cu durata reală a unui an tropic, de aproximativ 365 de zile şi 6 ore.
Citește și: Calendar Ortodox luna FEBRUARIE 2024: Întâmpinarea Domnului, sărbătorită în această lună. Când sunt Moșii de iarnă
Anul bisect aduce o sumedenie de superstiţii şi obiceiuri pe care românii le respectă cu sfinţenie pentru a fi feriţi de rele tot anul. Superstiţiile asociate acestei perioade variază în funcţie de culturile din întreaga lume.
Evitarea nunţilor şi a divorţurilor sau amânarea proiectelor, cum ar fi construcţia unei case, se numără printre cele mai populare superstiţii la români, în anul bisect, potrivit antena3.ro.
Iată câteva dintre superstiţiile şi obiceiurile pe care românii obişnuiesc să le respecte într-un an bisect pentru a avea noroc şi pentru a fi feriţi de ghinion.
Superstiţiile anului bisect 2024. Singura zi în care fetele au voie să-şi ceară iubiţii în căsătorie
Potrivit tradiţiei populare, într-un an bisect aşa cum este 2024 nu este indicat să schimbi locul de muncă sau domeniul în care lucrezi.
Totodată, există şi credinţe populare legate de demararea unor proiecte noi care ar fi bine să fie amânate pentru următorul an. Cei care se împotrivesc acestei superstiţii şi iniţiază construcţia unei case, începerea unei afaceri sau realizarea unor achiziţii costisitoare, riscă să fie loviţi de ghinion, potrivit uneia dintre superstiţiile româneşti ale anului bisect.
Culesul ciupercilor în anii bisecţi este strict interzis. Conform bătrânilor din mediul rural, ciupercile culese în anii bisecţi devin otrăvitoare.
În ceea ce priveşte obiceiurile anului bisect, fetele îşi pot cere iubiţii în căsătorie. Astfel că, pe 29 februarie, fetele aveau dreptul să-şi ceară jumătatea în căsătorie şi astfel să-şi decidă singure soarta.
În cazul în care bărbatul respingea propunerea iubitei sale, acesta era obligat să-i ofere acesteia 12 perechi de mănuşi. De ce? Pentru că fata ar fi purtat cele 12 mănuşi pe tot parcursul anului pentru a ascunde ruşinea provocată de către absenţa unui inel pe deget.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
13 decembrie: Ziua Tipografilor La 13/26 decembrie 1918, la București, a avut loc o mare manifestație a tipografilor din București, care au demonstrat pașnic pentru revendicările lor social-economice, precum și pentru ceea ce numim astăzi ”libertatea presei”. În acea zi, cei aproape 600 de muncitori tipografi din Capitală au încetat lucrul, îndreptându-se spre Ministerul Industriei […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 4 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului