Ziarul Unirea

Subiecte Evaluare Națională 2021. Ministrul Educației: „Voi insista să fie rezolvate încă o dată acele subiecte care vor fi extrase, pentru a nu avea vicii de formulare”

Subiecte Evaluare Națională 2021. Ministrul Educației: „Voi insista să fie rezolvate încă o dată acele subiecte care vor fi extrase, pentru a nu avea vicii de formulare”

Evaluarea Națională 2021 va debuta în cursul zilei de marți, 22 iunie, la ora 09:00, cu proba scrisă la limba și literatura română și va continua joi cu cea de la matematică. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu spune că se va asigura personal că nu vor exista „vicii de formulare” în privința subiectelor.

„Mâine dimineață (marți – n.r.), foarte, foarte devreme, voi merge la Centrul Național de Evaluare și voi sta cu profesorii de limba română pentru a se extrage subiectele și, la fel cum am mai făcut, voi insista să fie rezolvate, și la limba română, și la matematică, încă o dată acele subiecte care vor fi extrase, pentru a nu avea vicii de formulare, pentru a avea un barem cât se poate de clar și pentru a îndeplini toate celelalte condiții în interesul elevilor. Voi fi alături de colegii mei în fiecare dimineață înainte de probele de examen, la Evaluare și Bacalaureat”, a dat asigurări ministrul educației, Sorin Câmpeanu, luni seara, la Digi24.

ELIT

Citește și: Evaluare Națională 2021: SUBIECTE la Limba și Literatura Română, pentru elevii de clasa a VIII-a

„Subiectele sunt mai aproape de modalitatea de testare PISA, au făcut obiectul unor multiple teste de antrenament, sunt cunoscute, tematica de examen de asemenea a fost cunoscută. Din perspectiva gradului de dificultate, nu sunt nici mai simple, nici mai complicate”, consideră ministrul educației.

Câți elevi vin la Evaluarea Națională 2021

Generația care a făcut clasa VIII-a în acest an școlar numără 147.650 de copii, dar dintre aceștia, de la Evaluarea Națională 2021 vor lipsi 16.473 de elevi, care nu s-au înscris la examenul de capacitate, pentru că în cea mai mare parte sunt corijenți. Este, în parte, și o consecință a școlii online, spune ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

„N-au reușit să încheie situația școlară, chiar dacă Ministerul Educației a flexibilizat procedurile și au fost necesare doar două note pentru a încheia situația școalară, n-a mai fost necesar un număr de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline. Chiar și așa, rezultatele pandemiei se văd, sunt mulți elevi care nu au reușit să-și încheie situația școlară”, a spus ministrul, luni seara, la Digi24.

Sorin Cîmpeanu se teme însă că absenteismul la Evaluarea Națională va fi, în practică, și mai accentuat.

„Cele mai mari emoții le am cu privire la numărul celor care se vor prezenta efectiv în raport cu cei 131.177 de elevi înscriși. Cea mai mare parte, cu 26 de excepții, sunt promoția curentă. Este important să vedem câți dintre aceștia vor veni. Sper să fie un număr cât mai aproape de cei 131.177. Chiar dacă au mediile încheiate, există riscul să nu se prezinte. Atâta vreme cât au fost ținuți departe de școală o lungă perioadă de timp, cât au pierdut contactul cu școala, este un motiv de îngrijorare cu privire la dorința de a se prezenta, chiar dacă au situația încheiată”, a punctat ministrul educației.

Prima generație de absolvenți cu clasă pregătitoare

Sorin Cîmpeanu a subliniat că este și un moment important de bilanț. Această generație de elevi, care susține anul acesta evaluarea națională, este prima care a făcut clasa pregătitoare și și-a petrecut, practic, nouă ani la școală.

„Generația de anul acesta este mai mică, pentru că în urmă cu opt ani, ea a fost splitată (unii au mers direct în clasa I, alții au făcut clasa pregătitoare -n.r.). Este generația care, pentru prima oară, dă examenul de Evaluare Națională după ce a făcut clasa pregătitoare. Este un moment de bilanț pentru a face o analiză între profilul absolventului de gimnaziu proiectat în urmă cu 9 ani, în anul 2012, și profilul absolventului de gimnaziu realizat în anul 2021. Rezultatele vor fi importante, chiar dacă vor fi viciate de un an școlar total atipic”, a spus ministrul educației.

El se declară optimist, totuși, cu privire la rezultatele Evaluării Naționale 2021, chiar dacă este îngrijorat de prezență. „Sunt înscriși acum peste 131.000 de elevi. La simulare au participat peste 110.000 și au avut rezultate bune: 65,6 la sută procent de promovare, față de procente de circa 40 la sută în anii 2016, 2017, 2018, 2019. Dincolo de eforturile pe care le-au făcut, îmi place să cred că este și un rezultat al introducerii clasei pregătitoare. Sunt primii copii care au făcut clase pregătitoare”, a arătat Sorin Cîmpeanu.
Schimbări importante la Evaluarea Națională 2021

La Evaluarea Națională 2021 sunt însă și unele schimbări importante: în primul rând, subiectele probelor scrise sunt formulate mult mai aproape de stilul testelor PISA. „Este o generație care a făcut teste de antrenament pe model PISA, sunt câteva motive de optimism, alături de foarte multe motive de îngrijorare”, spune ministrul.

„La Evaluarea Națională 2021 am încercat să flexibilizăm cât de mult s-a putut, de la timp suplimentar alocat pentru completarea datelor de identificare până la posibilitatea de a realiza construcții pe foaia de concurs de matematică sau sublinieri pe cea de la limba și literatura română, fără să fie considerat semn particular, pentru că toți vor avea dreptul să facă aceste sublinieri”, a remintit Sorin Cîmpeanu. „E o modalitate de a sprijini elevii”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Spre deosebire de anul trecut, „a fost eliminat stresul generat de termometrizare și triajul epidemiologic”, dar asta nu înseamnă că nu vor fi respectate regulile sanitare care țin de pandemie, a mai spus ministrul educației. La intrarea în centrul de examen, ei vor primi o mască nouă, la fel și la ieșire, dacă vor dori.

Întrebat dacă printre profesorii supraveghetori sau profesorii corectori este posibil să fie și nevaccinați, ministrul a spus că statistic – da, dar purtarea obligatorie a măștii de protecție este un factor suplimentar de preîntâmpinare a unui eventual risc. „Pericolul nu poate fi eliminat complet, există”, a recunoscut însă ministrul.

El spune că se așteaptă ca rezultatele Evaluării Naționale 2021 să fie mai bune decât anul trecut. Calculele arată că în jur de 90.000 dintre absolvenții claselor a VIII-a vor merge la liceu. Locuri vor fi suficiente în licee, dă asigurări ministrul educației. Numărul lor nu diferă prea mult față de 2020, când promoția a fost cu peste 30.000 de elevi mai mare.

Sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat

REZULTATE Evaluare Națională 2021: Elevii vor afla MÂINE ce note au luat Notele obținute de absolvenții ciclului primar la Evaluarea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Cum arată noile trenuri care vor circula între Cluj-Napoca și Alba Iulia. Au fost aduse din Germania

În aproximativ 3 luni, primele șase automotoare diesel second-hand cumpărate din Germania de compania privată Transferoviar urmează să circule pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Coaliţia ar putea amâna înscrierea Roşiei Montane în UNESCO. Cioloş: „Premierul Cîţu ţine foarte mult la această retragere”

Tema ”Roşia Montană pe lista UNESCO” va fi discutată luni după-amiază în coaliţia de guvernare. Dacian Cioloş lasă să se… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Bărbatul care a fost testat POZITIV cu COVID-19 de 42 de ori și internat de 7. A fost bolnav timp de 10 luni

Un cetățean britanic s-a infectat cu coronavirus la începutul primului val din UK, în 2020. Dar, în timp ce majoritatea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| ICOANA Sfinții Petru şi Pavel–COLECȚIA MNUAI, LAZ, SEC–XIX (pictor Ilie Poenaru)

Despre Sfântul Petru se ştie că îl însoţeşte des pe Dumnezeu în drumurile sale pe pământ şi că ţine Cheile… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOLIU în media din România. Jurnalistul Florin Condurățeanu a MURIT, în urma unui stop cardio-respirator

Jurnalistul Florin Condurăţeanu s-a stins din viaţă. Acesta a suferit un şoc cardio respirator în cursul acestei zile. Doliu uriaş… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| O furtună a DISTRUS tot ce a întâlnit în Moscova. Imagini apocaliptice din capitala Rusiei

Vremea instabilă a făcut ravagii în capitala Rusiei. O ploaie torenţială însoţită de rafale puternice de vânt s-a abătut luni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Voluntarii ASCOR Alba Iulia, MISIUNE filantropică, în satul din Alba declarat „Muzeu Viu”

ASCOR Alba Iulia, alături de câteva familii cu suflet mare, au organizat o acțiune social-filantropică având ca scop întrajutorarea mai… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro