Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Studiul care dovedește proasta administrare a țării. Ce vom ajunge să importăm din Ungaria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Studiul care dovedește proasta administrare a țării. Ce vom ajunge să importăm din Ungaria

Previziuni sumbre vin din partea unei companii de consultanță. România va ajunge în punctul în care va importa energie electrică din Ungaria, deși țara noastră se poate mândri cu resurse naturale la care vecinii de la vest de noi pot doar visa. Motivul? Proasta administrare a bogățiilor patriei.

Concluzii șocante ale unei analize efectuate de ICIS, o cunoscută companie de consultanță: în următorii zece ani, România va importa energie electrică din Ungaria, pe măsură ce capacitățile de producție de la noi se vor închide treptat.

De vină sunt costurile tot mai mari cu emisiile, dar și Guvernul, care nu are o atitudine foarte hotărâtă referitoare la resursele regenerabile.

Astfel, în deceniul următor, piața angro de energie electrică din România va deveni mai scumpă decât cea din Ungaria, inversându-se astfel un trend care există din anul 2014, când s-a realizat cuplarea piețelor spot între România, Ungaria, Slovacia și Cehia.

Mai mult decât atât: diferența de preț dintre piața noastră și cea din Ungaria se va accentua, până în 2024, în sens invers situației de acum: prețul mediu din România va fi cu 8 euro/MWh mai mare decât cel din Ungaria, iar diferențele se vor aplatiza din nou spre sfârșitul deceniului viitor.

Motivele țin, pe de o parte, de fundamentele pieței din România, care va cunoaște o scădere a capacității de generare în sectorul termo, afectat de costurile cu certificatele de emisii, în condițiile în care va crește cererea de electricitate. În partea ungară, este așteptată apariția mai multor surse de energie competitivă.

Pe scurt, Ungaria importă energie din România, dar situația se va schimba: ICIS prognozează o creștere rapidă a prețurilor în România, astfel încât, în anul 2020 prețurile de la noi vor deveni mai mari decât cele din Ungaria, situație care se va menține cel puțin până la nivelul anului 2030.

În România, cererea de energie electrică va înregistra o creștere de 1% pe an, pe baza estimărilor Transelectrica și, ca atare, diferența dintre producție și consum, care acum nu există, va fi de 6 TWh în 2024, în favoarea consumului, ceea ce va crea un deficit.

De cealaltă parte, în Ungaria, centralele noi și eficiente pe gaze și noua centrală Matra 3 sunt elementele cheie care vor păstra prețurile sub nivelul celor din România, alături de importurile din piețele cu care vecinii noștri sunt conectați, arată prognoza citată.

sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea