STUDIU: Tinerii liceeni din Alba au nevoie de sprijin şi vor să se implice în proiecte pentru orientarea lor profesională
Surprinzător. Într-un studiu realizat de Fundaţia Comunitară Alba în cadrul Programului Youthbank se arată că o bună parte dintre liceenii din Alba resimt deja, la o vârstă destul de fragedă, că au nevoie de sprijin şi trebuie să se implice pentru orientarea profesională a lor, sau a altora.
Programul YouthBank susţine tinerii liceeni din Alba Iulia şi iniţiativele lor în comunitate. Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a iniţiat în 2006 programul YouthBank şi coordonează o reţea naţională de parteneri dedicaţi dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii şi standarde. Programul YB porneşte de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunităţile locale şi încurajează iniţiativa civică, responsabilitatea şi asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceştia se implică în mod practic în acţiuni şi decizii locale, prin crearea şi utilizarea unui fond care susţine iniţiativele tinerilor.
Astăzi, 12 februarie 2013, în Amfiteatrul mic al Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a avut loc o conferinţă de presă, în cadrul căruia s-a prezentat lansarea unui concurs de finanţare din cadrul Programului YouthBank (aflaţi mai multe detalii aici), program prin care Fundaţia Comunitară Alba şi partenerii săi pun la dispoziţia liceenilor din Alba Iulia un fond total de 22.000 de lei din care vor fi finanţate iniţiativele acestora în comunitate în acest an.
În premieră, Fundaţia Comunitară Alba şi voluntarii YouthBank au realizat anul acesta o etapă de cercetare locală înainte de acordarea de finanţări. Au fost aplicate 770 de chestionare în cele 12 licee din Alba Iulia, la ele răspunzând liceeni din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a şi din profile diferite. Principalul scop al etapei de cercetare locală a fost identificarea domeniilor unde liceenii din Alba Iulia consideră că este nevoie de schimbare.
La prima vedere, rezultatele pot părea surprinzătoare, dar la o a doua se vede clar conectarea liceenilor la societatea în care trăiesc şi realismul lor. Ordinea domeniilor în care este nevoie de schimbare, în opinia liceenilor, este următoarea: Orientare profesională/Locuri de muncă/Mediul economic – 17.8%; Sănătate/medicină – 14.8%; Sport – 14.6%; Educaţie/învăţământ: 13.8%; Mentalitatea oamenilor: 12.5%; Cultură/Artistic: 12.4%; Mediu/ecologie: 8.4%; Social: 5.7%.
În acest context, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Alba, Dorin Sava a ţinut să precizeze: „Anul trecut am avut şi proiecte pe ecologie, pe turism sau culturale, dar a fost un an în care interesul liceelor a fost mai variat un pic. Nu a fost predominat într-o anumită direcţie. Şi uite că anul acesta făcând acest chestionar ne dăm seama că evoluţia lor continuă, e consecventă, şi ei simt că e nevoie de cea mai mare schimbare pe domeniul economic. Stăm şi ne gândim că de fapt au dreptate, pentru că tocmai ce am citit în presă, săptămâna trecută, că Alba e din păcate pe locul 5 pe ţară la şomaj, locul I pe ţară în Regiunea Centru, indicatori de acest gen, care nu ne prea bucură, şi atunci probabil că ne dorim să primim proiecte pe teme de genul acesta.”
De asemenea, tot din studiu a rezultat că 57% din liceeni se implică în activităţi de voluntariat, iar 43% nu. Motivaţia celor care se implică: 32% din dorinţa de a schimba ceva, 21% – din curiozitate, 15% pentru a socializa, 13% pentru a-si ocupa timpul liber, 9% pentru că au un talent într-un domeniu, doar 7% pentru eventuale recompense.
În opinia liceenilor, dacă ar dori să ia initiativa şi să se implice în comunitate, ar fi susţinuţi de: părinţi- 40%; prieteni – 33%; colegi-10%; profesori – 9%. Din punctul lor de vedere, pentru a-i atrage, într-un program de voluntariat ar trebui să se întâmple următoarele: colectivul sa fie plăcut – 34%; rezultatele să fie pe măsura efortului depus – 28%; să nu ocupe prea mult timp – 20%; să fie instructiv – 17%.
În anul 3 de YouthBank, 2011-2012, voluntarii din echipă au avut proiecte foarte diverse finanţate. Aproximativ o treime din ele au fost proiecte axate pe orientare profesională, inclusiv o revistă de orientare profesională pentru elevii de liceu din judeţul Alba, un proiect al unei echipe care a făcut în final 1000 de numere dintr-o revistă cu date şi informaţii despre posibilităţi de orientare profesională, iar acele reviste au ajuns în toate liceele din judeţ. De asemenea au derulat campanii de informare sau au organizat mese rotunde pe temele acestea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
VIDEO ȘTIREA TA | Apel disperat în Alba: „Opriți haiducia!”. Cimitire și culturi distruse, de zeci de ani, de animalele unui „binevoitor” sub ochii autorităților
VIDEO ȘTIREA TA | Apel disperat în Alba: „Opriți haiducia!”. Cimitire și culturi distruse, de zeci de ani, de animalele unui „binevoitor” sub ochii autorităților Locuitorii din satele Ormeniș, Cricău, Ciugudul de Jos și de Sus, precum și cei ai Dumbravei au ajuns în pragul disperării , după ce zeci de ani la rând turme […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba